wladok Opublikowano 18 Marca 2019 #1 Opublikowano 18 Marca 2019 Witam, proszę spojrzeć na schemat obecnej instalacjipo przeróbce przez Hydraulika który jją wykonywał.Została wstawiona pompa w powrocie z powodu słabej ochrony powrotu. Temperatura . powrotu jest w okolicy wymaganej 45 stopni,ale przelewa się woda ciągle w zbiorniku CWU jak włącze pompę CWU.Zresztą schychać również w momencie jak pracuje pompa w powrocie.Odpowietrzenie nic nie daje. Co ciekawe zauważyłem że nie mam włączonej pompy CWU a woda w zbiorniku CWU grzeje sie- czy pompa powrotu może tak pracować na powrocie tak jak pompa CWU która też jest na powrocie.
sambor Opublikowano 18 Marca 2019 #2 Opublikowano 18 Marca 2019 Jeżeli to sytuacja prawdziwa, to ten schemat jest zły!
zaworek Opublikowano 18 Marca 2019 #4 Opublikowano 18 Marca 2019 Tak to wygląda a powinno (załącznik)Brak zabezpieczenia dla układu zamkniętego w postaci zaworu schładzającego lub wężownicy schładzającej
gmaj22 Opublikowano 18 Marca 2019 #5 Opublikowano 18 Marca 2019 Tego "hydraulika", który to wykonał, należałoby zgłosić do nagrody Darwina ;)
wladok Opublikowano 18 Marca 2019 Autor #6 Opublikowano 18 Marca 2019 Zawór schładzający jest na wyjściu z kotła,tam gdzie napisałem - grupa bezpieczeństwa.Możesz mi narysować ten schemat jeszcze raz bo nie mogę się połapać czy ta linia pionowa od naczynia przeponowego ma iść aż do powrotu kotła?,bo dorysowałeś z lewej strony do powrotu i mam rozumieć , że dodatkowo zainstalowana pompa powrotu jest nie potrzebna? 1 godzinę temu, zaworek napisał: Tak to wygląda a powinno (załącznik)Brak zabezpieczenia dla układu zamkniętego w postaci zaworu schładzającego lub wężownicy schładzającej
wladok Opublikowano 18 Marca 2019 Autor #7 Opublikowano 18 Marca 2019 2 minuty temu, gmaj22 napisał: Tego "hydraulika", który to wykonał, należałoby zgłosić do nagrody Darwina ;) Chyba tak będzie, bo teraz to pewnie sam nie wie co na modził i nie ma z nim kontaktu
zaworek Opublikowano 18 Marca 2019 #8 Opublikowano 18 Marca 2019 Naczynie musi być przy kotle ma chronić kocioł,więc żadnej armatury pomiędzy kotłem a naczyniem.Pompa jest potrzebna.Przed każdą pompą filtr osadnikowy
wladok Opublikowano 18 Marca 2019 Autor #9 Opublikowano 18 Marca 2019 Dzięki za odpowiedz,teraz rozumię co on stworzył,tylko jak to teraz naprawić? jak on nie poczuwa się do winy.Jak jego przekonć że żle to wykonał? W drugim sezonie grzewczym kocioł zaczął korodować w dolnej częśći - a Serwis Fabryczny Kostrzewy nie widział tych błędów podczas przeglądu ,stwierdził że brak jest ochrony powrotu i teraz też się odwracają.
zaworek Opublikowano 18 Marca 2019 #10 Opublikowano 18 Marca 2019 Nie wiadomo jak masz skonstruowaną grupę mieszającą na OP czy na zaworze termostatycznym np.takim jak w załączniku?
zaworek Opublikowano 18 Marca 2019 #12 Opublikowano 18 Marca 2019 No to OK.Tylko tam powinien być zawór zwrotny
wladok Opublikowano 18 Marca 2019 Autor #13 Opublikowano 18 Marca 2019 Znalazłem taki schemat ,czy to może być tak?
sambor Opublikowano 18 Marca 2019 #14 Opublikowano 18 Marca 2019 Na przedstawionym schemacie są braki lub błędy - niby firmowy ale ***
gmaj22 Opublikowano 19 Marca 2019 #15 Opublikowano 19 Marca 2019 Na pierwszy rzut oka: 1/ zawory zwrotne "odwrotnie" narysowane - przepływ ma być od niezacienionej strony do zacienionej. 2/ zawór zwrotny na obiegu CWU dałbym na powrocie, podobnie jak zawór zwrotny na obiegu podłogowym 3/ grupa bezpieczeństwa na kotle a nie na rurze przed pompą CWU 4/ naczynie przeponowe 5/ żle wrysowany zawór termostatyczny podłogówki oraz czujnik podłogowy za pompą na zasilaniu a nie powrocie pętli 6/ nieprawidłowo pokazany obieg cyrkulacji CWU Pomijając brak zaworów, filtrów i paru innych drobiazgów, tak jak napisał @sambor - schemat "ujowy"
wladok Opublikowano 20 Marca 2019 Autor #16 Opublikowano 20 Marca 2019 To na moim schemacie na CWU też lepiej dać zawór zwrotny na powrocie?
gmaj22 Opublikowano 20 Marca 2019 #17 Opublikowano 20 Marca 2019 Na tym poprawionym przez kół @zaworek? Bez znaczenia, chociaż ja wolałbym na powrocie .
wladok Opublikowano 28 Marca 2019 Autor #19 Opublikowano 28 Marca 2019 W dniu 18.03.2019 o 20:01, zaworek napisał: Naczynie musi być przy kotle ma chronić kocioł,więc żadnej armatury pomiędzy kotłem a naczyniem.Pompa jest potrzebna.Przed każdą pompą filtr osadnikowy Po przeróbce tej instalacji jest następny problem,nie można odpowietrzyć bojlera-wymiennika dwupłaszczowy,ciągle przelewa się w nim woda-bulgocze jak pompa pracuje.Co ciekawe temperatura wody w bojlerze wzrasta nawet jak pompa cwu nie pracuje a tylko pompa na powrocie.
mironw Opublikowano 28 Marca 2019 #20 Opublikowano 28 Marca 2019 14 godzin temu, wladok napisał: .Co ciekawe temperatura wody w bojlerze wzrasta nawet jak pompa cwu nie pracuje a tylko pompa na powrocie. przenieś zawór zwrotny na powrót z wężownicy ,
gmaj22 Opublikowano 28 Marca 2019 #21 Opublikowano 28 Marca 2019 Dlatego też w poście #17 napisałem, że wolałbym ZZ na powrocie :)
wladok Opublikowano 29 Marca 2019 Autor #22 Opublikowano 29 Marca 2019 Dlatego jest to przelewanie wody w wężownicy?
gmaj22 Opublikowano 29 Marca 2019 #23 Opublikowano 29 Marca 2019 Wnioski lepiej jest wyciągać na podstawie zdjęć instalacji niż szkiców.
wladok Opublikowano 29 Marca 2019 Autor #24 Opublikowano 29 Marca 2019 Dołączam zdjecia po przeróbce,jak wstawiono pompę w powrót - ochrona powrotu,i pompę cwu z powrotu przeniesiono na zasilane, nastapiło przelewanie w bojlerze,Na zdjeciu nie widoczne podłączenie do podłogówki ,idzie w podłodze poprzez scianę.
sambor Opublikowano 29 Marca 2019 #25 Opublikowano 29 Marca 2019 Pompy na 2 i 3 zdjęciu od czego są? - tam jest chyba źle. Nie można było ich podpisać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.