Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe - problem z odpowietrzeniem

KonradSzot

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, gmaj22 napisał:

Zasilanie grupy PEX 20 dla ośmiu pętli???

To dla tego rozdzielacza nie ma znaczenie - ważne aby temp zasilania rozdzielacza nie była za niska, inaczej nie ma co mieszać.

Taki rozdzielacz pobiera ok 1/3 potrzebnej gorącej wody, resztę "robi" na miejscu przez mieszanie zimniejszej z powrotu i  gorącej z zasilania.

Opublikowano

Trudno się z tym nie zgodzić. Im wyższa temp. zasilania z kotła, tym mniej jej weżmie do podmieszania z powrotem podłogi i tym mniej zwróci do kotła. Zaletą jest fakt, że do kotła wraca woda o temperaturze zasilania podłogi a niej jej powrotu.

Uwaga dd rozdzielacza: skoro autor nie ma drugiego termometru, lepsze miejsce dla niego jest na belce zasilającej. 

Dodatkowo w trójnik nad pompą wkręcony jest po stronie ssawnej odpowietrznik. Może jest niesprawny i przez niego zasysane jest powietrze? 

Opublikowano

Odnośnie tego odpowietrznika już tak myślałem ale takie zjawisko było by częstsze chyba. A to zdarza się 2-3 razy na sezon. Termometr jest na dolnej belce w tulei ale chwilowo był wyjęty

Opublikowano

Równie dobrze to może być wodór lub inne gazowe "produkty" korozji.

Opublikowano

możesz to rozwinąć??
może ja źle odpowietrzam i zawsze trochę powietrza pozostaje

Opublikowano

i znowy wraca delikatne huczenie. Gdzieś wyczytałem że winę może ponosić zbyt niskie ciśnienie w instalacji. Jest coś w tym prawdy?? Miałem 1,4 bar teraz podniosłem na 1,6-1,7

Opublikowano

Czy ten odpowietrznik na belce powinien być nieruchomy czy może się kręcić. Zauważyłem że palcami się go rusza, może tu tkwi problem?

Opublikowano

ten biały plastyk może się kręcić oby nie ciekło i nie kręciło z metalową śrubką

Opublikowano

Kręci się ale nie cieknie. Nadal nie wiem jak mi się powietrze dostaje do instalacji

Opublikowano

wygląda rozdzielacz jak mój, nie wiem czy taki był od nowości czy go składał hydraulik. Ale czy to umieszczenie pompy może mieć coś do tego?? Pompa zamontowana niby tak jak na zdjęciu z  twojego linku

Opublikowano

kierunek z górnej belki na dolną ? strzałka na pompie

Opublikowano

tak, strzałka w dół

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.