aldzik Opublikowano 20 Sierpnia 2019 #1 Opublikowano 20 Sierpnia 2019 Witajcie Panowie, instalacje nasza firma wykonuje ju偶 wiele lat, jednak chcia艂em si臋 z wami wymieni膰 do艣wiadczeniami zwi膮zanymi z monta偶em zawor贸w zwrotnych, poniewa偶 ostatnio wywi膮za艂a si臋 w艣r贸d nas zagorza艂a dyskusja. Za艂贸偶my sytuacj臋, 偶e mamy: - uk艂ad zamkni臋ty (ci艣nieniowy) - kilka obieg贸w; rozdzielacz na grupy mieszaj膮ce lub te偶 po prostu obiegi - sprz臋g艂o/zwrotnica - pompy r贸偶nej mocy i obiegi zr贸偶nicowane. Do sedna, rozwi膮za艂a nam si臋 ostatnio dyskusja gdzie prawid艂owo za艂o偶y膰 zawory zwrotne. - Przy obiegu z mieszaczem (3D) na powrocie (na powrocie b臋dzie wystarczaj膮cym zabezpieczeniem przed zaci膮ganiem wody z powrotu instalacji oraz niechcianej cyrkulacji czynnika w przypadku wy艂膮czenia lub awarii pompy), no ale nie jednokrotnie w r臋ku mia艂em grupy mieszaj膮ce z zaworem zwrotnym za pomp膮 na zasilaniu. Odezwa艂 si臋 trzeci g艂os aby zamontowa膰 za pomp膮 i na powrocie. Co o tym s膮dzicie? - Drugi obieg np bez mieszacza no to za pomp膮. Kiedy艣 na ten temat dyskutowali艣my to poruszona zosta艂a kwestia powietrza gdy zaw贸r zwrotny jest za pomp膮, jednak to nie jest problem, chodzi o sam sens monta偶u. Pozdrawiam. 聽
Przemyslaw85 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #2 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 U siebie mam zawory zaraz za pomp膮... Niestety nie mog臋 powiedzie膰 偶e to idealne rozwi膮zanie. Zdarza si臋 kiedy to poleci b膮bel powietrza, pompa gania ale tylko powietrze. Na mieszkaniu robi si臋 zimno.Moim zdaniem takowy zaw贸r winien by膰 min 50cm za pomp膮.Wys艂ane z mojego NEM-L21 przy u偶yciu Tapatalka
shogunzlasa Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #3 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Majstry a g艂ow膮 to ju偶 nie mo偶na ruszy膰 i narysowa膰 co by by艂o gdyby? Je艣li chodzi o obieg bez mieszacza - to nie ma znaczenia gdzie bo woda nie ma gdzie uciec, je艣li chodzi o mieszacz to jak w za艂膮czniku: Po lewo - powr贸t przebije wod臋 do zasilania, po prawo - ju偶 nie ma jak tego zrobi膰. Jak zaw贸r jest przy pompie to blokujemy nitk臋 wewn臋trzn膮, nie ca艂y obieg - tutaj jakiej艣 wielkiej tragedii nie ma, ale prawid艂owo jest tak jak powy偶ej. Co do odleg艂o艣ci zaworu - lepiej 偶eby by艂 odsuni臋ty od pompy, ja wole dawa膰 ZZ np, przy bojlerze ni偶 przy pompie.
aldzik Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #4 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 12 godzin temu, Przemyslaw85 napisa艂: U siebie mam zawory zaraz za pomp膮... Niestety nie mog臋 powiedzie膰 偶e to idealne rozwi膮zanie. Zdarza si臋 kiedy to poleci b膮bel powietrza, pompa gania ale tylko powietrze. Na mieszkaniu robi si臋 zimno. Moim zdaniem takowy zaw贸r winien by膰 min 50cm za pomp膮. Wys艂ane z mojego NEM-L21 przy u偶yciu Tapatalka 聽 To prawda z tymi b膮blami powietrza zdarza si臋 zw艂aszcza przy uruchomieniu instalacji, no ale po d艂u偶szej pracy te偶 jest mo偶liwo艣膰 takiego zapowietrzenia. Je艣li pompa jest w pionie ze strza艂k膮 w g贸r臋 np na zasilaniu, to mo偶na za艂o偶y膰 tr贸jnik w pozycji pionowej i u g贸ry tr贸jnika montujemy odpowietrznik z odcinkiem rurki, przed艂u偶ki itp, natomiast w 艣rodek tr贸jnika wkr臋ci膰 zwrotny i dalej instalacja. Je艣li w poziomie no to tr贸jnik przed zaworem zwrotnym odcinek rurki w pionie do powietrza i odpowietrznik. Je艣li pompa w d贸艂 jest skierowana to automatyczne odpowietrzenie musi by膰 zaplanowane na przestrzeni instalacji, jednak akurat w takim u艂o偶eniu nigdy problemu nie mia艂em poniewa偶 przy uruchamianiu instalacji odpowietrzy艂em na 艣rubunku pompy i do dzisiaj wszystko 艣miga, a b膮ble zbierane s膮 na przestrzeni instalacji. 聽 11 godzin temu, shogunzlasa napisa艂: Majstry a g艂ow膮 to ju偶 nie mo偶na ruszy膰 i narysowa膰 co by by艂o gdyby? Je艣li chodzi o obieg bez mieszacza - to nie ma znaczenia gdzie bo woda nie ma gdzie uciec, je艣li chodzi o mieszacz to jak w za艂膮czniku: Po lewo - powr贸t przebije wod臋 do zasilania, po prawo - ju偶 nie ma jak tego zrobi膰. Jak zaw贸r jest przy pompie to blokujemy nitk臋 wewn臋trzn膮, nie ca艂y obieg - tutaj jakiej艣 wielkiej tragedii nie ma, ale prawid艂owo jest tak jak powy偶ej. Co do odleg艂o艣ci zaworu - lepiej 偶eby by艂 odsuni臋ty od pompy, ja wole dawa膰 ZZ np, przy bojlerze ni偶 przy pompie. Majster,a czyta膰 ze zrozumienie to nie mo偶na? Pomi艅my sobie ju偶 jednak te z艂o艣liwo艣ci, poniewa偶 to to ka偶dy potrafi. To jest dyskusja, aby podzieli膰 si臋 uwagami, do艣wiadczeniami.聽 Przedstawi艂em to na podstawie dyskusji wewn臋trznej w firmie, jednak nam rozchodzi si臋 o rozbudowane instalacje na kilku obieg贸w i o zr贸偶nicowanej specyfikacji, schematy kt贸re Ty przedstawiasz to podstawa wiadomo 偶e na pierwszym schemacie ZZ jest w z艂ym miejscu. Mam na my艣li to czy czasem zaw贸r zwrotny nie powinien by膰 jeszcze za pomp膮, czy mo偶e to przesada? Taki zwrotny m贸g艂by zabezpieczy膰 przed wp艂ywem jednej pompy na drug膮. Masz kilka pomp/grup pompowych na rozdzielaczu, do tego sprz臋g艂o, no to zwrotnic膮 zabezpieczysz pomp臋 kot艂ow膮 zr贸wnowa偶ysz dzia艂anie. Jednak w dobie automatyki i wymuszonych obieg贸w, wszystko przez si艂臋 wi臋c warto podyskutowa膰. Tym bardziej dla os贸b kt贸re wykonuj膮 rozbudowane instalacje. Mimo wszystko dzi臋kuj臋 za odpowied藕 i pozdrawiam.
sambor Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #5 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 A ja daj臋 2 ZZ na zasilaniu i na powrocie.
aldzik Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #6 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 13 minut temu, sambor napisa艂: A ja daj臋 2 ZZ na zasilaniu i na powrocie. W czym rysujecie te schematy? "Najlepiej" faktycznie przy zamkni臋ciu zaworu 3D dochodzi do sytuacji 偶e pompa nie musi pcha膰 przez ZZ tylko pracuje na wolnym zamkni臋tym obiegu, dodatkowo blokuje mo偶liwo艣膰 wp艂ywu innej pompy na inn膮. Wychodzi艂em z za艂o偶enia 偶e zaw贸r zwrotny to za pomp膮 a nie przed, wynika艂o to chyba z tego 偶e kiedy艣 na szkoleniu znanej firmy, kilka os贸b odradza艂o monta偶 ZZ przed pomp膮 gdy偶 pompa ma bardzo ci臋偶ko zaci膮gn膮膰, a l偶ej jej przepchn膮膰 ZZ.聽 Jednak nie jest to moje osobiste zdanie. Je艣li nie ma to znaczenia dla pompy czy za czy przed to faktycznie Tw贸j schemat jest najlepszy. Pozdrawiam i dzi臋ki, daje to do my艣lenia :)
shogunzlasa Opublikowano 21 Sierpnia 2019 #7 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Bez z艂o艣liwo艣ci - lubie u偶ywa膰 terminu "majster" :D Schemat przerabiany w paint - cz臋艣膰 jakiego艣 schematu co kr膮偶y艂 tutaj po forum :) Faktycznie jak pisze sambor najlepiej - cz臋sto jednak ludzie robi膮 tylko na powrocie p臋tli...
aldzik Opublikowano 21 Sierpnia 2019 Autor #8 Opublikowano 21 Sierpnia 2019 @shogunzlasa Dzi臋ki za info z tym schematem. Tak masz racje, daj膮 na powrocie albo w og贸le nie montuj膮 :) No ale je艣li kto艣 si臋 pasjonuje tym co wykonuje na co dzie艅 to jednak d膮偶y do perfekcji. Prawid艂owy monta偶 to podstawa. Takie zawory faktycznie maj膮 istotny wp艂yw na to aby instalacja dzia艂a poprawnie.
KubaSko Opublikowano 22 Sierpnia 2019 #9 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Jesli mamy instalacje gdzie wszystkie pompy pracuja rownolegle to nie potrzeba zaworow zwrotnych za zadn膮 z pomp na instalacji. Jedynym miejscem jest pompa cwu ktora jak zagrzeje bojler pracujac rownolegle z innymi wy艂aczy sie po osiagnieciu zadanej na cwu temperatury. W pozostalych przypadkach gdzie mamy priorytet cwu, r贸偶ne temp. startu pomp lub sterowanie strefowe itp. montujemy zz :) w obiegu z mieszaczem tak naprawde tez nie ma potrzeby bo jak pompa si臋 wy艂膮czy to zawor 3d聽zostaje zamkni臋ty.
sambor Opublikowano 22 Sierpnia 2019 #10 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 32 minuty temu, KubaSko napisa艂: 聽w obiegu z mieszaczem tak naprawde tez nie ma potrzeby bo jak pompa si臋 wy艂膮czy to zawor 3d聽zostaje zamkni臋ty. Nie prawda! wiele automatyk nie zamyka zaw 3-D, a pomp臋 to wy艂膮cza raz na kilka dni lub nawet miesi臋cy - sam tak mam, automatyka Wolfa. A w przypadku zaw 3-D termostatycznego co si臋 dzieje? 35 minut temu, KubaSko napisa艂: Jesli mamy instalacje gdzie wszystkie pompy pracuja rownolegle to nie potrzeba zaworow zwrotnych za zadn膮 z pomp na instalacji. Ciekawe, kolega dzisiaj chyba po du偶ym spotkaniu z 6-cio pakiem.
KubaSko Opublikowano 22 Sierpnia 2019 #11 Opublikowano 22 Sierpnia 2019 Tak jak napisalem wszystko zalezy od rodzaju instalacji i automatyki. Sa sterowniki ktore nie zamykaja 3d, ja opisalem przypadek jak silownik zamyka 3d, nie wspominalem o 3d termlstatycznym. A co sie stanie jesli pompy na instalacji rowno sie wl膮czaj膮 i r贸wno wy艂膮czaj膮 nie maj膮c zz za sob膮 ? Informacyjnie nie spo偶ywam alkoholu bo nie lubi臋, a kolega chyba nie zauwazyl ze to jest lu藕na dyskusja i bierzemy rozne mozliwosci pod uwage a nie tylko twojego wolfa i zawor 3d termostatyczny. Piszesz jakbys myslal ze moj post jest wyroczni膮 na wszystkie istniejace schematy hudrauliczne. Ja podalem dwa proste przypadki jak masz np. Na 艣mieciaku dwie pompy pracuj膮ce r贸wnolegle to po kiego grzyba zawory zwrotne ? I zaw 3d gdzie silownik go zamyka.聽
komoona Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #12 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 W dniu 21.08.2019 o 20:24, sambor napisa艂: A ja daj臋 2 ZZ na zasilaniu i na powrocie. Mam 2 pytania do tego schematu "najlepiej" bo b臋d臋 u siebie montowa艂 zaw贸r 3D: 1. Czy nie ma problem贸w z nape艂nianiem聽wod膮 i odpowietrzaniem聽takiego uk艂adu? 2. Jak wygl膮da sprawa ze spuszczaniem wody z takiej instalacji? Przy odkr臋ceniu kurka w kotle, woda zleje si臋 kot艂a ale chyba zwrotki b臋d膮 blokowa膰聽zlanie wody z kaloryfer贸w za tymi zwrotkami? Wcze艣niej planowa艂em da膰 tak samo na powrocie ale drugi ZA pomp膮 (m贸j schemat w za艂膮czniku). Teraz ju偶 nie wiem jak zrobi膰 :) 聽 EDIT: u mnie zamiast pod艂og贸wki s膮 kaloryfery ale nie poprawi艂em na moim schemacie.
sambor Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #13 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Z nape艂nianiem instalacji nie ma problemu, a spuszczanie? Tylko po co spuszcza膰? Uk艂ad z 3-D i ZZ na powrocie lub za pomp膮 na zasilaniu聽te偶 nie pozwoli na pe艂ne spuszczenie wody z instalacji.
HarryH Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #14 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 呕eby nie zamarz艂a, gdy mieszka艅cy jad膮 na ferie? Jedyny wybuch kot艂a, jaki w 偶yciu widzia艂em, by艂 skutkiem zamarzni臋cia rur.
sambor Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #15 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Proponuj臋 aby najpierw spu艣ci膰 wod臋 z pod艂og贸wki, a jak kocio艂 wybuch艂 to gdzie mia艂 zaw bezpiecze艅stwa i gdzie by艂a automatyka kot艂a?
PioBin Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #16 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Mozna sprobowac "wydmuchac" sprezonym powietrzem. Ale wlasnie po kiego grzyba??? Chyba ze dom nie zamieszkaly przez cala zime... Ale wolalbym to przepalac (lub inne sposoby) i utrzymywac np. +5C - zdrowiej dla domu. 聽 Godzin臋 temu, HarryH napisa艂: 呕eby nie zamarz艂a, gdy mieszka艅cy jad膮 na ferie? Jedyny wybuch kot艂a, jaki w 偶yciu widzia艂em, by艂 skutkiem zamarzni臋cia rur. Moze "wybuchlo" bo zbiornik wyrownawczy zamarzl i ktos wlasnie napalil...
sambor Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #17 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Spuszczanie wody z instalacji聽 co roku nie ma sensu- po pierwsze nigdy si臋 nie spu艣ci w ca艂o艣ci, po drugie po kiego grzyba? To nie kibel - tam si臋 spuszcza wod臋 i ew co艣 borygiem zalewa, ale w CO? Fikcje tworzycie, demonizujecie, albo bajki piszecie.
HarryH Opublikowano 24 Sierpnia 2019 #18 Opublikowano 24 Sierpnia 2019 Instalacja by艂a zgodna ze sztuka wg prokuratora. Wybuch艂 kocio艂 zasypowy w podwroc艂awskiej 艣wietlicy wiejskiej.
komoona Opublikowano 25 Sierpnia 2019 #19 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 W dniu 24.08.2019 o 09:40, sambor napisa艂: Z nape艂nianiem instalacji nie ma problemu, a spuszczanie? Tylko po co spuszcza膰? Uk艂ad z 3-D i ZZ na powrocie lub za pomp膮 na zasilaniu聽te偶 nie pozwoli na pe艂ne spuszczenie wody z instalacji. Nie chodzi艂o mi o coroczne spuszczanie wody tylko o jakikolwiek serwis w przysz艂o艣ci np. zaworu przy grzejniku lub odpowietrznika na pionie instalacji, takie prace niestety wymagaj膮 tymczasowego pozbycia si臋 wody z instalacji. W poni偶szym przyk艂adzie ustawienie zaworu 3D聽na 50% powinno umo偶liwi膰 przep艂yw wody w kierunku zaznaczonym strza艂k膮 i pr臋dzej czy p贸藕niej woda sp艂ynie. Tak mi si臋 przynajmniej wydaje. W schemacie "najlepiej" zawory zwrotne chyba ca艂kowicie zablokuj膮 przep艂yw wody i jedyna mo偶liwo艣膰 pozbycia si臋 jej to jaki艣 tr贸jnik na w膮偶 przed zaworami (w przypadku gdy nie ma belek rozdzielacza ze spustem, tak jak u mnie).聽
sambor Opublikowano 25 Sierpnia 2019 #20 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Jest tu jeden m膮dry - on ci wszystko wyt艂umaczy,聽
KubaSko Opublikowano 25 Sierpnia 2019 #21 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Nie b膮d偶 dzidziusiem ktory dosta艂 pstryczka w nos i bedzie p艂aka艂 do wszystkich pa艅 w przedszkolu
sambor Opublikowano 25 Sierpnia 2019 #22 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 To ty p艂aczesz 偶e ciebie gnoj膮, ale maj膮 za co, no zamiast bzdur, podaj metod臋 spuszczenia wody - pytaj膮 ci臋!
PioBin Opublikowano 25 Sierpnia 2019 #23 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Godzin臋 temu, komoona napisa艂: Nie chodzi艂o mi o coroczne spuszczanie wody tylko o jakikolwiek serwis w przysz艂o艣ci np. zaworu przy grzejniku lub odpowietrznika na pionie instalacji, takie prace niestety wymagaj膮 tymczasowego pozbycia si臋 wody z instalacji. Podstaw miske/wiadro i poluzuj na srubunku lub odpowietrzniku (mozna zakrecic szmata aby nie chlapalo i sciekalo do wiadra).聽 Sposobow multum. Zleci tyle ile ma zleciec. Przed odpowietrznikami zalozylem u siebie male kulowe - te "automaty" zamykajace odpowietrzniki podczas ich demontazu mnie nie przekonuja. PS. Sorry wtracilem sie Wam.
KubaSko Opublikowano 25 Sierpnia 2019 #24 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Gnoisz mnie tylko ty nie wiadomo o co. Ja spuszczam wod臋 naciskaj膮c srebrny przycisk w 艣cianie zaraz nad muszl膮 (ale nie tak膮 co mozna znale藕膰 na pla偶y w Juracie )聽 :)
aldzik Opublikowano 25 Sierpnia 2019 Autor #25 Opublikowano 25 Sierpnia 2019 3 godziny temu, PioBin napisa艂: Podstaw miske/wiadro i poluzuj na srubunku lub odpowietrzniku (mozna zakrecic szmata aby nie chlapalo i sciekalo do wiadra).聽 Sposobow multum. Zleci tyle ile ma zleciec. Przed odpowietrznikami zalozylem u siebie male kulowe - te "automaty" zamykajace odpowietrzniki podczas ich demontazu mnie nie przekonuja. PS. Sorry wtracilem sie Wam. Zawor贸w przed odpowietrznikami z zaworem stopowym praktycznie si臋 nie montuje. Montowa艂o si臋 jak nie by艂o zawor贸w stopowych i w贸wczas zawieszaj膮cy si臋 odpowietrznik ciek艂 i mo偶na by艂o go sprawnie wymieni膰 i nie zala膰 mieszkania w bloku. Zawory motylkowe przed odpowietrznikami mia艂y wad臋. Wad膮 tego rozwi膮zania jest fakt 偶e lokatorzy zakr臋caj膮 te zawory "bo co艣 syczy" albo zawiesi艂 si臋 odpowietrznik i ciek艂o i nie wezwali nikogo, w贸wczas taki odpowietrznik zostawa艂 zakr臋cony na wieki do czasu wymiany zawor贸w termostatycznych albo napraw centralnego odpowietrzenia instalacji. Przez co instalacja mog艂a niezbyt dobrze si臋 odpowietrzy膰. Odpowietrzniki automatyczne mog膮 si臋 zawiesi膰 i niejednokrotnie to robi膮, wynika to z powodu zanieczyszczonej instalacji albo zbyt szybkiego nape艂niania czynnika do c.o., zawieszony nie oznacza uszkodzony. Zaw贸r stopowy聽 nie ulega uszkodzeniu, jedynie oring co jest rzadko艣ci膮. Tylko raz mia艂em sytuacje 偶e zaw贸r stopowy nie do ko艅ca wr贸ci艂 na swoj膮 pozycj臋.Wynika艂o to z powody 藕le nawini臋tych na gwint konopii, kt贸re nasz艂y na stop臋 i w momencie jej cofni臋cia wci臋艂y si臋 pomi臋dzy oring a cz臋艣膰 zaworu. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zosta艂o zablokowane.