Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Głowice Termostatyczne

menda9307

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Zastanawiam się nad montażem głowic termostatycznych na grzejniki i dopadła mnie taka myśl czy jak głowica termostatyczna zamknie nam obieg to woda w rurach zasilających grzejnik się nam wychłodzi. Gdy temperatura w pomieszczeniu spadnie głowica otworzy przepływ i teraz kluczowe pytanie czy zimna woda która czekała w rurach i grzejniku nie zaleje na kotła zimną wodą?

Opublikowano

Bedzie tak jak napisałes z tym ze woda w rurach tzn. W gazłązce zasilajacej grzejnik i woda w grzejniku sie wystudzi. No chyba ze zamkna ci sie grzejniki w calym pionie wtedy i woda w pionie sie wystudzi.

Opublikowano

Podstawowe pytanie: czy masz już zawory termostatyczne i planujesz dodać tylko głowice, czy wymieniasz całe zestawy?

Jeśli całość, to system rozdzielaczowy pozwala na drugą opcję, znacznie mniej inwazyjną i nie wymagającą spuszczania wody z układu czy zamrażania poszczególnych gałązek.  Zamiast zaworów z głowicami na grzejnikach, instalujesz siłowniki termoelektryczne na rozdzielaczu powrotów z poszczególnych grzejników.  Montujesz przy rozdzielaczu listwę sterującą a w poszcególnych pomieszczeniach termostaty pokojowe. Niektóre z nich mają dość rozbudowane mozliwości programowania. Jeśli nie chcesz prowadzić przewodów z programatora do listwy sterującej - jest też opcja bezprzewodowa.

Opublikowano

Napisz jaki masz kocioł bo jak gazowy to moze czujka pogodowa za 100 zl wystarczy ☺ p.s. po to wymyslili termostaty zeby bylo oszczedniej wiec oszczednosci beda generowac ☺

Opublikowano

W takim razie moja alternatywna propozycja funta kłaków warta ;)

Jak szukasz oszczędności w eksploatacji ( w zakupie bedą droższe), to rozważ montaż głowic "inteligentnych" umożliwiających programowanie obniżenia temperatury dziennej, nocnej, w razie otwarcia okna itp.

Np. TAKA lub SIAKA . Jest też sporo tańszych niemarkowych zamienników - patrz na gwint, żeby pasował na zawór. Skok trzpienia mniej istotny, bo przy pierwszej instalacji głowica się kalibruje.

Opublikowano

Wybor kazdego rozwiazania ma swoje wady i zalety

Jesli kupisz zwykle glowice termostatyczne gdzie czynnikiem roboczym jest ciecz koszt zakupu nie bedzie duzy ale musisz liczyc sie z tym ze nie beda super dokladne, i jak na zewnatrz zrobi sie powyzej 4-5 stopni bedzie musial biegac i przykrecac np z 3,5 na 3 (ja mam ten problemik ale mam kociol weglowy z nadmiarem mocy)

Glowice elektroniczne - wyzszy koszt od 2x do 6x w stosunku do tradycyjnych, doklaniej mierza temperature, maja wiele programow i rozne inne dodatkowe opcje wada trzeba biegac po domu i je przestawiac, wymagaja baterii 2 x zwykly paluszek

Glowice elektroniczne wi fi - wady cena i potrzebne sa 2 paluszki

Wybor trudny ale dobrze przemysl bo po co zalowac albo 2 razy placic

I pamietaj

Tanio to 2 razy

Ps. Ja mamw domu okolo 12 kaloryferow wiekszoscz z tego 5 na pomieszczenia 24 m2 wszedzie glowice drabinka w lazience non stop otwarta i jesli pompa chodzi caly czas to instalacja sie nie wyziebia

Natomiast testowalem termostat pokojowy i niestety na chwile obecna nie spisuje sie to bezprolemowo, wylaczenie glownej pompy co a nastepnie jej uruchomienie powoduje ze kociol zalewa zimna woda (testy prowadzic bede po powrocie z ferii)

Jeda uwaga ja mam ekogroszek a kociol robi srednio na 30% mocy z 25 kw

Nie wiem jak to jest z pelletem

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Wiem że tanie głowice mogą okazać się nie zbyt dokładne. Na razie nie mieszkam jeszcze w domu tylko zacząłem go ogrzewać żeby wstępnie wszystko podsuszyć. Chce zmniejszyć temperaturę ponieważ nie potrzebuje tam 20* wystarczy 15*. Czy ktoś ma jakieś doświadczenie z tymi głowicami co podesłałem linka? Nie znalazłem żadnej informacji w internetach.

Opublikowano

Mam 1 elektroniczna marki lidll silvercrest

I reszta danfos cosmo dzialaja calkiem niezle ja akurat jestem zadowolony2f85c4ba4878dfd63083b5f3965a4d9f.jpge9fd11d1f4c58d2a936c722effd37e8d.jpg

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Mam takie głowice już trzeci sezon, mają dobry stosunek jakości do ceny, zadaną temp. trzymają bardzo dobrze.. 

Opublikowano

Skoro jeszcze nie mieszkasz i tylko chcesz utrzymać umiarkowaną temperaturę, to zamiast kupować głowice,  przykręć zawory mniej więcej do połowy a temperaturę na kotle utrzymuj wg krzywej pogodowej

Obniżenie temp. zewnętrznej spowoduje wzrost temp. kotła i tym samym wyższą na grzejnikach

Sposób dorażny choć może okazać się wystarczający.

Opublikowano

A nie myslales zeby sterowac pogodowo instalacja z poziomu zaworu 3d z silownikiem. Kociol pelletowy stabilniej pracuje, nie zalewa go jak piszesz zimna woda. Minus taki ze w calym domu jednakowa temperatura. 

Opublikowano

Zrobilbym to jak kolega podawal alternatywe.

Silowniki, czujki-sterowniki w kazdym pokoju, zawory otwarte na maksa i chulaj dusza.

Jak zalozysz glowice termostatyczne to jeszcze dojdzie kryzowanie grzejnikow. 

Ni i najwazniejsze, jak masz rozdzielacz a uklad otwarty to i tak dupa blada z tego rozdzielacza, bo one super pracuja w ukladzie zamknierym na stalym cisnieniu.

Ja tak mam zrobione, kociol uklad otwarty a CO zankniety.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.