Gość Opublikowano 28 Września 2019 #51 Opublikowano 28 Września 2019 16 minut temu, sambor napisał: Akurat cynamon i pieprz rosną na drzewach a nie na trawniku Cynamon nie rośnie na drzewie a jest drzewem-cynamonowiec.
JorgusEmh Opublikowano 28 Września 2019 #52 Opublikowano 28 Września 2019 Wracałem dzis z grzybobrania w okolicach peronu .... Zamkniety przejazd w Bukownie, na linii o torze ...szerszym, cały "eszelon" o wagonach opisanych cyrylicą,wegiel orzech , groszek. ."Tylko" 35 wagonów (przeliczone!) . Za tydzien bedzie sprzedany jako mieszanka z polskich kopaln?
sambor Opublikowano 28 Września 2019 #53 Opublikowano 28 Września 2019 34 minuty temu, Jamjestcichy napisał: Cynamon nie rośnie na drzewie a jest drzewem-cynamonowiec. Cynamon jest korą z drzewa cynamonowiec, więc rośnie na tym drzewie.
o6483256 Opublikowano 28 Września 2019 #54 Opublikowano 28 Września 2019 Do mnie na bocznicę co rusz zajeżdżają takie wagony. Oznaczenia bardzo różne. Potem to trafia na jeden wielki skład w okolicy z którego rozwożą go dalej już pod różnymi nazwami i krajem pochodzenia.
JorgusEmh Opublikowano 28 Września 2019 #55 Opublikowano 28 Września 2019 Składy jezdza do Sławkowa (ok. 30 km od Katowic) ,gdzie konczy sie linia szerokiego toru.
Gość Opublikowano 28 Września 2019 #56 Opublikowano 28 Września 2019 57 minut temu, sambor napisał: Cynamon jest korą z drzewa cynamonowiec, więc rośnie na tym drzewie. Nie,nie rośnie na tym drzewie tylko jest drzewem. Cynamon znajduje się w liściach,korze,drewnie czy w samych korzeniach,więc jest drzewem.
sambor Opublikowano 28 Września 2019 #57 Opublikowano 28 Września 2019 Nie chcę się kłócić ale poczytaj tu https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamon
jarrek Opublikowano 28 Września 2019 #58 Opublikowano 28 Września 2019 Nie wiem czemu napis "polski producent" budzi kontrowersje. Przecież odpowiednie mieszanki pakowane są w worki w Polsce. Każdy kto trochę śledzi forum wie, że większość ekogroszków to mieszanki. Energo Bielsk akurat nie kryje się z tym, że sprowadza surówkę z Rosji - odsyłam do strony: https://energobielsk.pl/o-nas/ Napisane jest, że są importerem. Spala się przyzwoicie, taka ilość z niecałego jednego worka: A tak wyglądają zapisy w papierologi:
darkon Opublikowano 28 Września 2019 #59 Opublikowano 28 Września 2019 Panowie Wasze rozważania o przyprawach kierujcie na wątki o zielskach etc. Tu jest wątek o węglu za wschodniej granicy nie przyprawach;-) Admin usuń zbędna dyskusję Wysłane z mojego SM-J415FN przy użyciu Tapatalka
Gość Opublikowano 28 Września 2019 #60 Opublikowano 28 Września 2019 Godzinę temu, sambor napisał: Nie chcę się kłócić ale poczytaj tu https://pl.wikipedia.org/wiki/Cynamon Wydaje mi się,że wychodzisz z błędnego założenia. Cynamon to nie tylko przyprawa-są również olejki cynamonowe itd. i to również należy brać pod uwagę. Dyskusja jak w sklepie zielarskim :) Do kłótni to daleka droga:)
Gość Opublikowano 28 Września 2019 #61 Opublikowano 28 Września 2019 27 minut temu, jarrek napisał: Energo Bielsk akurat nie kryje się z tym, że sprowadza surówkę z Rosji - odsyłam do strony Dokładnie. I dzięki temu cena też jest niższa. Wolę kupić ruski węgiel za mniejszą kasę niż na składzie polski a w rzeczywistości ruski za sporo większe pieniądze bo przecież jest "z polskiej kopalni".
Piecuch19 Opublikowano 28 Września 2019 #62 Opublikowano 28 Września 2019 Zapomniałeś dodać "internetowej kopalni"
YaroXylen Opublikowano 29 Września 2019 #63 Opublikowano 29 Września 2019 12 godzin temu, Jamjestcichy napisał: Wydaje mi się,że wychodzisz z błędnego założenia. Cynamon to nie tylko przyprawa-są również olejki cynamonowe itd. i to również należy brać pod uwagę. Dyskusja jak w sklepie zielarskim :) Do kłótni to daleka droga:) 15 godzin temu, sambor napisał: Cynamon jest korą z drzewa cynamonowiec, więc rośnie na tym drzewie. Witam. Uśmiałem się..... normalnie jak w naszej polityce.... Ja bym zaczął od tego że to produkt Polski..... ale próżno szukać surowca(cynamonowca, czy pieprzu), u mnie na trawniku, drzewie, czy w ziemi.... Porównanie dotyczy węgla przybywającego zza wschodniej granicy jako surowiec, poddawany dalszym obróbkom technologicznym, a sprzedawanym jako produkt Polski.... więc jeśli przyprawy w nikim ciśnienia nie podnoszą to dlaczego inny produkt takie emocje wzbudza.... no wiadomo bo rusek.... a ja tyle lat na rusku jadę i 3/4 problemowych tematów by nie było na forum, gdyby inni tak robili....uwaga! to jest tylko moje zdanie ...no może nie tylko. Pozdrowienia wesołe dla ruskopalaczy przesyła YARO(ツ)
Piecuch19 Opublikowano 29 Września 2019 #64 Opublikowano 29 Września 2019 Czyli pozdrowienia tak naprawdę dla wszystkich poszły ( dla Tych nieświadomych też).
segal21 Opublikowano 29 Września 2019 #65 Opublikowano 29 Września 2019 Tez pale ruskim od 2,5 roku, prędzej paliłem niby polskimi, jakieś dziwne mieszanki oraz odginałem z pgg, jestem zadowolony z węgla ze wschodu cenowo, jest bez problemowy tylko tym co pale ma dużo popiołu.
eliks Opublikowano 29 Września 2019 #66 Opublikowano 29 Września 2019 dlatego jak tu czytam o polskim węglu który ma parametry jak Kolumbiak (kaloryczność, popiół) to się mocno zdziwiłem, bo nie wiedziałem że takie kopalnie mamy w Polsce
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.