Andriuun Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #1 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Witam. Posiadam rozdzielacz Gorgiel (foto) musze przełożyć rotametry z dołu na górę - czy wystarczy jak zamienię miejscami tylko górne elementy ( zaworu -rotametru ) czy muszę odłączyć obiegi-rury i pozamieniać miejscami wszystko. Uprzedzam pytania....ten bypass miedziany jest zakręcony. Pozdrawiam.
zaworek Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #2 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Gdzie masz 0 na rotametrze?na górze "szklanki" czy na dole?
zaworek Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #4 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 No to rotametry muszą być na belce zasilającej
sambor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #5 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Najmniej roboty będzie jak w kotłowni przełożysz dwie rury zasilającą i powrotną od tego rozdzielacza, ew można przełożyć całe belki - wtedy ten bypas wywal a otwory w belkach zaślep
Andriuun Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Autor #6 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Hmmm...myślałem ze najprościej będzie zamienić miejscami......jeśli dobrze rozumie w belce jest inne gniazdo na zaworek a inne na rotametr? Bypass zakręcony.
sambor Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #7 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Gniazda powinny być teoretycznie jednakowe, ale to musisz sprawdzić.
zaworek Opublikowano 4 Kwietnia 2019 #8 Opublikowano 4 Kwietnia 2019 Powinno się dać przełożyć.Szerokość belek jest ta sama i są wkręcone te same nyple 3/4x1/2 z oringiem
Andriuun Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor #9 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Info dla potomnych.....niestety trzeba przekręcić komplet czyli rotametr oraz dolny zacisk PEX. No to poszukam rotametrów na powrót....
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2019 #10 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Dlaczego nie przełożysz całych belek? Druga propozycja zamienić miejscami zasilanie z powrotem w kotłowni
Andriuun Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Autor #11 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 W kotłowni za dużo kombinacji....straciłem cierpliwość do wykonawcy/ miał to poprawić ale widomo jak zapłaciłeś to "spadaj"...jako leniwy człowiek chciałem się " nie spocić"...….. Ciekawe gdzie dostanę rotametry na powrót....
sambor Opublikowano 5 Kwietnia 2019 #12 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Zamień miejscami całe belki- tak jak radziłem od początku
gregoriusr Opublikowano 5 Kwietnia 2019 #13 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Potwierdzam też tak miałem. Najprościej było zamienić belki, sam zrobiłem to bezproblemowo, nie musiałem się prosić wykonawcy.
gmaj22 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 #14 Opublikowano 5 Kwietnia 2019 Widzę, w czym problem. Dolna belka nie ma śrubunka i trzeba ją wykręcić z kolana GW/GZ. Ale jest to wykonalne.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.