Benton661 Opublikowano 3 Października 2019 #26 Opublikowano 3 Października 2019 7 minut temu, rycek87 napisał: W każdym razie przyjże się także piecom producentów o których napisałeś i jeżeli jakieś PC także polecacie to chętnie się im przyjże i odświeżę swoje spojrzenie na ogrzewanie. Za cenę ok. 20 tyś masz PC firmy Daikin, słyszałem bardzo pochlebne opinie. Szwagier w nowo budowanym domu zamówił też taką, mimo że wcześniej truł mi o dobór kotła na pellet. Teraz mi dziękuje, że mnie posłuchał
Benton661 Opublikowano 3 Października 2019 #27 Opublikowano 3 Października 2019 3 minuty temu, rycek87 napisał: coś takiego macie na myśli? https://www.pelletexpert.pl/blackstar Tak
tomek1979b Opublikowano 3 Października 2019 #28 Opublikowano 3 Października 2019 Nie bój się pompy ciepła, do nowego domu powinien być zakaz montowania kotła na paliwo stałe, tak uważam. Sam mam 200m do ogrzania, średnio ocieplony domek z lat 80-tych, i za parę lat jak mój tegoroczny peleciak się wysłuży będę rozglądał się właśnie za PC. Pozdrawiam.
Gość robin60 Opublikowano 3 Października 2019 #29 Opublikowano 3 Października 2019 Kolego @rycek87 w sprawie Pompy Ciepła ze swej strony polecam Ci kontakt do mojego kolegi Jarka który zajmuje się tym profesjonalnie.Posiada pełne uprawnienia na sprzedaż i montaż. On Ci powie wszystko to o czym powinieneś wiedzieć a nawet więcej. Jeździ po całej Polsce. Doradzi Ci jeśli chodzi o instalację CO pod PC. Polecam kontakt 695303601
tomek1979b Opublikowano 3 Października 2019 #30 Opublikowano 3 Października 2019 @robin60 szkoda że wcześniej nie znalazłem tego forum, wybrałbym PC zamiast peleciaka, chociaż kocioł pelletowy to i tak duuuużo lepszy wybór niż cokolwiek na węgiel (ekogroch) :)
Benton661 Opublikowano 3 Października 2019 #31 Opublikowano 3 Października 2019 Na konkurencyjnym forum muratora więcej pisze się o PC i fotowoltaice, tutaj więcej pisze się o samych kotłach różnej maści oraz problemach w samych instalacjach CO
rycek87 Opublikowano 4 Października 2019 Autor #32 Opublikowano 4 Października 2019 11 godzin temu, robin60 napisał: Kolego @rycek87 w sprawie Pompy Ciepła ze swej strony polecam Ci kontakt do mojego kolegi Jarka który zajmuje się tym profesjonalnie.Posiada pełne uprawnienia na sprzedaż i montaż. On Ci powie wszystko to o czym powinieneś wiedzieć a nawet więcej. Jeździ po całej Polsce. Doradzi Ci jeśli chodzi o instalację CO pod PC. Polecam kontakt 695303601 ok dzięki za kontakt. Odezwę się i zobaczymy co mi kolega powie.
Benton661 Opublikowano 4 Października 2019 #33 Opublikowano 4 Października 2019 Napisz tu proszę później , co Ci powiedział
rycek87 Opublikowano 9 Października 2019 Autor #34 Opublikowano 9 Października 2019 W dniu 4.10.2019 o 08:24, Benton661 napisał: Napisz tu proszę później , co Ci powiedział Niestety na tą chwilę nie powiedział mi za dużo po za tym, że oczywiście może wykonać taką instalację i że prześle wycenę to wtedy porozmawiamy. Na tą chwilę nie dostałem wyceny. Za to rozmawiam także z innymi wykonawcami PC. Niestety rozbieżności pomiędzy ich "wersjami" instalacji są. Jedni twierdzą, iż najlepszy będzie monoblok a inni, że split. Jednogłośnie mówią, że przy tylko podłogówce nie ma konieczności wykonywania bufora a dwa rozdzielacze (1 na parter i 1 na poddasze) można podłączyć na jednym obiegu i będzie wszystko działać dobrze - PC sobie poradzi. Natomiast projektant instalacji sanitarnych - kontakt z bloga, który prowadzi - zaleca aby jednak zrobić bufor i dwie niezależne pompy obiegowe. Napewno jest to lepsze rozwiązanie.... tylko czy ekonomicznie uzasadnione? Mój temat chyba zaczyna się przeradzać w dyskusje o PC, ponieważ chyba w tej chwili jest bardziej zdecydowany na ten typ ogrzewania.... wygoda użytkowania przemawia za moim lenistwem :) Pytanie - jakbyście rozwiązali grzejnik/suszarkę na ręczniki w łazience? instalator radzi aby podłączyć grzejnik pod instalację podłogówki i nic więcej nie robić. Wcześniejszy instalator na którego się nie zdecydowałem polecał to samo rozwiązanie ale rozbudowane o grzałkę elektryczną, które będzie podbijać temp w grzejniku. Z kolei wykonawcy PC twierdzą, iż są to rozwiązania całkiem bez sensu i nie przydatne. Ich zdaniem najlepszy rozwiązaniem jest zastosowanie grzejnika elektrycznego wypełnionego glikolem albo czym tam one są wypełnione w każdym razie nie podłączonym do niczego poza prądem.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.