Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ogrzewaniem grzeje tylko jeden grzejnik

cr3ativ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem a mianowicie po małych przeróbkach w piwnicy(przerobienie na małe mieszkanie) Mam problem z grzejnikami. Przed przeróbką był tylko jeden grzejnik (lewy w pokoju) i działał prawidłowo, a po dołożeniu dwóch pozostałch grzeje o dziwo teraz tylko ten w łazience. Reszta jest lodowata. piec jest za scianą wiec odległość do przebycia przez wodę nie jest duża. rurki 15 wykonane z miedzi. Wszystko podłączone bez pomyłek odpływ dopływ. Pytanie brzmi jak to ugryźć. Czy gdzieś robi się zasyfonowanie i trzeba zamontować gdzie odpowietrznik automatyczny ? Czy też Macie jakieś inne złote rady ;) w załączniu dołączam zdjęcie poglądowe. P.S. Kryzowanie też nie pomaga. oraz po zakręceniu grzejnika w łazience i przejsciu do najdalszego grzejnika po spuszczeniu z niego miski wody ciepłą woda delikatnie do niego dolatuje. wyglądałoby na to że nie ma samoczynnego przepływu 

instalacja.jpg

Opublikowano

Jak srednica rur od glownego pionu do wszystkich trzecg grzejnikow Cu 15 to nie dziwne ze nie grzeje. W łazience jest drabinka ? Podłączona krzyzowo bedzie wszystko zabierac z powodu malych oporów. A grzejniki w pokojach jakiego typu ? Stalowe czy alu ? Gdzie jest pompa w tej instalacji i jak wpiete jest naczynie wzbiorcze bo to istotne dla pracy pompy ?

Opublikowano

Średnica rur przy suficie chyba 22 z tego wychodzą te 15 tak w łazience jest drabinka krzyżowo podłączona grzejniki stalowe wszystkie a pompa jest zaraz nad piecem a jeżeli chodzi o naczynie wzbiorcze to nie wiem do końca nie wiem ale na strychu jest zbiornik wyrównawczy jeżeli o to chodzi 

Opublikowano

Ostatni grzejnik jest typu VK? W takim razie jest żle podłączony (zasilanie ma być od wewnętrznej strony grzejnika)

Opublikowano
31 minut temu, cr3ativ napisał:

Średnica rur przy suficie chyba 22

A jaka jest średnica rur od sufitu do łazienki/pokoi?

Opublikowano

To jest najbardziej niekorzystny obieg bo jest położony w piwnicy poniżej kotła. Ciepła woda do góry ma lżej. Na górze też masz grzejniki stalowe ? Albo kryzujesz (dławisz) grzejniki na górze i może to pomoże, no i oczywiście dławisz tą drabinkę. Jeśli to nic nie da to do drabinki dolatujesz Cu 22 później do pierwszego grzejnika Cu 18 i do następnego Cu 15. Plus prawidłowo zamontowane naczynie wzbiorcze czyli przed pompą na zasilaniu rura i prosto na strych, inaczej pompa na pewno nie pracuje na 100 % swoich możliwości

Opublikowano

caly dom ma grzejniki stalowe zbiornik położony jest na strychu ale nie mam pojecia w jaki sposob podłączony bo to stara instalacja i nie bylem przy jej robieniu o zmianie rur nie ma mowy bo wszystko jest juz schowane w scianach i podłodze. A kryzowanie drabinki niczego nie daje 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.