Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry, dopiero uruchomiliśmy piec Stalmark Ecosilver 14 na grzanie domu- dom 130m2 ale srednio ocieplony (wcześniej był wł. tryb letni). Proszę o pomoc i wyjaśnienie w kilku kwestiach. Może ktoś wie ile w tych piecach trwa stan podtrzymania? To jakaś stała ilość cykli? I czy wpływa na ilość rozpalen na dobę? Zastanawia mnie ustawiona przez Hydraulika przerwa w podawaniu. Czy nie powinna być dłuższa? W chwili obecnej kocioł odpala mi się co 1,5-2h na dobe i przeraża mnie ilość spalonego pelletu (a mamy dopiero wrzesień) i w domu jak się nagrzał jest za ciepło.

Ustawione mamy teraz tak (pompy równolegle): Tzk 58stopni, hist.6, praca (4s/18s/46bieg), a podtrzymanie (4s/25s/40bieg went). Regulator pokojowy jest radiowy Euroster2006TxRx ust. na 20st w dzień i 18st w nocy a na termometrach w domu 22-19)...ale jak pogrzebałam w ust.pieca to wydaje mi sie, że hydraulik mi go nie załączył (bo ikonka regulatora pok.bez Rs NIE jest podświetlona). Dodam, że palimy dobrym pelletem sosnowym lub lisciasto-iglasym), a popiół jest średnio brązowy ze śladowa dosłownie ilością spiekow. Co zrobić by było nieco lepiej. Proszę o pomoc.

Edytowane przez Anka123
Opublikowano

Histereze kotła zwiększ przykładowo na 15 i sprawdź. Nie powinien się tak często odpalać. 

Opublikowano (edytowane)

W takie temperatury jakie teraz mamy, kocioł powinien odpalać się na sygnał z termostatu pokojowego, albo powinno się ustawić niską temperaturę na mieszaczu (lub ustawić czujnik pogodowy). U mnie mieszacz w tym tygodniu podaje na grzejniki 28-30 stopni, grzejniki przewymiarowane. 

Temperatura zadana na kotle 58 stopni jest za niska, do pracy z histerezą powinno być zadane 70 na kotle i histereza 15, przy założeniu, że temperatura powrotu na kotle jest powyżej 50 stopni, co nie zawsze jest oczywiste, zależy to od tego, jaka jest instalacja w kotłowni i jak jest ta ochrona powrotu zrealizowana. Niska temperatura na kotle i powrocie to kiepskie warunki to prawidłowego spalania pelletu

Kolega @eliks grzebał ostatnio przy Stalmarku i doprowadził go do stanu używalności, więc myślę, że coś więcej podpowie odnośnie ustawień

Edytowane przez Benton661
Opublikowano

Witam , z chęcią przyłączam się do pytania o ustawienia pieca eco silver, mam 19kw dom 170m2 . W zeszlym sezonie spalone zostało ponad 4 palety dobrego pelletu. Przy czym próbowałem różne ustawienia itp. Na koniec sezonu temp kotła 70c plus Histereza 10c. Popiół też brązowy z szarym nalotem.. nie mam kodów serwisowych do zmiany zaawansowanych... Może ktoś poda dobre parametry ? I kody serwisowe ?

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Zacytuję się z innego tematu:

"

Masz coś takiego w sterowniku jak "algorytm pracy". Jest Standard i Modulacja. W Standardzie masz normalnie Praca i Podtrzymanie. W Modulacji masz tak jak by 3 biegi, 100, 60 i 30% gdzie na ostatnim biegu kocioł ma ci podtrzymać temperaturę kotła. Jeśli będzie większy odbiór ciepła, to sobie zwiększy moc kotła do np. 60%

Przy pracy Standard i wejściu w Podtrzymaniu i działając tak przez dłuższy czas przy małym odbiorze ciepła, kocioł nisko schodzi z mocą a ten palnik tego nie lubi, zaczyna dymić i tworzyć sadzę."

Generalnie lepiej kocioł chodzi w modulacji, włączany przez sterownik pokojowy, wtedy można w nim ogarnąć że będzie w miarę ładnie i czysto. Jeśli pelet spala i nie szlakuje to nie tykajcie ustawień podawania bo można wszystko schrzanic. Tutaj lepiej pobawić się powietrzem, którego musi być sporo, ale kilka procent z każdego pułapu można uczknąc, i to tyle. 

Opublikowano

Dziękuję za cenne rady. Spróbuję narazie w Standardzie ustawic T.kotla pow.60s i sprawdzać histeraze (w granicach 6-10), zobaczę jak będzie i jakie będzie spalanie i czy nie będę miała gorszego popoiolu. Odbiór ciepła jest. Przy starszym budownictwie średnio ocieplonym - mury szybko się wychładzają. Po ost zimnym tyg- dość długo dom sie nagrzewal. Oczywiście jak nie pomoze -sprobuje tej Modulacji, którą wszyscy wychwalacie...choć jej nie rozumiem.

Opublikowano

@eliks a proszę Cię jeszcze o info jakie ustawienia mam wrzucić dla tej Modulacji dla 30,60 i 100%? To też chyba indywidualnie się ustawia pod dom i pellet, ale mniej więcej by nie zaszkodziło. Byłabym wdzięczna za pomoc.

Opublikowano

Uruchom to w standardowych ustawieniach modulacji. Grzebanie na pałę to najgorsze co możesz zrobić. Przestawia się dopiero jeśli coś będzie nie tak, czyli sadza, niedopalanie pelletu czy szlaka. 

Opublikowano

Wysoka temperatura i duża histereza. Ustaw 70* z histerezą 15 i koniecznie zaopatrz się w czujnik pokojowy. Taki bezprzewodowy Auraton kosztuje koło 150zl, wystarczy.

W jaki sposób rozwiązana masz ochronę powrotu?

Opublikowano

Witam ogolnie mam zawór 4D ale manualny bez siłownika... muszę wlasnie zakupic automatyczny...   4 tony pelletu w zeszlym rok spalilem ,dom ocieplony 170m2 dopiero 1 sezon na nowej elewacji plus nowy piec pellet Eco silver. tylko piec chyba nie ma wifi? a kabli nie mam do regulatora pokojowego wyciagnietego.. Ogólnie w popiole nie mialem spieków , kolor brązowy, lekki, na drzwiczkach i płytach szamotowych szary nalot. 

Opublikowano

Kocioł nie musi mieć wifi. Jeśli kupujesz sterownik pokojowy bezprzewodowy, to masz w komplecie nadajnik i odbiornik. W kotle wspinasz w to samo miejsce co sterownik na przewodzie.

Opublikowano

Tam zakresu mocy nie ustawiasz. Masz modulację, 3 tryby mocy 30, 60 i 100% i tyle. Tam w ustawieniach nic nie grzeb bez potrzeby.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
Tam zakresu mocy nie ustawiasz. Masz modulację, 3 tryby mocy 30, 60 i 100% i tyle. Tam w ustawieniach nic nie grzeb bez potrzeby.

Witam,

Pozwolę sobie podpiąć się do tematu, licząc po cichu na wsparcie eliksa :)

Stary nieocieplony dom 2-piętrowy, ok 135m2. Do tej pory paliliśmy śmieciuchem bez mieszadeł, ustawiony na 55st, on się smołował a w domu gorąco - okna ciągle pootwierane.

Od 20 września mamy piec ekosilver 14kw

Instalatorzy ustawili nam tryb pracy standard,

na kotle 65st, histeraza 10, 2 pompy: 1 na bojler, 2 na grzejniki - cały dom tylko w grzejnikach aluminiowych, na wszystkich poza łazienką termostaty.

Na bojler ustawione 55, zawór z siłownikiem sterowanym z kotła na grzejniki ustawione było 42

W zimniejsze dni ok, w cieplejsze włączaliśmy tryb letni (tylko bojler)

Teraz ustawienia palnika: podawanie 4, przerwa 12, siła nadmuchu 46, praca podtrzymania 4s przerwa podtrzymania 46s, wentylator w podtrzymaniu 13

Nie znam się na zabezpieczeniu powrotu, nie wiem dokładnie co to jest i jak powinno działać, w każdym razie w ustawieniach kotła jest wyłączone.

Paliłem pelletem z obi, potem liściasto-iglastym, teraz czysta sosna z tartaku. Kupiłem też liściastego feniksa na próbę, ale dopiero go zasypię.

Co bym nie sypał to cegły szamotowe i drzwiczki górne czarne. W popiele spieków nie widać, ale też jest mocno ciemny.

Wczoraj przywieźli sterownik pokojowy bezprzewodowy i ustawili go w trybie na piecu że nie steruje piecem - znaczy ustawiam to co w kotłowni ale bez automatyki. Bawiłem się w nocy nastawami, ale nie rozumiem różnic. Ustawiłem standard i zmniejszenie zaworu o 6 stopni, gdzieś w ustawieniach było do wyboru czy przymyka zawór czy zamyka, ustawiłem zadaną w domu 24, piec się wyłączył napisało dom dogrzany, bojler dogrzany. Przewietrzyłem do 22,5 ale piec już się nie załączył a niby ustawiłem histerazę na 0,3 stopnia. 

czujnik pogodowy nie zamontowany, bo "tego nie trzeba, bardziej szkodzi"

Wiem że sterowanie pokojowe i termostaty trochę się gryzą, ale jest jak jest i muszę coś ustawić

Proszę o wsparcie jak to ogarnąć.

1) Co z zabezpieczeniem powrotu - zakładam że go nie mam (nie znam się) - czy muszę go zrobić (czyli co) czy da się ustawić piec tak żeby zminimalizować negatywne skutki jego braku

2) Co z ustawieniem na grzejniki - czy może iść mało np. 30st, czy to coś złego dla kotła.

3) Jak zmienić spalanie na siwo-brązowe

4) jak optymalnie wykorzystać sterownik pokojowy, jest opcja obniżenie pokojówki, standard, proporcjonalny, samych ustawień sterownika jest kilka w różnych miejscach, instrukcja ssie.

5) czy w trybie manualnym jak ustawię 41 stopni na grzejniki a potem w całym domu je zakręcę na termostatach i zostaną 2 łazienkowe to nic się nie stanie? czy piec będzie się wygaszał czy chodził bez sensu cały czas?

Dodam że mieszkamy w 2 rodziny (dół + góra) - wiadomo że idealnych warunków jednakowych nie osiągniemy, ale musimy znaleźć kompromis.

Moje marzenie, to: w dzień mam 22-23 stopnie w pokoju wzorcowym. W sypialniach sobie mogę dodatkowo przyciąć na termostatach.

W nocy schodzi sobie na 21-22. Jest to sterowane temperaturą w domu, jednocześnie w miarę możliwości ekonomicznie.

Głównie chodzi mi teraz o takie dni jak są - 10 stopni, coś trzeba dogrzać, ale w dzień nie trzeba aż tyle bo słońce świeci. Po co ma być na grzejniki puszczone te 42 stopnie. 

Jestem skłonny nawet komuś zapłacić niech przyjedzie i ogarnie albo na jakiejś wideokonferencji z pokierowaniem co ustawić.

Jestem z Piotrkowa.

ufff.... liczę że powalczymy i coś poradzicie - tylko proszę, nie każcie mi kuć połowy domu, zmieniać coś tam, mówić że coś źle mamy i trzeba od zera. Jest jak jest - była stara instalacja, żeberka w całym domu po 21szt. Są nowe grzejniki, ale trochę starych rur grubych w piwnicy i po całym domu jest. Na dzisiaj nic nie poradzę.

Opublikowano

Ja użytkuje ten piec 2 sezon. Eliks pisze że trzeba piec ustawić w trybie modulacji. To mi nic nie daje. 70c plus 10c Histereza pellet lava. = drzwiczki i płyty czarne. Zwykły tryb standard temp kotła 70 Histereza czy 10 czy 15c to samo. Spiekow nie ma drzwiczki czarne popiół ciemno brązowy. Jedyną poprawa 70c hist 10 w trybie standart z nadmuchem 74% ciągłym. To pojawi się trochę siwego na drzwiach i płytach. Jaki z tego morał? Elkis masz foto komory spalania tego modelu ? Bo jeszcze nie widziałem żeby ten piec spałam tak pięknie pellet na szary popiół. Albo podaj zaawansowane ustawienia. Siłę nadmuchu czasy itp w trybie modulacji tak jak piszesz że powinno być.

Wysłane z mojego SM-G965F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Ok, wskoczę dziś do kolegi i zobaczę jak teraz ten jego kocioł wygląda.

@dpasta zacznijmy od tego żebyś wrzucił tu kilka fotek instalacji, zwłaszcza powrotu.

Masz mały odbiór, palnik schodzi nisko, pisalem już że ten kocioł nie lubi niskich mocy. Pamiętajcie o temperaturze przynajmniej 65*, na powrocie przynajmniej 50*, może to szczegóły ale kocioł spala wtedy dużo czyściej. Jest problem na standardzie jeśli chodzi o nastawy, zdaje sobie z tego sprawę, ale też pamiętajcie że każdy dom jest inny. Przełączanie kotła w tryb letni w okresy przejściowe nie ma sensu. @dpasta u Ciebie jak masz regulator pokojowy, ustaw kocioł w trybie modulacji, na minimum 65* puść na zaworze z 55* a sam regulator przenieś w najchłodniejsze miejsce w domu, na reszcie niech działają termostaty. Metodą prób i błędów zobaczysz jak Ci to działa, gdzie trzeba kaloryfery podkręcić a gdzie jest za gorąco. Kocioł niech Ci się włącza od sygnału z regulatora i również na jego sygnał niech się wygasza. Powinno Ci to dać to, że kocioł będzie bujał się dość wysoko i grzał dom kiedy tego potrzebuje. Parę dni protestuj ten system i zobacz jak to się będzie sprawdzało, czy wszystkim będzie w miarę ciepło i komfortowo. Nie masz nic do stracenia.

@Żywiec widzisz u Ciebie taki nadmuch u większości sprawiał by spieki wielkości dłoni. 

Panowie jeszcze raz powtarzam, dbajcie o temperaturę wody kotła, również na powrocie, to bardzo ważne jeśli chcecie spalać czysto. To również jest ma wpływ na to czy będziecie mieli jasno czy ciemno w środku.

Opublikowano

ok, ale w jaki sposób wymusić na powrocie 50 stopni. Bojler ma 55 i prawie cały czas tyle trzyma.

Na grzejniki puszczam 42, na kotle jest w przedziale 75-55 - czy jak kocioł pokazuje swoją temp. 55 to znaczy że jest ok? poniżej się załącza i dogrzewa do 65-70, czasem 75

Fotki dam po pracy.

Pytanie jak ustawić ten pokojowy (w jaki tryb) żeby wyłączał ale potem załączał piec - tryb proporcjonalny?

instrukcja.JPG

Opublikowano

z pieca idzie rura i z niej rozgałęzienie - jedno na pompę cyfrową i bojler, obieg krótki.

Drugie na pompę na grzejniki i zawór mieszający. Z niego idzie na grzejniki, a reszta wraca do pieca

Opublikowano

Zawór mieszający masz trzy czy czterodrozny?

Zobacz jak zamontowali kolejnego Ekosilvera niedaleko mnie. Pompa na CWU, pompa za 3d a na powrocie stalowy trójnik. Koleś kupuje zawór VTC 55* + pompa i robi krótki obieg żeby to poprawić.

PART_1570610627905.thumb.jpeg.b1fd6f4a5abf08b907734836986db64b.jpegPART_1570610652697.thumb.jpeg.c8ccb805ecf0301a5325ceb36e11a4d5.jpeg

Włączanie regulatora pokojowego (standard) i modulacji masz w Menu Instalatora. Dokładnie gdzie to masz w instrukcji sterownika, ja tak z głowy nie pamiętam.

Opublikowano

u mnie na bojler jest tylko pompa, która załącza się wyłącznie jak na bojlerze spadnie poniżej 53 stopni - dogrzewa do 55 i się wyłącza. Nie ma żadnego mieszacza.

Natomiast na grzejniki jest mieszadło i pompa. Nie pamiętam jaka teraz kolejność, chyba z pieca od razu mieszacz a potem pompa? albo na odwrót. Generalnie mieszacz puszcza na grzejniki np. 30% reszta wraca powrotem do pieca

Mam jakieś stare zdjęcia (proszę nie oceniać czystości :) ) 40 lat węgiel tam śmigał.

IMG_2005.thumb.jpg.9ce8b403438f856829b4bd5104953262.jpgIMG_2004.thumb.jpg.1e065b7300e52dac54ccec346d28b39e.jpgIMG_1994.thumb.jpg.a59d5c5f554aebf835aab909a6727528.jpg

Opublikowano

No i ok, masz zawór 3d na chatkę a nie masz kontroli nad wracającą wodą do kotła. Najprościej zawór VTC na krótkim obiegu z pompą. Tylko VTC a nie VTA bo ostatnio coraz więcej "majstrów" zakłada zawory 3d do CWU myląc je ze stałotemperaturowymi do ochrony powrotu.

Opublikowano

No poprosiłem kolegę o zdjęcie to wysłał mi takie coś :-p

45574.jpeg.43b0eaab042e69ac33fd465e24c6799f.jpeg