Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z rotametrami

plemie101

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 godzin temu, mironw napisał:

zamknij zawory na instalacje i otwórz 3d na maksa - kręć nim w prawo w lewo  może się zastał - te minimalne przepływy skądś się biorą więc stawiam że jest zastany3D

Krecilem kręciłem ale nic to nie zmieniło..  jutro go odkręce bo dziś już nie mam siły.. 

Opublikowano

Wyłączenie pompki na grzejniki i wodę nic nie dało..  więc jedyne co mi pasuje to albo 3D albo coś tam jest w rurze...

Opublikowano

Kotłownia jest na tym samym poziomie, nie licząc jednego obiegu podłogowki która jest na piętrze, ale nie odpalana poza sprawdzeniem czy grzeje, więc rozdzielacze są powyżej podlogowek

Opublikowano

Właśnie go wykręciłem, podpowie ktoś jak go sprawdzić ? 

Opublikowano

Nie ma syfu a rurka przepłukana, ale zaraz podeślę filmik i tak powinno być .. za chwilę filmik a dajcie znać jak go sprawdzić 

Opublikowano

Dobrze jest że jak otworze powrót to zaczyna woda leciec ? Temu, że nie ma oporu ? Czy to normalne ? Nie mogę dodać filmiku ale jak wykręciłem 3D i jak próbuje odkręcić powrót to zaczyna lecieć woda czy tak ma być ? 

Opublikowano

Dobra montuje go spowrotem bo i tak nie wiem jak go sprawdzić, w weekend powinienem mieć drugi na podmianke to może wtedy sprawdzę 

Opublikowano

ustaw 0 -i dmuchnij w dół zaworu

ustaw 45 - i dmuchnij w dół zaworu

Opublikowano

Kolejna rzecz jaką zauważyłem. Gdy zakrece powrót i zakrece 3D przepływ idzie bez problemu na wszystkie nawet obiegi.  

Opublikowano
3 minuty temu, plemie101 napisał:

Możesz mi trochę rozszyfrować te nr ?:p

sory nie dodałem

1-mufa mosiądz ¾’’

2-redukcja ¾’’ / 1’’

3-kolano 7-ka  1 ‘’

4-mufa 1’’/Cu28

5-nypel 1’’/Cu28

6- trójnik mosiądz 1’’

7-nypel mosiądz 1’’

8- zawór zwrotny mosiężny  1’’

9- nypel 1’’/Cu22

10- nypel gz3/4’’/gz1’’

Opublikowano

a przymykaj po trochę zawór na powrocie  i obserwuj rotametry

Opublikowano
38 minut temu, plemie101 napisał:

A jak zawór sprawdzić ?

ustaw na nim te 43 stopnie i dmuchnij we wlot, powinien być przedmuch od wlotu do wylotu wzdłuz tej czerwonej linii na nim, na ustawieniu 25*C podobnie, z tym, ze z większym oporem(nieznacznie) zakładając, ze masz ciepło w domu.

jak dmuchniesz w powrót, to zawór powinien być zamknięty (wzdłuż tej niebieskiej linii).

Następnie włóż ten zawór do gorącej wody, nie gotującej, ale bardzo gorącej, potrzymaj go tam ze 20minut.

i sprawdź ponownie przepływy/przedmuchy. Wzdłuż czerwonej linii nie powinno być przedmuchu(zawór zamkniety0 natomiast wzdłuż niebieskiej linii powinien być pełny przedmuch

Opublikowano
7 minut temu, mironw napisał:

sory nie dodałem

dorzuć mu tam jakieś śrubunki, bo tego nie da rady skręcić, zwłaszcza na odcinku 5,6,7,8,9,10

Opublikowano

zapomniałem między 10 a zaworem odcinającym powrót do kotła

Opublikowano

3D tak i o tej części nie wspominam, chodzi mi o część od trójnika przy belce do powrotu

ja bym dał srubunki przy obu 9tkach

Opublikowano
6 minut temu, Gonzo19 napisał:

dorzuć mu tam jakieś śrubunki, bo tego nie da rady skręcić, zwłaszcza na odcinku 5,6,7,8,9,10 

a co poniektórzy deweloperzy potrafią -polutują na stałe choćby na kolanku 22

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.