Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Problem z ciepla woda

NeXuSKN1GHT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka. Mam problem z ciepla woda użytkowa, a mianowicie nie ma jej w ogóle. Niby idzie do rur ciepla woda ale w kranie juz leci lodowata woda. Czego to moze byc wina? Dodam ze centralne ogrzewanie dziala normalnie. 

Opublikowano

Nr. 1 ciepła woda, 2 ciepla, 3 zimna gdzie powinna isc ciepla ale z pieca tego nie ma. Jak wlacze boiler do pradu tam gdzie jest 3 leci ciepla. Wczoraj rano bylo normalnie az do wieczora, wieczorem padło. Wedlug schematow na necie i nie tylko 1 to ciepla woda z pieca, 2 to zimna woda a 3 to doplyw do kranow. Zegar z nr 1 pokazuje wartosc 0.95 a zegar z nr 2 0.8 

Pompa: POMPA OBIEGOWA LESZNO LFP PCOW 25/40 25POr40c C.O

Sterownik: SP 100 TMK Września

IMG_20190208_084049.jpg

IMG_20190208_084216.jpg

IMG_20190208_092140.jpg

IMG_20190208_092116.jpg

IMG_20190208_093053.jpg

IMG_20190208_093123.jpg

Opublikowano

Masz wodę w układzie ? Może po prostu jej brakować, lub masz zapowietrzony zbiornik.

Opublikowano

Jak to sprawdzic, boiler pelny zimnej wody po podlaczeniu do pradu woda w bojlerze sie podgrzewa i normalnie w kranach leci, po wyłączeniu go z pradu i próbie uzyciu wody podgrzanej w piecu w kranie leci zimna woda

Opublikowano

Pomaranczowym i zielonym kolorze jest ciepla woda chyba tak nie powinno byc

Gość Trener40
Opublikowano
30 minut temu, NeXuSKN1GHT napisał:

Tak

Nie oznacza to, że przepływ wody przez zasobnik ( wężownice) jest w 100%. 

Mogło się coś przytkać, albo zapowietrzyć. 

Opublikowano

Co musze zeby to odpowietrzyc badz przedkac. Skoro dziala na elektrycznym podgrzewaczu to wodzie podgrzewanej w piecu tez powinno takie moje zdanie. Ale ja sie na tym nie znam jestem totalnie zielony w tym. 

Gość Trener40
Opublikowano

Grzałka i wezownica to dwa odrębne źródła grzania zasobnika. Grzałka wodę nagrzala, więc woda w kranie ciepła, ale woda z kotla już tego nie robi... 

Ksieciunio pytał czy masz wodę w układzie ( CO, CWU) . Chodziło mu o to, czy tej wody nie ma na tyle mało, że przez zasobnik przestalo tłoczyć czynnik. 

Ta Twoja instalacja jest chyba w układzie zamkniętym? 

Opublikowano

Nie wiem czy w ukladzie zamknietym :/ moge wyslac zdjecie całej kotlowni (niestety dom wynajmuje wiec nie wiem gdzie co idzie).

Na CO leci normalnie, ale CWU to juz tylko do bojlera a z tamtad juz nigdzie nie wychodzi.

Jak sprawdzic ile wody mam w ukladzie?

Opublikowano

przed zaworem (1) jest odpowietrznik. spróbuj odpowietrzyć. sprawdź cy pompka działa

Opublikowano

Odpowietrznik przed zaworem(1) odpowietrzalem, pompke mam o tutaj i jak mam na sterowniku ustawione 50° to dziala. 

Piec: dolne spalanie

Pompa: POMPA OBIEGOWA LESZNO LFP PCOW 25/40 25POr40A 

Sterownik: SP 100 TMK Wrzesnia

IMG_20190208_124753.jpg

Gość Trener40
Opublikowano

To co jest na strychu wygląda na to samo co jest w kotłowni, ale w pozycji poziomej. To jest jakiś zbiornik przelewowy..., ta rurka, ktora wychodzi na dach ( bo to tak jakos wyglada) to chyba przelewa się nadmiar wody podczas uzupełniania instalacji... Może zadzwoń do właściciela tej chaty i dopytaj czy miał kiedyś taki problem, bo tu nie wiadomo co podpowiedzieć...nie wiadomo gdzie jest dopływ i w ogóle co z czym się je... Żeby się nie okazało, że dopływ jest na  dole przy kotle, a Ty zaczniesz dopuszczać wody do instalacji na gorącym kotle.

Zadzwoń do gościa i dowiedz się więcej, a może gość od razu będzie wiedział w czym rzecz. 

Opublikowano

@Trener40 w tym problem bo on to kupil ale tutaj nigdy nie mieszkal, kupil po to zeby wynajmowac bylem juz u niego to powiedzial ze mam sobie dzwonic do fachowca

Opublikowano

czy masz taki sterownik to włącz prace ciągłą i obserwuj czy ciepła woda pojawi się   (około 30 minut potrzeba ) i zobacz czy rura 1i2 cały czas są ciepłe

image.jpeg.80a26109cec9b1c1401ced1a652aafe0.jpeg

Opublikowano
36 minut temu, mironw napisał:

czy masz taki sterownik to włącz prace ciągłą i obserwuj czy ciepła woda pojawi się   (około 30 minut potrzeba ) i zobacz czy rura 1i2 cały czas są ciepłe

image.jpeg.80a26109cec9b1c1401ced1a652aafe0.jpeg

Sprawdzone tylko cieple w kranach lod

Opublikowano

a ten bojler na strychu taki był czy Ty go odwinąłeś , palisz teraz

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.