PioBin Opublikowano 11 Maja 2019 #1 Opublikowano 11 Maja 2019 Szukam, szukam i nie znalazlem (to nie znaczy ze nie istnieje). Chodzi o sposob / pomysl jak domowym sposobem za pomoca szlifierki katowej i "domowych narzedzi" obciac dokladnie prostopadle rure o srednicy okolo 210[mm]. Rura stalowa grubosc scianki 2[mm].
Hermogenes Opublikowano 11 Maja 2019 #2 Opublikowano 11 Maja 2019 Mój sposób papier milimetrowy 1 mm maluję innym kolorem przez cały obwód rury, nalepiam papier na rurę tak żeby trafić kolor w kolor. Tarczą 1mm wycinam tylko część zamalowaną. pozdrawiam Hermogenes
Andrzej_M_ Opublikowano 11 Maja 2019 #3 Opublikowano 11 Maja 2019 Metoda (pomysł) zależy od tego czy ta rura jest zamontowana w jakieś instalacji czy też możemy ją swobodnie obracać. Odniosę się do tego drugiego przypadku, bo jest po prostu dużo łatwiejszy w realizacji. Potrzebne jest łoże na którym swobodnie będziemy mogli obracać rurę, oraz stojak (uchwyt) na szlifierkę kątową pozostający w pozycji nie przemieszczającej się w stosunku do łoża. Trochę skomplikowane w moim opisie, ale realizacja jest stosunkowo prosta. Wideo podglądowe poniżej. źródło:https://portalnarzedzi.pl/wideo/test-przecinarki-exact-170-e/
PioBin Opublikowano 11 Maja 2019 Autor #4 Opublikowano 11 Maja 2019 Rura jest luźna, tzn. nigdzie nie zamontowana. Skladac sie bedzie (spawanie) z trzech kawalkow po 2 metry ktore obecnie sa bardzo nierowno obciete. Calosc po zmontowaniu +/- 6m. Widzialem obcinarki do rur jakimi robia instalatorzy/spawacze na halach. Bardzo profesjonalne i dokladne lecz ja mam to zrobic w domu. Probowalismy "trzymac" szlifierke i obracac rure lecz minimalne nawet jej przesuniecie wzdluzne podczas ciecia skutkuje nie trafieniem na koncu. Wyprobuje pomysl z papierem milimetrowym. Przymierzalem sie do tego ze zwykla kartka i obrysowac po obwodzie lecz potrzebny mi wiekszy format np. A2 lub A1.
Andrzej_M_ Opublikowano 11 Maja 2019 #5 Opublikowano 11 Maja 2019 6 minut temu, PioBin napisał: ,,,, Przymierzalem sie do tego ze zwykla kartka i obrysowac po obwodzie lecz potrzebny mi wiekszy format np. A2 lub A1. Obwód Twojej rury to 660 mm, więc A2 odpada.
Hermogenes Opublikowano 11 Maja 2019 #6 Opublikowano 11 Maja 2019 Ostatnio przecinałem stary zbiornik butanu od samochodu pod spawanie przy pomocy szerokiego paszka cienkiej tektury papierowej . 1-2 mm niedokładności można zaspawać.Mogę Ciebie naciągnąć na ślusarski przymiar stalowy i odrysować kreskę po obwodzie białym olejowym mazakiem. pozdrawiam Hermogenes
PioBin Opublikowano 11 Maja 2019 Autor #7 Opublikowano 11 Maja 2019 Bylem w Empik'u ale kartek A1 brak. Odloze temat do poniedzialku i odwiedze jakis "papierniczy". Ten "przymiar slusarski" to masz na mysli linijke stalowa? Mam 50cm ale troche za sztywna i za krotka. Czy cos innego?
Hermogenes Opublikowano 11 Maja 2019 #8 Opublikowano 11 Maja 2019 Tak o takiej linijce pisałem taką jak używają blacharze samochodowi są 1metr. Jak masz dostęp do gilotyny gdzieś w okolicy to pasek cienkiej blachy stalowej. pozdrawiam Hermogenes
sambor Opublikowano 11 Maja 2019 #9 Opublikowano 11 Maja 2019 Jak mam taką pracę wykonać to biorę taśmę izolacyjną lub papierową i przyklejam , tnę wg tej taśmy
krisgie Opublikowano 11 Maja 2019 #10 Opublikowano 11 Maja 2019 Ja przycinałem rurę 200-tkę używając pisaka i przyciętego od łaty paska z tektury odpowiedniej długość.
PioBin Opublikowano 11 Maja 2019 Autor #11 Opublikowano 11 Maja 2019 Narazie tez w ta strone zmierzam. Tylko zalezy mi na max. dokladnosci takiego badz innego rozwiazania. @sambor a Ty nie masz maszynki? Na halach w instalacjach to chleb powszedni.
Animus Opublikowano 11 Maja 2019 #12 Opublikowano 11 Maja 2019 Jak masz spawarkę i szlifierkę kątową to sam sobie zrobisz proste urządzenie.
PioBin Opublikowano 11 Maja 2019 Autor #13 Opublikowano 11 Maja 2019 Mam i to i to. Dwie "prawe" rece tez.
Animus Opublikowano 11 Maja 2019 #14 Opublikowano 11 Maja 2019 Przy szlifierce są otwory do mocowania rączki, można ją przykręcić do stojaka obracającego się na rurze.
PioBin Opublikowano 11 Maja 2019 Autor #15 Opublikowano 11 Maja 2019 To moze nie byc takie latwe i szybkie. Robota jednorazowa i wiecej tego powtarzac nie bede. Widzialem takie maszyny. Z uchwytami do lapania i centrowania rury i obrotowa tarcze (nie scierna) do ciecia. Sam sie tym bawilem kilka razy, ale przytargac to do domu nie da rady, rury zawiesc tez nie bardzo.
sambor Opublikowano 11 Maja 2019 #17 Opublikowano 11 Maja 2019 25 minut temu, PioBin napisał: @sambor a Ty nie masz maszynki? Na halach w instalacjach to chleb powszedni. Niestety nie mam
Hermogenes Opublikowano 11 Maja 2019 #18 Opublikowano 11 Maja 2019 Oj tam taki to ja mam fabryczny ale 200 rury nim nie przetniesz . pozdrawiam Hermogenes
PioBin Opublikowano 11 Maja 2019 Autor #19 Opublikowano 11 Maja 2019 Szkoda. A wiesz ze nawet nie wiem jaka tam jest max. srednica. Dn100 tnie.
Hermogenes Opublikowano 11 Maja 2019 #20 Opublikowano 11 Maja 2019 Moja góra 3 cale i to z bólem pewnie. pozdrawiam Hermogenes
Gonzo19 Opublikowano 12 Maja 2019 #21 Opublikowano 12 Maja 2019 ja brałem taśmę dylatacyjną, taka do podłogówki, ale szeroką 20-25cm i owijałem rurę tak aby krawędzie się zeszły, póxniej mazakiem na rurze przy krawędzi taśmy zaznaczałem linię ciecia i ciałem kątówką. Linia prosta prostopadła, jakość ciecia zależy od sprawności ręki. ale lepszy byłby pasek(2-3cm) cienkiej blachy i równa krawędzią i czymś takim owinąć rurę.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.