Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa TBL Compact 16 kW - moje boje z tym kotłem...

tomek1979b

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W wyczystce moze byc "zimno" a teraz na zewnatrz cieplo i wilgotno. Do tego to "cos" moze byc higroskopijne. Nie panikuj ale nie olewaj sprawy - obserwuj przez dluzszy czas...

Opublikowano

Kociołek się nie poci, popiół ładny, powrót min 50C. Zadana 55C ale na FL dochodzi i tak na te 63-64C w ciągu 30 min. od powiedzmy 40C i się wyłącza na cały dzień. Dalej pompka dogrzeje CWU do 51-53C.

Opublikowano

Może i tak być jak @PioBin napisał.

Opublikowano

Czy to normalne że ta rura elastyczna podająca pellet do palnika świeci a raczej migocze jak świeczka w czasie pracy kotła na pomarańczowo? Do kotłowni zszedłem i światła nie włączyłem i się przestraszyłem z początku że płomień w palniku. Jakaś poświata z kotła??

20190805_191911_resized.jpg.4b0890e80d4504d2eea664059b18da45.jpg

Opublikowano

a dlaczego ma nie świecić? Przecież ta rura ma bezpośrednie połączenie i prześwit z komorą spalania. jak jest ogień w palniku to i świeci. Drzwi tam nie ma co by zasłaniały ogień.

Opublikowano

U mnie tez świeci i widzę ogień przez ta rurą, chociaż mam inny palnik. Ważne, aby ta rura nie była gorąca. mam na myśli ten króciec czarny. Moze być ciepły na tyle, ze można trzymać ręką, ale nie parzy. przynajmniej tak jest u mnie.

Opublikowano

Przy rozpalaniu słychać po ok 4-5 min już odpalenie kotła i płomień na wyświetlaczu. Problem jest teraz w tym, że bardzo długo trwa rozżarzanie (2-3 min), oraz że w tym czasie % płomienia wacha się między 1-10 zanim się ustabilizuje. W którą stronę teraz z parametrami iść żeby rozpalanie bylo optymalne? W tej chwili mam ustawione:

Rozgrzewanie: 45 sek

Dawka startowa: 35 g

Nadmuch: 60 %

Czas rozpalania: 8 min

Jak był zmieniony nadmuch na 45% i rozgrzewanie: 30 sek. rozpalanie dokładnie tak samo przebiegało.

Podczas testu podajnika 15 min nasypał 2400 g pelletu, wydajność 9,6 kg/h.

Opublikowano

Mam problem z pracą kotła w trybie automatycznym + FL gdy zmienię z LATO na ZIMA. Kocioł po osiągnięciu zadanej przechodzi w postój (7C) i załączy się ponownie tylko jeżeli temperatura na CWU spadnie o histerezę, W ogóle nie reaguje na temperaturę termostatu pokojowego EcoSter Touch. Coś źle ustawione czy może podłączone. Regulator kotła ecoMAX860p3 Touch.

Opublikowano

Raczej żle ustawione , może zły wybór termostatu .

Opublikowano

Po pierwsze czy jak termostat daj sygnał aby grzać widzisz te informacje na panelu kotła?
Jeżeli nie to szukaj w podłączeniu i wyborze termostatu. Jeżeli widzisz ze sygnał przychodzi to szukaj w oparciach co ten termostat ma robić?
Gdybys dał swoje parametry i podłączenie termostatu ktoś się może im przyjrzy.

Opublikowano

W ustawieniach wybór termostatu jest ecoster T1, jak temperatura zadana pomieszczenia spadnie o histereze to mam ikone - grzej teraz (płomień u góry na sterowniku pokojowym). Dziwne jest to, że jak chcę żeby kocioł zaczął grzać to wystarczy, że np podniosę temperaturę zadaną na ecoSTER powyżej tej która jest w pomieszczeniu i kocioł się odpala...

@pastor jakie parametry konkretnie? Za bardzo nie wiem jeszcze co i jak, to będzie pierwszy sezon z pelleciakiem :)

Opublikowano
13 godzin temu, tomek1979b napisał:

Mam problem z pracą kotła w trybie automatycznym + FL gdy zmienię z LATO na ZIMA. Kocioł po osiągnięciu zadanej przechodzi w postój (7C) i załączy się ponownie tylko jeżeli temperatura na CWU spadnie o histerezę, W ogóle nie reaguje na temperaturę termostatu pokojowego EcoSter Touch. Coś źle ustawione czy może podłączone. Regulator kotła ecoMAX860p3 Touch.

Opublikowano

Czy w EcoSter też wybrałeś wybór termostatu T1?

Opublikowano
Teraz, pastor napisał:

O czym my tu dyskutujemy? Jeżeli zadajesz więcej niż jest w ppmieszczeniu to grzeje. Co w tym jest złego?

Nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Co że grzeje skoro, reaguje tylko na spadek CWU a nie CO...

Opublikowano

W ustawieniach termostatów  są trzy okienka T1 T2 T3 jak nie masz dodatkowych czujników pokojowych to przy T2 T3 będzie pisało brak.Ja mam ecoster 200 przynajmniej u mnie tak jest nie wiem jak u ciebie ale może być podobnie że termostat musisz wybrać w regulatorze kotła i w ecosterze .

Opublikowano
Nie umiesz czytać ze zrozumieniem. Co że grzeje skoro, reaguje tylko na spadek CWU a nie CO...

Sam tak go ustawiles. Jak cwu jest poniżej zadanej załącza kocioł. Jak termostat daje znać ze jest zimniej niż chciałeś to załącza kocioł.
Czego nie rozumiem?
Czy ty nie rozumiesz czego oczekujesz?
Opublikowano
Dziwne jest to, że jak chcę żeby kocioł zaczął grzać to wystarczy, że np podniosę temperaturę zadaną na ecoSTER powyżej tej która jest w pomieszczeniu i kocioł się odpala...

???? Tu piszesz ze zalacza

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.