Matekogon Opublikowano 25 Czerwca 2019 #1 Opublikowano 25 Czerwca 2019 Witam wszystkich. Koledzy może ktoś z Was borykał się z podobnym dylematem. Sytuacja wygląda tak mam dom z lat 50 który wymaga termomodernizacji, przebudowy instalacji CO itp. Planowałem że zmienię stare grzejniki żeliwne na ogrzewanie podłogowe. Podłogi mam drewniane które ułożone są na legarach na płycie betonowej. Więc aby zrobić ogrzewanie podlogowe muszę wypełnić przestrzeń między legarami styropianem następnie ułożyć rurki i wykonać wylewkę. Tu zastanawiałem się czy aby na pewno iść w system mokry czy nie lepiej skorzystać z systemu suchego i nie obciążać stropu betonem. Zrobiło się ciepło i zacząłem zastanawiać się nad klimą. W tym momencie pojawił się dylemat czy nie lepiej zamiast ponoszenia kosztów za wykonanie ogrzewania podłogowego nie lepiej kupić klimakonwektor i zamontować zamiast grzejników. W układ CO wystarczy wtedy wpiąć pompę ciepła i mam grzanie i chłodzenie.
g69 Opublikowano 26 Czerwca 2019 #2 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Można rozważyć zostawienie grzejników i montaż pompy która z jednostki zewnętrznej obsłuży: CO,CWU i klimatyzatory z funkcją grzania i chłodzenia.Na chwilę obecną robi to jedynie samsung w technologii TDM. Lub inna pompa która obsłuży CO,CWU i dodatkowo osobny montaż klimatyzatorów też z funkcją grzanie i chłodzenie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.