Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Biawar pellux compact vs seko maxx pellet

Gregxxx

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, sambor napisał:

za sam kocioł cena się zgadza

8800+23%VAT=10824

chyba nie za bardzo

image.png.f6ae155c91923dfef7f213e199b75985.png

Opublikowano

Z dotacją plus Vat montażowy =8% i masz praktycznie to co potrzeba.

Ponadto sprzedawcy mają rabaty zależne od sprzedaży , ja mam mały (10%) , ale są tacy co mają spory,

Opublikowano

dlatego napisałem tak

15 godzin temu, Gonzo19 napisał:

w zestawie kosztuje 11k zł netto, nie może byc drożej, tylko taniej

a pisałem o netto. bo nie wiem jaki VAT zastosuje sprzedawca

Opublikowano

Nie bierz tego od Biawara. Czyszczenie pieca to jakiś żart. Lepiej kupić coś co ma normalnie zamontowany palnik w drzwiczkach.  Ja swój czyszczę na kolanach, muszę się przebrać bo trzeba łapy wkładać w małe otwory. Szuflada na popiół mała trzeba co tydzień wyrzucać. Ładny jest ale nic poza tym. Sterownik analogowy też nie grzeszy opcjami. Np nie ma możliwości w standardzie podłączenia 2 obiegów i czujnika temp powrotu. Aha z serwisem nie ma problemów, ale podobno grzałka wytrzymuje sezon (jest na gwarancji - 2 letniej). U mnie niestety już druga musiała wpaść. pierwsza wytrzymała 1,5 roku a latem nie grzałem wody.

Opublikowano
5 minut temu, KrisW napisał:

Sterownik analogowy też nie grzeszy opcjami. Np nie ma możliwości w standardzie podłączenia 2 obiegów i czujnika temp powrotu.

piszesz o sterowaniu Estymy, a my o Plumie. Plum ma prawie wszystko w standardzie

Gość Visitor1230
Opublikowano

I wlasnie ten drugi trzeba rozwazyc przy zakupie. Pelecam do niego modul sondy i econet bezprzewodowy. To opcje.

Gość Visitor1230
Opublikowano
Godzinę temu, KrisW napisał:

Ja swój czyszczę na kolanach, muszę się przebrać bo trzeba łapy wkładać w małe otwory. Szuflada na popiół mała trzeba co tydzień wyrzucać. Ładny jest ale nic poza tym. Sterownik analogowy też nie grzeszy opcjami. Np nie ma możliwości w standardzie podłączenia 2 obiegów i czujnika temp powrotu. Aha z serwisem nie ma problemów, ale podobno grzałka wytrzymuje sezon (jest na gwarancji - 2 letniej). U mnie niestety już druga musiała wpaść. pierwsza wytrzymała 1,5 roku a latem nie grzałem wody.

Fakt. Palnik jest niekomfortowy przy czyszczeniu. Trzeba go odstawic  zwyczajnie na bok. Poza tym to swietny kociol. Bezproblemowy palnik. Samoczyszczenie wymiennika, komora w szamotach nie wylaczajac deflektora poziomego i pionowego. Konstrukcja typowa pod pellet. Sterowanie Plum ze wszystkimi parametrami. Tez z poziomu przegladarki. Palnik z sonda sprawia ze po sezonie w komorze paleniskowej jest tylko BIALY nalot. A popiol wynosze co 3 do 4 tygodnie. No i nie wiem gdzie te lapy w male otwory musisz wkladac. Bezobslugowy kociol to niestety tylko na gaz.

Opublikowano

A jak czyścisz ten biały nalot na szamotach? Całkiem sporo tego tam jest. I widać to po temperaturze spalin. Jak tego nie wyczyścisz to po ok 2-3 tygodniach podbija o 30-40 stopni (więc idzie w komin). Dużo też spada z płomieniówek na deflektor. Powidz jaką powierzchnię ogrzewasz że popiół wynosisz co 3-4 tygodnie. Ja mam 280m i wynoszę max co 2.

Gość Visitor1230
Opublikowano

Bialy nalot jest na szamotach. Czyszcze to co dwa-trzy miesiace. A zadne podwyzszenie spalin nie wystepuje.Dane budynku i instalacje masz w odnosnikach po lewej stronie pod awatarem.. U mnie deflektor ma ksztalt daszka i wszystko z plomieniowek ladnie spada do popielnika samoczynnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.