borkow Opublikowano 15 Marca 2019 #1 Opublikowano 15 Marca 2019 Witam, Stoję przed decyzją jaki system c.o. i c.w.u. wybrać do małej wspólnoty. Dom ok. 350m2 pow. użytkowej, rok budowy 1946, dach spadzisty nie izolowany, ocieplenie styropian 12cm, podpiwniczony, 7 mieszkań, 15 osób, Gdynia. Przychylamy się do małej kotłowni z kotłem kondensacyjnym i chcę złożyć wniosek do gazowni o warunki. I tu mam pytanie. Jak wyliczyć zapotrzebowanie na moc? Ile KW będzie nam potrzebne. Jeden spec mówi, że 32 inny, że 40, jeszcze inny spec twierdzi, że mam wystąpić o 75 a nawet o 90KW. Jak to obliczyć?
Gość berthold61 Opublikowano 15 Marca 2019 #2 Opublikowano 15 Marca 2019 Wstępnie na ciepłowłaściwe.pl już coś będziesz wiedział więcej , tylko jak najrzetelniej wprowadź dane .
sambor Opublikowano 15 Marca 2019 #3 Opublikowano 15 Marca 2019 Strona CW nic nie da, tu trzeba uwzględnić zapotrzebowanie na CW i różne wymagania cieplne. Warto zrobić jakieś obliczenia, ale nie na cw.pl, tylko na czymś poważniejszym. Najlepiej byłoby zlecić projekt, który i tak pewnie będzie potrzebny do takiej inwestycji.
borkow Opublikowano 15 Marca 2019 Autor #4 Opublikowano 15 Marca 2019 Projekt oczywiście będzie, ale jak już wybierzemy system. Do wyboru systemu grzewczego trzeba wiedzieć jakie będą kosztu montażu i eksploatacji systemu a tu potrzebuje moc. Wg ciepłowlasciwe.pl potrzebuję ok 40KW a wg jednego z potencjalnych montażystów aż 75KW i bądź tu mądry.
Gość Digitrax Opublikowano 15 Marca 2019 #5 Opublikowano 15 Marca 2019 Zaczynacie nie od tej strony co trzeba. Wpierw trzeba znać zapotrzebowanie na cele grzewcze i podgrzanie wody użytkowej. Potrzebny audyt energetyczny. Wiedząc ile kW potrzebujecie możecie rozglądać się za sprzętem i wykonawcą, który wykona instalacje zgodnie także z projektem a nie na pałę.
sambor Opublikowano 15 Marca 2019 #6 Opublikowano 15 Marca 2019 Wg mojego nosa to 60-70kW na pewno się przyda, ponadto kotły gazowe mają zaletę że mogą pracować w tzw kaskadzie - czyli 2 lub 3 mniejsze załączające się wg potrzeb, Najpierw trzeba jak kolega podał w poprzednim poście audyt, połączony z inwentaryzacją i ew projektem . Wpuszczenie wprost wykonawcy na żywca to samobójstwo dla niego i dla was. Moc kotła to najmniej potrzebny parametr, tu będzie potrzeba dużo więcej przeróbek np zmiana grzejników na większe.
borkow Opublikowano 15 Marca 2019 Autor #7 Opublikowano 15 Marca 2019 No właśnie pytam o sposób ustalenia zapotrzebowania na moc, żeby zacząć rozglądać się za odpowiednim systemem.
sambor Opublikowano 15 Marca 2019 #9 Opublikowano 15 Marca 2019 14 minut temu, borkow napisał: No właśnie pytam o sposób ustalenia zapotrzebowania na moc, żeby zacząć rozglądać się za odpowiednim systemem. Moc i system to najmniej istotna sprawa, zacznij się rozglądać za kimś kto ci to wszystko przygotuje na papierze. W danym przedziale mocy kotły o podobnych mocach podobnie kosztują, ważne aby wiedzieć czy taki kocioł będzie współpracował z waszą instalacją i co ew trzeba zmienić. Może się okazać że sama wymiana kotła, bez zmiany pozostałej części instalacji podniesie koszty grzania nawet o 50% w stosunku do obecnych.
borkow Opublikowano 15 Marca 2019 Autor #10 Opublikowano 15 Marca 2019 Instalacja c.o. jeszcze nie istnieje, no chyba, że mówimy o gazowej - ta tak, resztę trzeba położyć od zera. Instalację wodno-kanalizacyjną też przy okazji wymieniamy, więc chyba nie stanowi to przeszkody dla wyboru systemu. Tak jak pisałem, wstępnie przychylamy się do kotła kondensacyjnego i dla tego rozwiązania jesteśmy po słowie z projektantem, ale on prosi w pierwszej kolejności o warunki od kominiarza i od gazowni. Kominiarza mamy a w gazowni pytają o zapotrzebowanie na moc. I tu wracam do sedna wątku. Jak go obliczyć?
gmaj22 Opublikowano 15 Marca 2019 #12 Opublikowano 15 Marca 2019 Tu trzeba wziąć pod uwagę jeszcze takie czynniki, jak przyzwyczajenia użytkowników, ich tryb życia a nawet wiek. Także to, czy na przykład niektóre mieszkania nie są przez dłuższy czas niezamieszkane, czyli nieogrzewane (albo ustawiona temperatura antyzamrożeniowa). Tego nie policzy żaden program. Stąd kocioł z "zapasem" ok. 60 kW podany przez @sambor jest jak najbardziej realny. Modulować będzie (lub kaskada) od kilkunastu kW.
sambor Opublikowano 15 Marca 2019 #13 Opublikowano 15 Marca 2019 W budynkach wielorodzinnych największym problemem jest zapotrzebowania na CW - tego się nie da przewidzieć na 100%.
Gość Digitrax Opublikowano 15 Marca 2019 #14 Opublikowano 15 Marca 2019 Jak nie ma instalacji to ja bym zrobił taką aby każde mieszkanie miało swój licznik ciepła. Nie będzie dochodziło do nieporozumień, że ja oszczędzam a sąsiad ma okna otwarte i płacimy tyle samo.
borkow Opublikowano 16 Marca 2019 Autor #15 Opublikowano 16 Marca 2019 Czyli jak podam 75 KW dla warunków to rozumiem, że powinno wystarczyć? To jeszcze dopytam o rodzaj urządzenia w formularzu wniosku o warunki. Jest tam kocioł gazowy jednofunkcyjny i kocioł gazowy dwufunkcyjny (c.o./c.w.). Jaki mam zaznaczyć dla kotłowni?
sambor Opublikowano 16 Marca 2019 #16 Opublikowano 16 Marca 2019 Tak , gdyż te dane służą do oszacowania możliwości linii przesyłowej ( rury), kocioł podajesz 1 funkcyjny.
borkow Opublikowano 16 Marca 2019 Autor #17 Opublikowano 16 Marca 2019 To wszystko wyjaśnia, bardzo dziękuje za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.