TomekA Opublikowano 2 Stycznia 2019 #1 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Witam, Jestem zupełnie nowy to forum znalazłem wczoraj wieczorem więc Witam wszystkich i życzę wszystkiego najlepszego w nowym 2019. Mam problem a mianowicie kocioł mam od początku grudnia (wcześniej całe życie mieszkałem w bloku więc nie interesowało mnie ogrzewanie) Kocioł firmy Bałka sterownik Kutnowski esterownik.pl wydaje mi się że kocioł pali sporo za dużo i wogóle ma ciężko dogrzać wodę w buforze Temperatura.kotła ustawiona na 65 stopni Temperatura powrotu 48 - 50 stopni Temperatura zadana na bufor 50 stopni Nie wiem czym regulować żeby ładnie grzał ten bufor i się wyłączał zastanawia mnie to bardzo ponieważ teraz temperatura na zewnątrz jest 2 stopnie na plus a co będzie jak będzie poniżej zera albo z -5 to już w ogóle zimno w domu. Jak miałem odłączony obwód grzejników bo układałem płytki na ścianach było ok (wiem podłogówka ma mniejsze straty) kocioł pracował z około 5 -6 godzin na mocy 6 kW i ładnie dobijał do 50 stopni na dole buforu i się wyłączał i odpoczywał 2 godziny. z mocą 13 kW pracował tylko 20 min podczas startu potem oscylacja między 9 a 6 kW ale znacznie więcej na 6 kW a teraz jak uruchomiłem znów obwód grzejników poprostu sobie nie radzi albo grzejniki za bardzo rozbierają ciepło i nie może dobić do tych 50 stopni na bufor. Budynek jeszcze nie zamieszkały. Proszę o pomoc i jakieś rady. Pozdrawiam
kiminero Opublikowano 2 Stycznia 2019 #2 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Albo modulujesz mocą kotła, albo grzejesz bufor ma sztywnej mocy kotła (wysokiej) i postój. Trzeba się zdecydować. Pytanie jak to masz tam pospinane do kupy. Bez schematu lub foto niewiele da się podpowiedzieć.
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #3 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Bufor niewielki podobnie jak u mnie. Najlepiej gdy kociol pracuje od poczatku do końca ladowania na mocy nominalnej. Wtedy jest najekonomiczniej. Modulacje mocy nalezy ograniczyc do min. Tzn. moze obnizyc moc w przypadku dochodzenia bufora do zadanej. Ladowanie po wielu wariantach przetestowanych to od 45-50 do 65 stopni. Najlepszy wariant. Za buforem powinien byc mieszacz sterowany pogodowo. Wtedy bedzie to w miare dzialalo. Druga sprawa to pojemnosc bufora. Jest po prostu za mala. Tez mam maly 300 L. U siebie na wiosne dostawiam drugi tak sam. Bedzie polaczony w kaskade. I polecam takie rozwiazanie. Zwlaszcza przy takiej powierzchni do ogrzania.
TomekA Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #5 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Coś takiego na szybko udało mi się naszkicować
TomekA Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #6 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Dodam jeszcze że wyjście podłogówki i wyjście na grzejniki są na tej samej wysokości w buforze.
Gonzo19 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #7 Opublikowano 2 Stycznia 2019 co to za bufor? chodzi jakie ma dokładnie wyprowadzenia
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #9 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Brak mieszacza na grzejniki. Ewidentny minus.
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2019 #10 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Na schemacie jest mieszacz od podłogi na 3-D i pompie - czyli jest OK, na grzejniki nie musi być
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #11 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Dobrze. Tylko jaki sens ma puszczanie na grzejniki raz 45 a pozniej 65 stopni. Rozbior z bufora podobnie jak na podlogowke musi byc w miare niskotemperaturowy i stabilny. Takie moje zdanie.
TomekA Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #12 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Grzejniki mają każdy swoją głowicę termostatyczną tak aby każdym można było oddzielnie regulować temperaturę w danym pomieszczeniu.
TomekA Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #13 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Grzejniki na razie wszystkie są ustawione na głowicach na 2 czyli jakieś 15 stopni w pomieszczeniu dwa grzejniki tylko nie mają głowic ponieważ podczas montażu hydraulik poprostu zapomniał wziąć ze sobą ale będą założone
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2019 #14 Opublikowano 2 Stycznia 2019 A jaki sens ma komplikowanie instalacji i sterowania - przecież ponad 90% instalacji grzejnikowych z kotłem na paliwo stałe jest dobieranych do temp zasilania 60-70C
TomekA Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #15 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Tak wyglądała praca kotła jak miałem odłączone grzejniki działała tylko podłogówka.
TomekA Opublikowano 2 Stycznia 2019 Autor #16 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Teraz wygląda to tak :( grzeje grzeje i nie może nagrzać tej wody Dla wyjaśnienia na schemacie : temperatura CUW to jest temperatura wody w buforze Czujnik tej temperatury znajduje się obecnie po środku buforu ( nie na samym dole) Moje pytanie czy przy załączonych grzejnikach i podłogówce da się uzyskać taką pracę jak wygląda to na wykresie gdzie działała sama podłogówka jeżeli tak to czym regulować ???
kiminero Opublikowano 2 Stycznia 2019 #17 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Spróbuj palić na stałej mocy max i niech na kilka stopni przed zadaną schodzi do mocy pośredniej i minimalnej. Temp kotła daj 70 minimum.
user2018 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #18 Opublikowano 2 Stycznia 2019 A ty masz wygrzany dom czy może zimna chałpa, odkręcone wszystkie grzejniki i cała, podłogówka, zapotrzebowanie na energie duże a ty się dziwisz, że bufor dobić nie może? Grzej na pełnej mocy, jak zawory na grzejnikach się pozamykają to i bufor dobije.
Gość Visitor1230 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #19 Opublikowano 2 Stycznia 2019 2 godziny temu, sambor napisał: A jaki sens ma komplikowanie instalacji i sterowania - przecież ponad 90% instalacji grzejnikowych z kotłem na paliwo stałe jest dobieranych do temp zasilania 60-70C A jaki sens sterowac niskotemperaturowo podlogowke, a kaloryferów nie sterowac. A dobieranie grzejnikow na 60/70 stopni to tez archaizm. Lepiej mieć przewymiarowane grzejniki. Zwlaszcza, przy obecności podlogowki. Takie rozchwianie odbiorow zaburza stabilność działania systemu.
sambor Opublikowano 2 Stycznia 2019 #20 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Pojęcie "przewymiarowane grzejniki" nie istnieje w ciepłownictwie, a grzejniki i tak sterujemy głowicami zamontowanym na grzejnikach. Jakby to była instalacja dla wandali lub wariatkowa to wtedy nie dajemy zaworów termostatycznych, tylko sterujemy grzejniki centralnie podając temp o zmiennych parametrach, ale wtedy musimy dobrze się przyłożyć do doboru grzejników.
Gonzo19 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #21 Opublikowano 2 Stycznia 2019 lepiej zasilać grzejniki ciągle zmienna temperaturą, nawet taka 30-35st niż grzać 70 i stop, 70 i stop. Komfort żaden, tylko złość, że albo gorąco, albo zimno(odczucie subiektywne, bo powietrze ma stałą temperaturę a termometr nie rejestruje promieniowania podczerwonego z za rogu, a my tak).
gmaj22 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #22 Opublikowano 2 Stycznia 2019 @TomekA czy kocioł to RBR K 12 kW? Sterownik eCoal v3.5? Jaki jest numer tego sterownika na esterownik.pl? Prawdę mówiąc nie nazwał bym tego buforem. Raczej wymiennikiem CWU biwalentnym.
kiminero Opublikowano 2 Stycznia 2019 #23 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Sterownik Pello, więc to palnik pelletowy. Kocioł to już inna bajka.
gmaj22 Opublikowano 2 Stycznia 2019 #24 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Rzeczywiście...przyjrzałem się dokładniej wykresom :) Dzięki @kiminero za zwrócenie uwagi. No i tytuł tematu mówi sam za siebie ;) O ile się nie mylę, tam jest montowany palnik Kipi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.