zaworek Opublikowano 6 Kwietnia 2019 #51 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 2 godziny temu, sambor napisał: No przecież zrobiliśmy wspólnie "projekt". Wszystko będzie OK, tylko ta rura kantherm na dodatek 18x2 "blue" (czytaj be!) O teraz jest OK jak słowo projekt jest w cudzysłowiu ;) Cytuj
sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2019 #52 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Niestety bez podpisów i papierów z Izby zawsze będzie w cudzysłowiu Cytuj
zaworek Opublikowano 6 Kwietnia 2019 #53 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 (edytowane) Jak znam życie zostanie wcielony w życie tzw."projekt ala malarz-hydraulik" czyli wszędzie *** ale jednakowo;) Edytowane 8 Kwietnia 2019 przez Ryszard Proszę nie używać wulgaryzmów Cytuj
sambor Opublikowano 6 Kwietnia 2019 #54 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Nie wiem czy zauważyłeś że kolega najpierw pytał o kocioł a dopiero na samym końcu o rury, Rozstaw nie był poruszany - po co sobie głowę zawracać, podobnie jak przepływem w pętli. Cytuj
Arecki2 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 #55 Opublikowano 6 Kwietnia 2019 Dzięki Panowie za wzbogacenie wiedzy :) Cytuj
Gość Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #56 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 W dniu 6.04.2019 o 14:27, sambor napisał: Nie wiem czy zauważyłeś że kolega najpierw pytał o kocioł a dopiero na samym końcu o rury, Rozstaw nie był poruszany - po co sobie głowę zawracać, podobnie jak przepływem w pętli. Sambor, a tak z ciekawości... na pierwszej stronie napisałeś że rura DN20 przeniesie max. 730l/h. Jak to przeliczyłeś albo czy masz jakiś kalkulator do tego? Kiedyś też napisałeś coś że np. rura 1" przeniesie max. x kw ciepła. Powiedz mi proszę jak Ty to przeliczasz. Cytuj
sambor Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #57 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Są pewne zasady i wytyczne projektowania inst hydraulicznych To ile ciepła przeniesie rura zależy od przepływu w rurze i od różnicy temp między zasilaniem i powrotem Rura 1" może przenieść 10kW jak i 30kW Cytuj
Gość Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #58 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 Jeżeli chodzi, przykładowo o prędkość przepływu: nie przekraczać 2m/s? [Tu się w kalkulatorach z tym spotykam] Nie potrzebujesz może pracownika? :-) Cytuj
sambor Opublikowano 7 Kwietnia 2019 #59 Opublikowano 7 Kwietnia 2019 A jakie masz kwalifikacje ? Cytuj
gmaj22 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 #60 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 Nie chcę być złośliwy, ale sądząc po pytaniach, jakie kolega zadaje mogą być niewystarczające. Cytuj
Gość Opublikowano 8 Kwietnia 2019 #61 Opublikowano 8 Kwietnia 2019 (edytowane) 5 lat pracuje w branży jako instalator, z wykształcenia technik instalacji sanitarnych. Dużo pracowałem na budowach z projektem, głównie instalacje mieszkaniowe. Myślę że jestem solidnym pracownikiem z aspiracjami i chętnie przyczyniłbym się do rozwoju Pana firmy. Jeżeli chce Pan wiedzieć więcej to proszę o telefon: ***. Pozdrawiam 🙂 Edytowane 19 Listopada 2024 przez marcin Nr telefonu usunięty na prośbę autora posta. Cytuj
sambor Opublikowano 9 Kwietnia 2019 #62 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 Coś nie tak z tym wykształceniem - technik instalacji sanitarnych wiedzieć, a Ty pytasz: W dniu 7.04.2019 o 18:03, Sayeru napisał: Sambor, a tak z ciekawości... na pierwszej stronie napisałeś że rura DN20 przeniesie max. 730l/h. Jak to przeliczyłeś albo czy masz jakiś kalkulator do tego? Kiedyś też napisałeś coś że np. rura 1" przeniesie max. x kw ciepła. Powiedz mi proszę jak Ty to przeliczasz. Może jeszcze trzeba jakąś wyższą szkołę ukończyć? Byle nie tą w Toruniu Bez obrazy tą wiedzę posiada praktycznie każdy uczeń po szkole zawodowej , a co dopiero po technikum. 9 godzin temu, Sayeru napisał: chętnie przyczyniłbym się do rozwoju Pana firmy. Może lepiej Nie! Ale powodzenia . PS Dlaczego nie założyłeś własnej działalności w branży hydraulicznej? Cytuj
eliks Opublikowano 9 Kwietnia 2019 #63 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 W dniu 5.04.2019 o 18:13, Arecki2 napisał: A wyjaśnisz laikowi w dwóch słowach w czym ten kocioł jest lepszy? Ok, widzę, że ma sporo lepszą charakterystykę pompy. Wilo Yonos Para to genialna pompa. Mam ją wbudowaną w kocioł i przy tym zładzie wody co mam, przy piętrowej chatce, gdzie dojdzie niedługo poddasze całe (66m2) w skali do 7, mam ją ustawioną coś poniżej 4 i obskakuje wszystko, a ma co podnosić. Przy tym jest niesłyszalna. Cytuj
Gość Opublikowano 9 Kwietnia 2019 #64 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 3 godziny temu, sambor napisał: Coś nie tak z tym wykształceniem - technik instalacji sanitarnych wiedzieć, a Ty pytasz: Może jeszcze trzeba jakąś wyższą szkołę ukończyć? Byle nie tą w Toruniu Bez obrazy tą wiedzę posiada praktycznie każdy uczeń po szkole zawodowej , a co dopiero po technikum. Może lepiej Nie! Ale powodzenia . PS Dlaczego nie założyłeś własnej działalności w branży hydraulicznej? Te technikum instalacji, a właściwie kurs na montera instalacji sanitarnych kończyłem w formie zaocznej dodatkowo aby uzyskać certyfikat oraz później ograniczone uprawnienia. Kwestia jest taka że można sobie wyobrazić jak wyglądają takie zajęcia w prywatnej szkole. Poziom nauczania bardzo niski, więcej informacji uzyskałem od praktyków już działających w branży i przychodzących na kurs. Bardzo żałuje że nie były poruszane tam podstawy projektowania [na których mi najbardziej zależało] - może nie musiałbym wtedy zadawać takich, według was laickich pytań. Mimo iż z egzaminu z "projektowania" z części praktycznej i teoretycznej miałem najlepszy wynik z grupy to poziom egzaminu oceniam jako żenujący. Dostałem się na uniwerek przyrodniczy - z przyczyn osobistych nie zacząłem nauczania. (to dzięki 6 miesięcznemu katowania matmy) Firmę prowadziłem 2 lata będąc często dalszym podwykonawcą, głównie na sporych obiektach, wymiany starych instalacji i montaż nowych, czasem zdarzały się domy jednorodzinne gdzie wykonywałem instalacje osobiście opierając się na doświadczeniu starszych kolegów / serwisantów, dystrybutorów materiałów, projektu wykonawczego, wiedzy przekazanej mi przez ojca. "Zmajstrowałem" może przez ten czas 4-5 'prostych' kotłowni gazowych, węglowych, węzełków cieplnych. Nie siedzę jeszcze typowo w ogrzewnictwie/chłodnictwie ale jestem chętny podnieść swoje kwalifikacje, najlepiej przy bardziej doświadczonej osobie ;) w zamian za przychód pieniężny który moja osobista praca będzie generowała - i nie tylko. Cytuj
sambor Opublikowano 9 Kwietnia 2019 #65 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 58 minut temu, eliks napisał: Wilo Yonos Para to genialna pompa Pompa jak pompa, jej cichobieżność zależy w dużym stopniu od instalacji, U mnie Alpha 25/40 napędza 160m2 podłogi na dwóch poziomach i też nic nie słychać, a pompa pracuje na ok 60% mocy (15W) Cytuj
sambor Opublikowano 9 Kwietnia 2019 #66 Opublikowano 9 Kwietnia 2019 6 godzin temu, Sayeru napisał: Firmę prowadziłem 2 lata będąc często dalszym podwykonawcą, głównie na sporych obiektach, wymiany starych instalacji i montaż nowych, czasem zdarzały się domy jednorodzinne gdzie wykonywałem instalacje osobiście opierając się na doświadczeniu starszych kolegów / serwisantów, dystrybutorów materiałów, projektu wykonawczego, wiedzy przekazanej mi przez ojca. "Zmajstrowałem" może przez ten czas 4-5 'prostych' kotłowni gazowych, węglowych, węzełków cieplnych. Nie siedzę jeszcze typowo w ogrzewnictwie/chłodnictwie ale jestem chętny podnieść swoje kwalifikacje, I w ten sposób nauczysz się najlepiej , tym bardziej że masz jak piszesz chęci do podniesienia kwalifikacji. 6 godzin temu, Sayeru napisał: najlepiej przy bardziej doświadczonej osobie ;) w zamian za przychód pieniężny który moja osobista praca będzie generowała - i nie tylko. Przykro mi ale to tak nie działa - najpierw trzeba w takiego delikwenta dużo włożyć pracy i nauki aby wyszedł w firmie na zero, a następnie jak takowy poczuje wiatr w żaglach to znika, często nawet z częścią narzędzi i materiałów. Cytuj
gmaj22 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #67 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Faktem jest, że obecny poziom edukacji nie dorównuje poziomem temu sprzed kilkudziesięciu lat. Uczą wielu niepotrzebnych głupot, a nie tego jak wiedzę wykorzystać w praktyce. A przecież wiedza, że przekrój razy prędkość to wydajność/przepływ albo że przepływ razy temperatura to energia (jeśli w jednostce czasu to moc) jest wiedzą podstawową. Nierzadko spotkać można osoby nie potrafiące prostokąta, kwadratu czy kąta wytyczyć, bo nie znają np. twierdzenia Pitagorasa. A do tego np. wystarczy kawałek sznurka i patyk... ( do wytyczenia oczywiście - nie do wiedzy). Tak samo do wyznaczenia wysokości komina nie trzeba na niego włazić :) Cytuj
sambor Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #68 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Teraz to są internety i inne udogodnienia, ale jak ktoś nie potrafi się tym prawidłowo posługiwać to klops. Zostaje tylko słowo pisane, pod warunkiem że podręcznika nie spalą - biorąc przykład z Gdańska. Kiedyś chciałem zrobić temat o projektowaniu i ew wykonawstwie inst hydraulicznych , ale kilka osób mnie do skutecznie tego zniechęciło Cytuj
zaworek Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #69 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 (edytowane) A szkoda:( Może jednak?)Jestem zdecydowanie na tak.Mam nadzieje że tych osób już nie ma na Forum;)Tacy "zniechęcacze" to zazwyczaj goście na Forum,posiedzą ze 2 miesiące a potem ślad po nich ginie. I kolega Sayeru by coś liznął wiedzy przy okazji) Edytowane 11 Kwietnia 2019 przez Ryszard Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu Cytuj
Gość Opublikowano 10 Kwietnia 2019 #70 Opublikowano 10 Kwietnia 2019 Forum śledzę od pewnego czasu i bez wazeliniarstwa koledzy tacy jak @sambor, @gmaj22 czy @odpowietrznik na prawdę imponują wiedzą, rzekłbym że nawet w moim środowisku instalatorskim nie ma takich ludzi. Ja bardzo szanuje specjalistów. Dodam jeszcze że zarobki nauczyciela inst. sanitarnych w szkole prywatnej w której uczęszczałem wynosiły 4.000 zł/mc za 2 albo 3 zjazdy weekendowe, w teorii po 8-9 godzin lekcyjnych - a będzie podejrzewam jeszcze lepiej bo nie ma nauczycieli przedmiotów zawodowych. Także @sambor bardzo kibicuje powstaniu takiego artykułu - na pewno bym skorzystał jak i moi znajomi również. Cytuj
Arecki2 Opublikowano 20 Grudnia 2019 #71 Opublikowano 20 Grudnia 2019 Panowie, chciałbym się pochwalić i podziękować. Podłogówka wykonana zgodnie z założeniami tutaj (pętle w rurze 18mm, rury do rozdzielaczy 1 calowe, kocioł termeta). Przepływy na rotometrach mam >= 2l/s. Wszystko działa bardzo fajnie - kocioł jest cichutki, wszędzie jest ciepło no i komfortowo (w porównaniu z grzejnikami, które miałem wcześniej). 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi