Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Zastanawiam się w jaki sposób ogrzać moją małą stolarnię. Myślę nad nagrzewnicą wodną. Ale od początku...

...Budynek który ma być solidnie ogrzany w zimie został wybudowany w 2008 roku. Ściany ocieplone styropianem, sufit ocieplony watą, okna PCV, drzwi ocieplone. Mam 4 pomieszczenie - hala (140m2), lakiernia (40m2), klejenie drewna (50m2) i kotłownia. W lakierni i pomieszczeniu do klejenia planuje dać grzejniki, a na hali nagrzewnice wodne zamontowane na ścianach (hala ma długość 25m).

No i mam kilka problemów...

1. Jaki piec do tego zastosować (ile kW)? (będę palił tylko drzewem suchym [dąb, buk, jesion itp.])

2. Ile i jakie nagrzewnice zastosować na hali (ile kW)

3. Grzejniki jakie chciałbym dać to - lakiernia 1x600mmx2000mm ; klejenie 2x600mmx2000mm

4. No i największa moja bolączka to, to że chce zalać ogrzewanie glikolem (żeby nie zamarzło gdybym nic nie robił na hali, nie chcę doprowadzać wody właśnie z tego powodu)

5. Czy glikol się sprawdzi? ...Drogie to?

6. Jakie rury zastosować? Miedź?

Co do nagrzewnic to poszukałem trochę i znalazłem takie ze specjalnym przeznaczeniem do stolarni - LEO AGRO

Byłbym wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki.

Pzd, wilcek :huh:

Opublikowano

to lecimy ,nagrzewnicamoze byc leo ale uwazaj zeby wszelkiego rodzaju połaczenia eletkryczne były szczelne zebydnie doszło do zapalenia pyłu ,drzwi do kotłowni jedyne na zewnątrz budynku ,przejscia rur z kotłowni dobrze zabezopieczyc prze przedostaniem sie iskry na hale

co do rur to oczywiscie miedziane pompa grungos UPS25/60 -t

przystosowana do pompowania glikolu ,glikol jaki proponowałbym zastosowac to ergolit 20% ,jest to gotowa mieszanka włac i cieszyc sie ze nie zamarznie ,grzejniki powinny byc ok tylko pytanie jaki kocioł bedziesz miał

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź :huh:

1. Pompa taka - Grundfos UPS 25-60?

2. Co do kotła to nie mam pojęcia jaki wybrać... jak pisałem wcześniej będę palił tylko drzewem, nie wiem ile ma mieć kW.

3. A ile nagrzewnic zastosować na hali, i jakiej mocy? Ja myślę żeby dać 2, na końcach hali. Tylko nie wiem ile kW B)

4. Jak się wlewa taki glikol? Trzeba stosować naczynie wyrównawcze?

Z góry dzięki za odpowiedź :)

Pzd, wilcek

Opublikowano

proponuje zatosowac jedną nagrzewnice typu volcano o mocy 50kw,przy parametrach 90/70 wiec nie bedziesz musiał tak wysoko isc na kotle zeby uzyskac cieplo na hali ,a kociołek to proponuje buderusa na zagazowywanie drewna o mocy ok 40kw ,co do układu to tak powinien byc otwarty na ziorniku wyrównawczym,a gdzie mieszkasz?

Opublikowano

Pompa dobra ale nie za taką cenę :huh:

Nagrzewnice polecam Wolf (jedna z nielicznych firm produkujących w Niemczech, zero chińszczyzny jak na razie).

Pozdrawiam

Opublikowano

no nie wiem czy znajdziesz lepszy produkt w tej klasie niz volcano

a to ze jakas tam niemiecka .....

Opublikowano

Znalazłem za 380 :huh:

Jaki piec polecacie do 3k? Dodam że będę miał 3 grzejniki 600x2000mm i...

... i tu mam problem bo nie wiem jaką nagrzewnicę wziąć. Myślę nad Leo Agro 45kW. Z opisu wynika że powinna starczyć na moją halę, no i jest szczelna, także pył jej nie straszny. Kosztuje 2400... a jak bym miał zamontować 2 to wyszłoby mi 3k.

Także proszę o poradę czy ta nagrzewnica może być i jaki piec do tych "podzespołów".

Pzd, wilcek B)