Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Opinia nt. instalacji z kominkiem z płaszczem wodnym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A dałeś zawór zwrotny , o którym pisałem  wcześniej? Wtedy pompy by się nie "gryzły" ;)

ZZ.png.8c67f663401ce258cc80cbf735755f87.png

Opublikowano

Zawór zwrotny jest przy każdej pompie. Natomiast pompy może nie tyle się gryzą co ta pompa od CWU musi być na 3 biegu, żeby dała rade skierować wodę z obiegu Kominek-Bufor do CWU gdy chodzi jednocześnie pompa CO. Wtedy pompa od CO będąc na autoadapcie zwalnia. Normalnie przepływ jest 1,9-2 m3/h jak chodzi sama pompa od CO, a jak chodzą obie to mają po ok 1 m3/h. Więc jest chyba ok.

Opublikowano (edytowane)

Mam jeszcze pytanie. Czy te zawory zwrotne powinny być całkowicie szczelne? Chodzi mi o zawór przy pomnie CO. Prawdopodobnie puszcza trochę wody, przez co jak załączę pompę CWU to oczywiście woda idzie przede wszystkim z kominka, ale też tworzy się dodatkowy obieg, który idzie przez pompę CO. Przy tej pompie mam ZZ, który ten obieg powinien zablokować, ale nie robi tego na 100%. I teraz pytanie czy to normalne czy powinienem myśleć o wymianie ZZ?

EDIT: Dodam tylko, że jest to zawór sprężynowy.

Edytowane przez maxi
Opublikowano

W ZZ sprężynowym powinna być uszczelka z gumy i taki zawór trzyma na 100% ,

Jak puszcza to jest coś nie tak z uszczelką lub grzybkiem, ew coś wlazło pod uszczelkę, przez co się grzybek nie domyka

Opublikowano (edytowane)

albo BYŁY plastykowe bebechy

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu