sambor Opublikowano 12 Kwietnia 2019 #51 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Doliczysz się, doliczysz. Ale to nic nie daje, pompa wilo 25/6 powinna to bez trudu łyknąć.
Klecki Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Autor #52 Opublikowano 12 Kwietnia 2019 Rozdzielacz mam zamówiony, zobaczymy, ten aktualny jest on moim zdaniem podejrzany mocno, zwaszCza rotametry bo bądź co bądź pracowały w trochę innej konfiguracji przy pompie na rozdzielaczu Jak wymianie nic nie zmieni, wykuje rury i dam większe, pamietam dokładnie gdzie idą w posadzce, ale wolałbym tego uniknąć ze względu na syf który będzie przy tym. Spojrzałem jeszcze na fakturę- mam położne 620m rur pex oraz taka rozpiskę od instalatora, nie jest to projekt. Najdłuższe pętle- salonowe maja 60mb, są tam 4 pętle. Kuchnia, łazienka- 40 mb- są to małe pomieszczenia- 10 i 15 m2
Klecki Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor #53 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zapytam jeszcze czy jest taka możliwość że pomimo tego ze cały zestaw sprzęgła i grup są nowe istnieje możliwość ze nowa pompa jest uwalona? Jak Ew można by to sprawdzić?
sambor Opublikowano 13 Kwietnia 2019 #54 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Trzeba na próbę wstawić inną pompę, są na śrubunkach, więc nie ma problemu
Klecki Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Autor #55 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Kolega miał w zanadrzu normalny rozdzielacz - rotametry na zasilaniu, zawory odcinające na powrocie. Zamontowaliśmy - pasował, daliśmy większe zawory. jest do zwrotu bo kolega lada dzień włącza u siebie podłogówkę. Przepływy wzrosły dwu krotnie wg rotametrach na każdej pętli na środkowym biegu pompy, tak jak było. Nic nie szumiało W przyszłym tygodniu będę miał swój nowy normalny rozdzielacz i będzie spokój.
Klecki Opublikowano 4 Maja 2019 Autor #56 Opublikowano 4 Maja 2019 Mam już nowy rozdzielacz oraz zawory odcinające. Pompę ustawiłem na środkowy bieg przeplyw w łazience 2 l/min, resztę zmniejszyłem do 1,5 l/min ale czy to i tak nie jest za dużo? Zmniejszyć bieg pompy czy ona wtedy będzie paradoksalnie bardziej się męczyć i brać więcej prądu ?
Gość Digitrax Opublikowano 4 Maja 2019 #57 Opublikowano 4 Maja 2019 Nie jest za dużo. Ustaw pompę na 1 biegu i zobacz czy takie same lub zbliżone przepływy możesz uzyskać.
Klecki Opublikowano 7 Maja 2019 Autor #58 Opublikowano 7 Maja 2019 Wydaje mi się ze czym większe przepływ ustawie tym wodę jest bardziej słychać Mam jeszcze pytanko w kotle jest naczynie zbiorcze w którym jest woda po naciśnięciu wętyla, czyli to chyba nie jest za prawidłowy stan oprócz tego w instalacji mam złożone dodatkowe naczynie zbiorcze i ono jest Ok, czy to w kotle nie powinno być zdemontowane ?
sambor Opublikowano 7 Maja 2019 #59 Opublikowano 7 Maja 2019 Oba muszą być, tylko trzeba w nich takie samo ciśnienie wstępne ustawić.
Klecki Opublikowano 7 Maja 2019 Autor #60 Opublikowano 7 Maja 2019 Ale jak leci woda do wymiany jest ?
Klecki Opublikowano 7 Maja 2019 Autor #62 Opublikowano 7 Maja 2019 Jak się naciśnie wętyl. Mowa o naczyniu w kotle oczywiście
sambor Opublikowano 7 Maja 2019 #63 Opublikowano 7 Maja 2019 Z wentyla ma lecieć powietrze a nie woda!
teres Opublikowano 12 Maja 2019 #64 Opublikowano 12 Maja 2019 Jak Ci leci woda, to masz uszkodzoną przeponę w naczyniu. Wymiana naczynia w kotle może być dość kosztowna, może być dodatkowe naczynie w instalacji i wtedy ok.
Klecki Opublikowano 30 Maja 2019 Autor #65 Opublikowano 30 Maja 2019 Wczoraj odkryłem, ze Z innej budowy mam nadmiar rur CU 28 i CU 35, jednych i drugich starczy na pewno na obieg kocioł- sprzęgło(aktualnie cu 22) jak i obieg sprzęgło- rozdzielacz op(aktualnie pex 25)- fragment w piwnicy, Ok 1,4m- mogę wymienić bez kucia posadzki, ten odcinek co jest w piwnicy Czy jest sens wymieniać ten odcinek ?Coś to zmieni ? Jest dobrze czy może być lepiej ?
sambor Opublikowano 30 Maja 2019 #66 Opublikowano 30 Maja 2019 Wymienić, nie zaszkodzi, szczególnie odcinek za sprzęgłem. Rura Cu28 powinna wystarczyć pomiędzy kotłem a sprzęgłem , a dalej też Cu28 wystarczy.
Klecki Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor #67 Opublikowano 4 Listopada 2019 Sytuacja wyglada tak, ze podłoga ładnie grzeje, w pokojach mam Ok 22 stopnie, łazienka 24, nie ma żadnego problemu z utrzymaniem zadanej temperatury nawet w podłoga pogodę. Ale instalacja jest głośna tzn słyszę szum wody przy skrzynce rozdzielacza i w sypialni i trochę mi to przeszkadza Przepływy na pętlach Ok 1,5 l/min, 1,8 l/ min strefy brzegowe( są dwie, jedna przy dużym oknie balkonowym), 2,2 l/min w łazience. Pompa na Ok 3 biegu( wilo yonos para). Delta wynosi 4 stopnie, zasilanie 27 stopni powrót 23 stopnie Razem 620 pexu, 12 pętli. Grzeje Ok 90 m2 Teraz pytanie- 1. Zmniejszać przepływy na rotametrach- jak tak do ilu tak mniej więcej? 2. Jak punkt pierwszy w tym zmniejszenie biegu pompy 3. Wymiana zasilania na pex 32- nie powinno być problemu, trzeba by przewiercic strop w miejscu wnęki na skrzynkę rozdzielcza i heja z rura do kotłowni- pytanie czy po wymianie instalacja będzie cichsza.
Klecki Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor #68 Opublikowano 4 Listopada 2019 Jeśli wymiana rur to myśle oczywiście na całym odcinku od divicona do rozdzielacza tzn 262 cm. Idąc po najmniejszej lini opor mógłbym wymienić tylko odcinek w kotłowni Ok 150 cm na miedź 28 i połączyć pexem 25 który idzie do rozdzielacza ale nie wiem czy taka wymiana zmieni coś konstruktywnego.
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2019 #69 Opublikowano 4 Listopada 2019 Jeśli zmniejszysz przepływ, to musisz zwiększyć temperaturę zasilania aby utrzymać temperaturę w pomieszczeniu. Taki zabieg może wystarczyć przy obecnych temperaturach. Jeśli przy mrozach będzie to niewystarczające, nie pozostaje nic innego jak zmienić średnice na DN25. Chodzi o to, aby nie zwiększać temperatury na podłogę do ponad 30C ( po za łazienką ), bo cierpi na tym komfort.
sambor Opublikowano 4 Listopada 2019 #70 Opublikowano 4 Listopada 2019 39 minut temu, gmaj22 napisał: nie zwiększać temperatury na podłogę do ponad 30C ( po za łazienką ) Bez przesady, do 35-38C można wpuścić
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2019 #71 Opublikowano 4 Listopada 2019 To już odczuwalnie będzie "parzyć" w stopy :)
Klecki Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor #72 Opublikowano 4 Listopada 2019 Co da mi wymiana zasilania i powrotu ? Przy pompie na 3 biegu przepływy, deltę, temperaturę w pomieszczeniach mam Ok Nie będzie szumu wody w skrzynce rozdzielacza czy on zawsze będzie ?Pompa będzie mogła chodzić na niższym biegu ?
sambor Opublikowano 4 Listopada 2019 #73 Opublikowano 4 Listopada 2019 3 minuty temu, gmaj22 napisał: To już odczuwalnie będzie "parzyć" w stopy :) Wszystko zależy od przepływu i wykończenia posadzki, a temp obliczeniowa powierzchni i tak nie powinna przekroczyć 32C dla łazienki i 29C dla pozostałych
gmaj22 Opublikowano 4 Listopada 2019 #74 Opublikowano 4 Listopada 2019 Tu się zgadzam :) Wykończenie posadzki ma niemal fundamentalne znaczenie. Jej opór cieplny jaki pojemność cieplna.
Klecki Opublikowano 4 Listopada 2019 Autor #75 Opublikowano 4 Listopada 2019 U mnie temperatura wody w ogrzewaniu podłogowym jest regulowana wg krzywej grzewczej i czujnika pogodowego. Ustaliłem na początku sezonu krzywa 0,3 i przez najbliższy sezon nic nie zmieniam. Były już pierwsze przymrozki u mnie i w domu było ciepło. Wracając do wątku i pytania. - zostawić wszystko tak jak jest i nie szukać dziury w całym, ale przy skrzynce rozdzielacza ewidentnie słychać szum wody. - wymienić rury zasilające, ale pytanie co zyskam. - skorygować trochę przepływy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.