wierch Opublikowano 10 Lutego 2019 #1 Opublikowano 10 Lutego 2019 Witam mam problem z częstym gubieniem ustawy zaworu czterodrogowego np mam zadaną 48 to na sterowniku mam 68 a faktycznie jest 50 czasem jest sterownik 100 % a zawór np 68 sprawdziłem stoperem otweira i zamyka w okolicy 125 s a w karcie stoi 120s tylko nie wiem czy taki rozrzut moze miec wpływ na taką prace
PioBin Opublikowano 11 Lutego 2019 #2 Opublikowano 11 Lutego 2019 Zadana o ktorej piszesz to temperatura wody czy wskazanie pozycji zaworu? Jesli temperatura za zaworem jest utrzymywana to ok. Wskazanie pozycji jest dodatkiem, ktore oczywiscie dzialac tez powinno. Na poczatek wykonaj kalibracje.
PioBin Opublikowano 11 Lutego 2019 #4 Opublikowano 11 Lutego 2019 Zrob kalibracje. Zawor doszedl do 75% a na sterowniku masz 100% bedzie problem gdyz wiecej sie w automacie nie obroci mimo ze woda chlodna. Sprawdz przy pracy recznej otworz/zamknij poruszajac napedem zaworu czy nie dochodzi do rozsprzeglena lub jego zatrzymania (mikroswitche). Cos nie laczy (gubi sygnal), sterownik podaje sygnal ale silownik sie nie obraca stad rozbierznosci. Mozesz wpisac tez wiekszy czas w sterowniku np. 200 (ale to pudrowanie).
wierch Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor #5 Opublikowano 11 Lutego 2019 Kalibracja nic nie daje zresztą ponoć raz na dobę sam sterownik na wykonuje Teraz się zastanawiam co reklamować czy sterownik czy wina siłownika
PioBin Opublikowano 11 Lutego 2019 #6 Opublikowano 11 Lutego 2019 Ciezko jednoznacznie stwierdzic. Moze byc sterownik (sam przekaznik) moze byc przewod (np. nie laczy) moze byc silownik. Zrob ten test na recznym i poruszaj przewodem, silownikiem byc moze cos Ci sie uda zaobserwowac.
Przemyslaw85 Opublikowano 11 Lutego 2019 #7 Opublikowano 11 Lutego 2019 Możliwe że to sam zawór pracuje zbyt ciężko stąd te problemy.Sam zawór winien się obracać bez większych oporów.Zdejmij siłownik i sprawdź jaki jest jego czas otwarcia na sucho.Wysłane z mojego HTC One M8s przy użyciu Tapatalka
wierch Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor #8 Opublikowano 11 Lutego 2019 zawór chodzi płynnie nie wydaje mi sie żeby coś w nim skrzypiało czy przeskakiwało na sucho też otwiera 2min i 6sekund
wierch Opublikowano 15 Marca 2019 Autor #9 Opublikowano 15 Marca 2019 czy zasilanie siłownika napięciem wiekszym niż 230 V może mieć wpływ na te 5-6 sek dłuższego otwarcia? zmierzyłem i mam 246 V
sambor Opublikowano 15 Marca 2019 #10 Opublikowano 15 Marca 2019 Chłopie to nie apteka, w takim siłowniku jest silnik sterowany częstotliwością sieci i od niej zależy czas otwarcia a jest on orientacyjny- 2 minuty to 120 sek a ile % z tych 120s wynosi 6s ? 5% Równie dobrze może to być błąd twojego pomiaru zarówno czasu jak i napięcia. A czas jest w niewielkim stopniu zależny od napięcia zasilania
wierch Opublikowano 16 Marca 2019 Autor #11 Opublikowano 16 Marca 2019 Błędu nie mam kilkukrotnie sprawdzałem od krańcówki do krańcówki Zawsze okolice 126 s W takim razie dlaczego takie rozbieżności są
audilhr Opublikowano 18 Marca 2019 #12 Opublikowano 18 Marca 2019 Nie wie czy ma coś z tym wspólnego ale na innym dziale o sterowniku też im się te zawory rozjeżdżaja, tak więc sobie pomyślałem że to może wina być w samym siłowniku
Khojdys Opublikowano 30 Marca 2019 #13 Opublikowano 30 Marca 2019 @wierch masz drukarkę 3D? Jak masz przedruku przekładnie zaworu, jak nie to uznaje że "to nie jest apteka" Pozdrawiam Krzysiek
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.