Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Enka 15 kw na pellet problem z nabiciem temp. I utrzymaniem jej w kotle

Damio

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam zwracam się w tym dziale ponieważ tak mi doradzili mój problem polega na tym iż mieszkamy w nowym ocieplonym domu ok. 82 m2 w tym ok 50m ogrzewanie podłogowe i w pokojach po grzejniku czyli dwa grzejniki problem polega na tym że gdy w jednym momencie piec musi podgrzać podłogówke i włączą się grzejniki zaczyna się problem piec chodzi cały czas a temperatura to ok. 50 a nawet i 40 i nie chce się nabic i tak może cały dzień. Gdy w tym momencie zakręce głowice na grzejnikach piec zaczyna nabijac temperaturę do zadanej i nagrzewa podłogówke wyłączając termostat pokojowy lub na odwrót wyłączam podłogówke żeby grzejniki nagrzaly pokoje. Dodam że piec został ustawiony optymalnie przez serwisanta a problem zauważyłem gdy zrobiło się zimniej i chciałem podnieść temp. W domu. Drugi problem który widzę to to że kocioł nie trzyma moim zdaniem temperatury nawet gdy już osiągnie zadana 66 to po chwili za nim wygasnie robi się nawet 72 lecz już po godzinie piec znowu zaczyna pracować mimo że w tym czasie nic nie musiał nagrzewac. Dołączam foto ustawień pieca i instalacji. Proszę o pomoc 

DSC_0848.JPG

DSC_0849.JPG

DSC_0850.JPG

Opublikowano

Przy kotle na pellet i dwóch obiegach grzewczych robiłbym instalację na sprzęgle +TZM.W tej chwili źle wpięta podłogówka i jeżeli to po lewej to zawór 3D na podłogę to też źle podpięty.Brak naczynia na CWU.Jak to ma zostać na zaw.4D to trzeba jeszcze dołożyć pompę kotłową.

pell.jpg

Opublikowano

Nie chyba a na 100 % ponieważ omija zawór 4D. Którego nie powinno być w kotle na pellet ..

Opublikowano

Przede wszystkim to sprawdzić, czy mieszacz 3D nie jest tego typu:

mieszacz.png.8f9ab172d7e5ab76e91e8ad9ceac4540.png

Opublikowano

Nie znam tej włoszczyzny w postaci 4D ale mam wątpliwości co do ustawienia tego zaworu.Standardowo zawór 4D powinien być ustawiony jak w załączniku.Naczynie CWU jest ale jego podłączenie tym cienkim pexem z przewężonymi kształtkami jest niepoprawne.Zaw.3D ma jednak zmieszanie na środkowym króćcu czyli OK

4D.jpg

Opublikowano

Tu akurat ważne jest, aby położenie przegrody było poziome przy ustawieniu na "5". Wskażnik na pokrętle jest przesunięty o 45 stopni względem  położenia przegrody. Faktem jest, że skala powinna być odwrotnie. Po przekręceniu do oporu w lewo na instalację iść temperatura taka, jak na kotle, a wskażnik na skali  powinien wskazywać "10" 

Opublikowano

Zaworek a możesz mi powiedzieć czy jesteś hydraulikiem? Bo widzę że bardzo profesjonalnie podchodzisz do tematu no i od czego byś zaczął aby ten mój wymarzony piec zaczął sprawnie hulac? 

Opublikowano
37 minut temu, zaworek napisał:

Nie znam tej włoszczyzny w postaci 4D ale mam wątpliwości co do ustawienia tego zaworu.Standardowo zawór 4D powinien być ustawiony jak w załączniku.Naczynie CWU jest ale jego podłączenie tym cienkim pexem z przewężonymi kształtkami jest niepoprawne.Zaw.3D ma jednak zmieszanie na środkowym króćcu czyli OK

4D.jpg

Zaworek a możesz mi powiedzieć czy jesteś hydraulikiem? Bo widzę że bardzo profesjonalnie podchodzisz do tematu no i od czego byś zaczął aby ten mój wymarzony piec zaczął sprawnie hulac? 

Opublikowano

Tak jak koledzy już wspomnieli też bym nie robił na zaworze 4D przy kotle na pellet

Pierwsze to zmieniłbym podłączenie podłogówki(jak w zał.)bo w tej chwili skutecznie schładza powrót

Po drugie dołożył pompę kotłową na powrocie z zaw.4D aby zapenić odpowiednią temp.powrotu do kotła(zał)

Sprawdziłbym poprawność ustawienia zaworu 4D

przeróbka.jpg

Opublikowano

Słuchajcie akurat wróciłem do domu i trzeba było nagrzac podłogówke bo z 22 spadło na 21,8 oraz głowice puścily na grzejniki no i odziwo udało mu się to nagrzac podłogówka nagrzala się piec osiągnął temp zadania 66 co mu zajęło 2 h grzejnik jeden dalej gorący drugi już się zamknął. Chyba długo mu to zajęło 2 h??? 

Opublikowano

Grzeje tylko jeden grzejnik i dosłownie po kilku minutach temperatura z kotła znowu spadła i rozpalanie od nowa możliwe że jeden grzejnik tak szybko zbija temperaturę? Chyba jednak coś jest nie tak... Wraca z powrotem za zimna woda? 

Opublikowano

@damio - oczekujesz pomocy, koledzy proponują rozwiązania, proszą o sprawdzenie mieszacza 4D, a Ty w kółko piszesz o problemach z kotłem. One wynikają z niewłaściwie wykonanej instalacji. Przede wszystkim jeśli przy tak ustawionym pokrętle  mieszacza 4D jak na zdjęciu (wskażnik na "10") masz za pompą temperaturę jak na kotle, to mieszacz do poprawy

Opublikowano

Właśnie jest u mnie instalator i poprawia instalacje zaworek twój schemat dał mu do myślenia - dzięki. Napiszę po wszystkim jak sprawuje się instalacja

Opublikowano

To po wszystkim niech zakręci kapturek na odpowietrzniku obok zaworu 3D albo zmieni na manualny, bo jest na ssaniu pompy podłogowej. Odpowietrzać nim przy wyłączonej pompie.

PS: druga sprawa to bajpas pomiędzy rozdzielaczami podłogówki, żeby woda krążyła po zamknięciu wszystkich siłowników. Masz pewnie zasilanie pompy obiegowej z listwy siłowników i po ich zamknięciu pompa jest wyłączana,  ale to połowiczne rozwiązanie. Tym bardziej, że nie jest to pompa z auto-adaptem.

Opublikowano
15 minut temu, zaworek napisał:

Na zdjęciu widać że na jednej pętli nie ma siłownika,może to celowy zabieg aby pompa miała gdzie tłoczyć gdy zamkną się wszystkie pozostałe siłowniki

siłow.jpg

Bo to od łazienki narazie nie jest mi potrzebny 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.