Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zapowietrzona instalacja

marcin857

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam problem z nową instalacją CO. Nie znam fachowej nomenklatury więc będę pisał łopatologicznie.  Piecokuchnia, bojler Kospel 100L, pociągnięte rurki po mieszkaniu do kaloryferów :) Fachowiec który to zakładał nie jest w stanie tego odpowietrzyć. W bojlerze bulgocze, w piecu przelewa się, nieraz to normalnie fala idzie, to samo w rurkach, odgłosy w całej instalacji. Szczególnie głośniej się robi kiedy pompka pracuje na 2 lub 3. Automatyczny odpowietrznik przy bojlerze nic sam nie wypluwa tego powietrza, gdy przekręci się zawór od ciepłej wody przy bojlerze, wtedy wylatuje trochę, ale można tak stać i kręcić w nieskończoność a powietrze i tak jest. Hydraulik mówi żeby pompa tylko na 1 chodziła. Po pierwsze jak za szybko temperatura urośnie muszę na 2 lub 3 przełączyć żeby tę temperaturę trochę zbić, po drugie przy 50 - 60 stopniach szczególnie gdy już przygasa albo po wygaśnięciu kiedy jeszcze pompka pracuje wtedy na 1 pompka wyje tak buczy i muszę na 2 przełączyć, wtedy robi się głośniej w bojlerze. Dodam jeszcze, że sterownik nastawiam na 35 stopni od tej temperatury włącz się pompka, później przełączam na 45 stopni żeby pompka się wyłączyła gdy temperatura spadnie do tych 45. Według mnie bojler nie jest dobrze wypoziomowany, prawa strona 1 cm leci w dół, wg hydraulika jest bardzo dobrze, mam różnicę w czytaniu poziomicy chyba.  Opisałem najprościej jak potrafię :) załączam zdjęcia. Co radzicie ?

IMG_1415.JPG

IMG_1417.JPG

IMG_1416.JPG

IMG_1418.JPG

Gość Digitrax
Opublikowano

Zapewne tą cienką rurką PP odbijającą w prawo na pierwszym trójniku.

Opublikowano

Na ostatnim zdjęciu po prawej stronie sterownika to ta rurka idzie na strych do naczynia wyrównawczego, które jest ok 50 cm nad bojlerem. Jutro jeszcze wrzucę zdjęcie całości jak to wygląda ta instalacja

Opublikowano

Ona nic nie jest warta - tam powstaje syfon i nic się nie odpowietrza.

Rura do naczynia powinna iść wprost w górę a pompa znajdować się z boku tej rury.

Ponadto to ma być rura 1" stal lub miedź Cu28 a nie jakieś plastiki.

Opublikowano

Pokaz zdj jak odpowietrza sie piecokuchnia. Bojler wiemy ze odpowietrznikiem przy nim. Rura do naczynia powinna byc Cu lub stal, choc obecny sposob jej podlaczenia nie jest przyczyna zapowietrzenia tylko po prostu nie pozwala na samoczynne odpowietrzenie piecokuchni. Zrob zdj naczynia na strychu bo na moje oko to przelew z naczynia masz zasyfonowany

Opublikowano

Piecokuchnia nie ma jakiegoś swojego odpowietrznika. Dodam że cztery zagipsowane dziury na ścianie są po naczyniu wyrównawczym, które wcześniej fachowiec w tym miejscu przytwierdził. Znajomy widział to i mówił mi że musi być wyżej to naczynie wiec powiedziałem hydraulikowi i je przeniósł na strych 

Opublikowano

Przelewka z naczynia idzie chyba do zlewu ? Jesli masz naczynie szczelnie zamkniete, dochodzi do niego rura z kotla a odchodzi ta do zlewu to moze byc tak ze jak dolewasz wody do ukladu i zaczyna sie przelewac to ta rurka przelewowa dziala jakbys wysysal wino z balona. Zassie sie i wypompuje ci wodę z naczynia i po czesci z bojlera. Odkręc ja przy naczyniu. Dopusc wody do ukladu a druga osoba niech patrzy czy naczynie jest pełne. Odpowietrzaj i dopuszczaj az bedziesz mial bojler odpowietrzony. Dopuszczanie wody do ukladu to ta rurka z zaworem po lewej stronie zaraz za obejsciem pompy ?

Opublikowano

Rurka od naczynia ze strychu idzie do zlewu. Woda z wodociągu idzie pod bojlerem zawór. Dopuszczanie wody hydraulik robił podłączając waż przy tym zaworze z czarnym kapturkiem pod bojlerem i przy trójniki z takim samym zaworem na dole koło pieca.

Z lewej strony termometra jest zawór na grzejniki. Na dole przy piecu ten czerwony jest na osobny grzejnik który nie znajduje się w mieszkaniu tylko w lokalu pod najem. Obok niego z lewej jest zawór tez czerwony ale owinięty izolacją dla zaznaczenia że mamy go nie ruszać jak to powiedział hydraulik a robi to samo co zawór na grzejniki. Wczoraj fachowiec wymienił przy bojlerze chyba to się mufa nazywa na trójniki, nic to nie dało. Nie wiem czy ten odpowietrznik przy bojlerze nie powinien być wyżej ? Na jakiejś rurce ? 

Opublikowano

Czy w ogóle poprawnie jest to zrobione że dopuszczanie wody do układu trzeba robić podłączając wąż od zaworu spustowego pod bojlerem do zaworu spustowego na dole koło pieca ?

Opublikowano

Jak najbardziej tak choć mozna bylo połączyć wężykiem powrót bojlera z wejściem zimnej wody do niego i bys nie musial nic podpinać, rozpinac i zapinać :) zdj  naczynia jak bylo wczesniej nic nie wnosi. Liczy sie jak jest to teraz zrobione.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.