emigrant Opublikowano 22 Lutego 2019 #26 Opublikowano 22 Lutego 2019 @Dioob Może AEG? To niby Elektrolux, ale marka na rynek niemiecki. Szwaby to nerwusy i wolą też sprzęt lepszej jakości. ps. U mnie jest suszarka do ubrań Whirpoola AWZ220 z grzałką 2500W. Działa już ponad 30 lat bez żadnej awarii. Na początku lat '80 kupiona przez Polamer. Używana dość często zimą i czasami latem jak pada deszcz. To były jeszcze czasy, gdzie nikt nie wpadł na pomysł, że sprzęt AGD powinien szybko się psuć.
Jozefg1 Opublikowano 22 Lutego 2019 #27 Opublikowano 22 Lutego 2019 Ja od lat postępuję według zasady: Wybieram urządzenie dobrej renomowanej firmy możliwie najnowszy model ze średniej półki cenowej . Telewizor SONY seria W - dziesiąty rok bezawaryjnie Pralka Bosch - chyba siódmy czy ósmy rok bezawaryjnie Zmywarka Bosch - piąty rok bezawaryjnie Unikam najtańszych modeli i firm "krzak"
Roman1957 Opublikowano 22 Lutego 2019 #28 Opublikowano 22 Lutego 2019 Dokładnie tak jak napisał sambor. Problem mogą mieć tylko Ci co mają bojler wpięty pod kocioł, bez żadnych zaworów regulujących temperaturę na tym bojlerze.
sambor Opublikowano 22 Lutego 2019 #29 Opublikowano 22 Lutego 2019 W mojej instrukcji jest podane że nie wolno zasilać zmywarek CW z bojlera elektrycznego! Nie wiem dlaczego?
Dioob Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor #30 Opublikowano 22 Lutego 2019 22 minuty temu, Jozefg1 napisał: Ja od lat postępuję według zasady: Wybieram urządzenie dobrej renomowanej firmy możliwie najnowszy model ze średniej półki cenowej . Telewizor SONY seria W - dziesiąty rok bezawaryjnie Pralka Bosch - chyba siódmy czy ósmy rok bezawaryjnie Zmywarka Bosch - piąty rok bezawaryjnie Unikam najtańszych modeli i firm "krzak" Z tym że właśnie u mnie ta renomowana firma że średniej półki pochodziła 5 lat jak w mordę strzelił 5 lat i niecałe 2 m-ce.
Gość miki1212 Opublikowano 22 Lutego 2019 #31 Opublikowano 22 Lutego 2019 9 minut temu, sambor napisał: W mojej instrukcji jest podane że nie wolno zasilać zmywarek CW z bojlera elektrycznego! Nie wiem dlaczego? Bo to bez sensu.
Roman1957 Opublikowano 22 Lutego 2019 #32 Opublikowano 22 Lutego 2019 Oczywiście,że bez sensu! To ma być ochrona środowiska! Choć do końca to też dziwne, ale tak podają i się trzymajmy tych zasad.
Dioob Opublikowano 22 Lutego 2019 Autor #33 Opublikowano 22 Lutego 2019 Coś mi się wydaje że kolega Sambor bierze nas pod włos z tym pytaniem :) . Kto jak kto ale on sam chyba najlepiej wie dlaczego. Ja z mym pustym łbem myślę że chodzi tu o opłacalność takiego podlaczenia w celu dogrzania tej wody. Bojler będzie droższy w tej kwestii.
sambor Opublikowano 22 Lutego 2019 #34 Opublikowano 22 Lutego 2019 A jak masz inst PV to CW masz za free. Mnie się wydaje że raczej tu idzie o jakieś sprawy z uszkodzeniem elektroniki przez ładunki el o różnych potencjałach przenoszone przez strumień wody z bojlera elektrycznego.
PioBin Opublikowano 22 Lutego 2019 #35 Opublikowano 22 Lutego 2019 Ty chyba nie na powaznie teraz? :)
Jozefg1 Opublikowano 22 Lutego 2019 #36 Opublikowano 22 Lutego 2019 52 minuty temu, Dioob napisał: że średniej półki pochodziła 5 lat j Chyba miałeś po prostu pecha.... :( Bywa niestety.... 15 minut temu, sambor napisał: tu idzie o jakieś sprawy z uszkodzeniem elektroniki przez ładunki el o różnych potencjałach Nie było tego problemu dawniej kiedy wszystkie rury były metalowe a programatory były mechaniczno-elektryczne. Teraz jest coraz więcej rur plastikowych, nawet bojler który kupiłem 3 lata temu ma króćce plastikowe - dają o sobie znać ładunki elektrostatyczne i różnice potencjałów które potrafią stłuc każdą elektronikę. *Każde urządzenie elektryczne powinno mieć uziemioną obudowę! Tylko kto to robi???
PioBin Opublikowano 22 Lutego 2019 #37 Opublikowano 22 Lutego 2019 5 minut temu, Jozefg1 napisał: Każde urządzenie elektryczne powinno mieć uziemioną obudowę! Tylko kto to robi??? Ooo przepraszam. Wystarczy posiadac gniazdko z bolcem uziemiajacym prawidlowo podlaczone.
Jozefg1 Opublikowano 22 Lutego 2019 #38 Opublikowano 22 Lutego 2019 Właśnie! Prawidłowo podłączone....
emigrant Opublikowano 22 Lutego 2019 #39 Opublikowano 22 Lutego 2019 Bolec nie jest żadnym bolcem uziemiającym. Jest dla potrzeb ochrony przeciwporażeniowej dla urządzeń w I klasie ochronności. Sama obudowa urządzenia powinna być objęta połączeniem wyrównawczym.
PioBin Opublikowano 22 Lutego 2019 #40 Opublikowano 22 Lutego 2019 Tak masz racje - nie uziemiający. @emigrant : czy na pewno zmywarka powinna być objęta połączeniem wyrównawczym?
emigrant Opublikowano 22 Lutego 2019 #41 Opublikowano 22 Lutego 2019 Jeżeli tego wymaga producent i obudowa ma punkt tzw. uziemiający do przyłączenia przewodu to należy takie urządzenie objąć połączeniem wyrównawczym. Niektóre lodówki mają w obudowie nierdzewnej. Ja tutaj akurat nie pisałem o samej zmywarce tylko ogólnie. Jeżeli urządzenie w I klasie nie ma takiego punktu, producent tego nie przewidział to nic nie należy robić na własną rękę.
MistrzMasarski Opublikowano 22 Lutego 2019 #42 Opublikowano 22 Lutego 2019 W moim aristonie też jest opcja ciepłej wody i też tak mam podłączoną od początku.
Kris19760817 Opublikowano 22 Lutego 2019 #43 Opublikowano 22 Lutego 2019 Popatrz na zmywarkę Candy Cdim 5146.ma całkiem fajne parametry w stosunku do ceny.jest oszczedna i bardzo pojemna oraz cicha.ma program codzienny trwajacy około godziny oraz program 75 stopni do mycia bardzo brudnych garów. Troche sie na tym znam bo w branzy jestem juz ponad ,20 lat. Pozdrawiam Kris
janklos12 Opublikowano 24 Lutego 2019 #44 Opublikowano 24 Lutego 2019 Ja mam zmywarkę beko i powiem wam że nie spodziewałem się że taka dobra będzie. 8 lat bez naprawy i nie była zbyt droga, zmywanie co drugi dzień, podłączona po bojler.
o6483256 Opublikowano 8 Marca 2019 #45 Opublikowano 8 Marca 2019 Autor niech kupi najtańszą z najdłuższą gwarancją producenta. Marka nieistotna, wszystko warte tyle samo !
Ksieciunio Opublikowano 8 Marca 2019 #46 Opublikowano 8 Marca 2019 Moja Beko naprawiona, winowajcą był wąż z aquastop.
kaniaz Opublikowano 18 Maja 2019 #47 Opublikowano 18 Maja 2019 Dla mnie zmywarka to absolutny niezbędnik w kuchni i trudno wyobrazić mi sobie codziennie funkcjonowanie bez tego urządzenia. Jeśli szukasz zmywarki, to ostatnio trafiłam na przydatny artykuł na ten temat na stronce *** . Czytałam, że od jakiegoś już czasu liderem wśród zmywarek jest Amica Generation V. Posiada ramię natryskowe, które obraca się także wokół własnej osi, a umieszczone w górnym koszu pozwala dotrzeć do każdego kąta zmywarki. Dodatkowo ma także funkcję turbo suszenia i intensywnego mycia. Jeśli miałabym kupować zmywarkę, to rozważałabym właśnie ten model.
polecka Opublikowano 24 Maja 2019 #48 Opublikowano 24 Maja 2019 owsobiście jestem zwolenniczką marki bosh, mamy obecnie 3 zmywarke Bosha własnie i powiem szczerze naciszej pracuje, mały pobór wody i w końcu domywa naczynia jak należy
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.