Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kostrzewa TBL Compact 16 kW - moje boje z tym kotłem...

tomek1979b

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Sprawdzone, przez serwisanta, regulator nie reaguje na sterownik pokojowy (ecoSTER touch przewodowy). Nie wie czemu tak jest. Na sterowniku odczyta się wszystke informacje, można kocioł włączyć/wyłączyć, gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie poniżej zadanej wyświetli się na nim ikonka że trzeba grzać jednak nie uruchomi to kotła. Regulator kotła reaguje tylko na czujnik CWU.

Opublikowano

Super serwisant. Stwierdził, że nie wie, co jest, kasę wziął i odjechał w siną dal??

Opublikowano

@tomek1979b to jest kwestia tylko i wyłącznie ustawień w sterowniku ecomax by sterownik słuchał panelu pokojowego. Ale widać najlepszy serwis w Polsce nie umie sobie z tym poradzić.

Ciężko to jest zrobić za pośrednictwem forum pisząc. Jak Ci się nie uda tego rozwiązać do jesieni , to mogę to zrobić ale tylko przez telefon z Tobą i to już musisz być w miarę kumaty w sterowniku to znaczy umieć się po nim poruszać, ponieważ Kostrzewa ma inne softy od KIPI i Pellasa i nie wiem gdzie co się znajduje , ale generalnie nie powinno być problemu. Na razie działaj indywidualnie i z serwisem na infolinii.

Opublikowano
10 godzin temu, Benton661 napisał:

Super serwisant. Stwierdził, że nie wie, co jest, kasę wziął i odjechał w siną dal??

Nie wziął kasy wszystko w ramach gwarancji. Tutaj nie będę narzekał na Kostrzewę bo starają się szybko reagować.

Opublikowano

Tomek... Ja bym się ucieszył. Teraz masz podstawę do wezwania serwisu. Wyślij im te fotki. 

Opublikowano

@Trener40 Już to zrobiłem, z prośbą żeby nie przysyłali tego serwisanta co dotychczas :)

Ciekawe tylko, czy ecoSTER jest objęty gwarancją bo Kostrzewa go w promocji rozdaje razem z ecoNET (do wyboru).

@pastor ten czujnik, na moje oko odpowiada chyba za pomiar temperatury otoczenia, skoro jest uwalony kocioł nie wie, że ma grzać...

Opublikowano

To, że Kostrzewa go rozdaje nie ma nic wspólnego z gwarancją producenta. Skoro jest uszkodzony, to sprzedawca powinien Ci go wymienić w ramach gwarancji... Lepiej daj księdzu na tace, aby Ci tego samego serwisanta nie przysłali :) 

Opublikowano

Muszą ci to wymienić lub naprawić , choćby wychodzili z założenia że darowanemu koniowi się w zęby nie patrzy , nie daj się kolego ..}

Opublikowano

@tomek1979b tak trochę Ci współczuję , ale z drugiej strony wiedziały gały co brały. Tego co się dowiedziałem , o Kostrzewie to włosy dęba stają na głowie.

Teraz przyjdzie Ci płakać i płacić.

Opublikowano
48 minut temu, robin60 napisał:

@tomek1979bTego co się dowiedziałem , o Kostrzewie to włosy dęba stają na głowie.

Teraz przyjdzie Ci płakać i płacić 

Dopóki gwarancja, to gwarant odpowiada, a jak będzie wszystko dobrze działało, to i bez płaczu się obejdzie. Co będzie w przyszłości, to czas pokaże, ale myślę, że Tomek do tego czasu pozna wszystko od A do Z i serwis będzie omijał, tak jak ja omijam ich " budżetową" pomoc. 

Opublikowano

Drodzy forumowicze, czy ktoś z Was wie, jak ustawić prawidłowy wybór palnika. Posiadam kocioł TBL compact 10kw z palnikiem VG12kw, a w informacjach na panelu kotła ustawiony jest panik VG17. To chyba ważny parametr do ustawienia.

Dodatkowo chciałbym grzecznie zapytać posiadaczy panika VG w kotłach Kostrzewy, co im się pokazuje po wpisaniu kodu 2016 w menu serwisowym? U mnie jest opcja wyboru paliwa i wybrany, ustawiony był węgiel brunatny!!!

Bardzo proszę o Wasze konstruktywne opinie, pozdrawiam.

Opublikowano

Masz ECOnet, 4pellet, tam w menu serwisowym wpisałem kod 2016 i pojawił się wybór. U mnie był węgiel brunatny, a w wyświetlaczu na kote w info palnik EEI12. Jak zmieniłem w ECOnet- aplikacja 4pelet, na pellet, to na kotle pokazuje VG17. Mój kocioł ma panik VG12. Strasznie to dziwne!

Opublikowano

Przy kotle wybory palnika po kodzie 2016 ok, a w aplikacji takie śmiechoty!!! Do wyboru opcji kilka, węgiel brunatny, ekogroszek, owies, pellet i coś tam jeszcze.

Opublikowano

A co na to najlepszy serwis w Polsce?

Opublikowano
2 godziny temu, piotrfankostrzewy napisał:

Do wyboru opcji kilka, węgiel brunatny, ekogroszek, owies, pellet i coś tam jeszcze.

..., powinno jeszcze sie znaleźć " grzej gwiazdami"  :) 

Dziwie się, że oni maja jeszcze klientow na te swoje nowe wynalazki.

Opublikowano
9 godzin temu, piotrfankostrzewy napisał:

! Do wyboru opcji kilka, węgiel brunatny, ekogroszek, owies, pellet i coś tam jeszcze.

To tylko pokazuje jak uniwersalnym palnikiem jest VG :-)

Opublikowano

piotrfankostrzewy.... Zadzwoń do nich i powiedz, że jesteś bardzo zadowolony  VG, bo palnik spala węgiel brunatny połączony z groszkiem. :) 

Opublikowano

Używa ktoś tej strony 4pelet? Sprawdźcie, co jest u Was po wpisaniu kodu 2016 w menu serwisowe

Opublikowano

Tomek rozwiązałeś jakoś problem, aby kocioł słuchał sterownika pokojowego? U mnie też dzieją się dziwne rzeczy, albo nie startuje z grzaniem pomimo spadku temperatury poniżej ustawionej, albo grzeje gdy go przełączęłączę w tryb ciągły z auto i nie przestaje po przekroczeniu temp zadanej na pokojowym. Ja mam ester k30 bezprzewodowy, taki ładny, amerykancki.

Opublikowano

W poniedziałek ma przyjść inny serwisant, tamten nie dał rady tzn. twierdzi że za dużo mieszam i dlatego nie działa, ale za 350 zł to tak by poustawiał że będzie śmigać. Podziękowałem mu. Kostrzewa od tygodnia milczy na 2 moje maile w tej sprawie.

Na razie termostat wyłączyłem na kotle i mam automat do grzania CWU, a jak chcę nagrzać w domu bo już pomału wieczorami trzeba przepalać to zmieniam na ciągły i jedzie bez termostatu. Głowice na grzejnikach pilnują temp. w domu.

A jak masz ustawiony parametr Wyłączenie pompy od termostatu? U mnie jak był wyłączony to w automacie nic nie chciało odpalić, nawet CWU. A rada serwisanta była taka: przestawił na tryb ciągły, pompa od termostatu na TAk i twierdzi "Panie inaczej się nie da, nie przy tej konfiguracji, czujnika brakuje...". Na uuj mi wyłączenie pompy jak mi się chałupa przez to wychładza za szybko?! Zresztą i tak pompa staje to kocioł szybko łapie zadaną i też się wygasza, bez sensu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.