gmaj22 Opublikowano 30 Stycznia 2019 #26 Opublikowano 30 Stycznia 2019 A dałeś zawór zwrotny , o którym pisałem wcześniej? Wtedy pompy by się nie "gryzły" ;)
maxi Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #27 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zawór zwrotny jest przy każdej pompie. Natomiast pompy może nie tyle się gryzą co ta pompa od CWU musi być na 3 biegu, żeby dała rade skierować wodę z obiegu Kominek-Bufor do CWU gdy chodzi jednocześnie pompa CO. Wtedy pompa od CO będąc na autoadapcie zwalnia. Normalnie przepływ jest 1,9-2 m3/h jak chodzi sama pompa od CO, a jak chodzą obie to mają po ok 1 m3/h. Więc jest chyba ok.
sambor Opublikowano 31 Stycznia 2019 #28 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Normalne zachowanie - od tego jest funkcja priorytet grzania CW A tam nie powinna być pompa z autoadaptem lub trzeba ten autoadapt wyłączyć
maxi Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #29 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Tak też właśnie jest. CWU na autoadapt nie była w stanie wygenerować przepływu. Dlatego jest ustawiona na sztywno na 3 biegu.
maxi Opublikowano 31 Stycznia 2019 Autor #30 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Mam jeszcze pytanie. Czy te zawory zwrotne powinny być całkowicie szczelne? Chodzi mi o zawór przy pomnie CO. Prawdopodobnie puszcza trochę wody, przez co jak załączę pompę CWU to oczywiście woda idzie przede wszystkim z kominka, ale też tworzy się dodatkowy obieg, który idzie przez pompę CO. Przy tej pompie mam ZZ, który ten obieg powinien zablokować, ale nie robi tego na 100%. I teraz pytanie czy to normalne czy powinienem myśleć o wymianie ZZ? EDIT: Dodam tylko, że jest to zawór sprężynowy.
sambor Opublikowano 31 Stycznia 2019 #31 Opublikowano 31 Stycznia 2019 W ZZ sprężynowym powinna być uszczelka z gumy i taki zawór trzyma na 100% , Jak puszcza to jest coś nie tak z uszczelką lub grzybkiem, ew coś wlazło pod uszczelkę, przez co się grzybek nie domyka
sambor Opublikowano 2 Lutego 2019 #33 Opublikowano 2 Lutego 2019 Możliwe , ale plastik też ma lub powinien mieć uszczelkę
mironw Opublikowano 2 Lutego 2019 #34 Opublikowano 2 Lutego 2019 Stawiam na odkształcony grzybek to i uszczelki nie domyka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.