Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Galmet Genesis KPP plus 20kw podłączony do starej instalacji.

dziedzictom

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam jestem tu nowym szczęśliwym (nieszczęśliwym) posiadaczem kotła Galmet Genesis KPP plus 20kw z palnikiem Pellasx revo mini na sterowniku s.control. Dodatkowo mam wpiete grzanie CWU po druga wężownice w zasobniku od kolektorów słonecznych. Wszystko hula na starej grawitacyjne instalacji ok 400l wody. Dom z lat 90 stawiany z półtora pustaka i ocieplony steropiabem 6cm okna plastiki 2 szyby, strop ocieplony. 

Postaram się bliżej przedstawić jak wygląda cała instalacja i co podczas miesiąca użytkowanie dolożyliśmy, chociaż jestem laikiem więc bardzo proszę o wyrozumiałość 

Kocioł założony z dotacji OZE, tak więc miało to tylko "zadziałać". Z założenia inspektora miało to wyglądać tak że całość miało funkcjonować na jednej pompce obiegowe (CO i CWU) 

Pierwotny montaż był ta zrobiony jak wyżej napisałem. Jedna pompka po niej zawór 3-drogowy mieszający Afriso z wpietym powrotem z CWU. 

Przedstawię po kolei czynności jakie dokonaliśmy:

1. Po wizycie serwisanta od pierwszego odpalenia od razu zamówiliśmy sterownik pokojowy Tech 292 v 2, żeby zacząć w ogóle jakoś sterować piecem (spalanie ok 35kg/doba przy dodatnie temp. na zewnątrz) 

2. Przed zakończeniem inwestycji udało mi się dopaść instalatorów i za dopłatą wykorzystaliśmy moją starą pompę do rozdzielenia obiegów. Został chyba popełniony błąd. Pompka Cwu została podpięta do osobnego wyjścia a powrót został tak jak był. Problem jest taki że podczas samego grzania CWU i otwarcia zaworu Afriso grzeją się grzejniki. Załączę foto. 

3. Kolejna czynnością było po konsultacji z sewisanrem  przepięcie w sterowniku  pompy CO pod pompę mieszacza. Problem był taki ze cały czas obie pompy działały pomimo nagrzania domu. (nie wiem dlaczego to nie działo na standardowym sterowaniu) 

4. Zainstalowałem regulator RCK. 

I tu mam kilka pytań:

1. Jak właściwie podpiąć powrót z CWU

2. Jak z tym grzaniem wody. U mnie w domu jest 10 osób. Na priorytecie często się kocioł załączał hist. 2st. Teraz na trybie  zwykłym mam hist. 10st ale przy grzaniu CO i tak się dogrzewa tak więc znowu się załącza na samo CWU. Dodam że zasobnik CWU jest podpięty szeregowo do bojler gazowego. Każdy pobór wody powoduje spadek temp wody. Jakie rozwiązanie byłoby bardziej korzystne. Zastanawiam się czy nie wrócić do priorytetu, przepiać pompę CO pod swoje pierwotne sterowanie. Przynajmniej po zakończeniu grzania CWU puściła obieg chwilowy na CWU i nie wychladzalo to tak instalacji. 

3. Jak można zaoszczędzić na opale obecnie cały zbiornik 105kg wystarcza na 3 doby :/

4. Jaka temp zadana ustawić kotła? Czy nie lepiej wyższa przy tak dużej pojemności wody? Początkowo miałem 60st  C0, 45 CWU teraz 75 i 55.

5. Czy ograniczenie mocy maksymalnej palnika ma sens? 

Już mi ręce opadają. Co bym nie zrobił to i tak spalanie nie spada. Co będzie jak przyjdą mrozy? Może coś podpowiecie? Przy okazji życzę szczęśliwego Nowego Roku i przepraszam za tak nieprofesjonslne pisanie, a o rysunku to już nie wspomnę. Może to jakiś pomoże :) 

received_2029032177161803.jpeg

received_1052104104994786.jpeg

Opublikowano

Może nie pomogę Ci w Twoim problemie, ale mam jedno pytanie. Mam ten sam kocioł tylko z innym palnikiem (PellasX Hybrid). Zasobnik na pellet masz 105kg? Do mojego mieści się 5 worków pelletu. Wsypał bym jeszcze jeden ale to musiał bym upychać pod sam korek. 

Opublikowano

U mnie wchodzi 7 worków na pusto. 

Opublikowano

Nie wiem. Chyba pierwotnie miało być to ochrona powrotu ale po dołożenie pompki CWU powinien on się znslesc w innym miejscu? 

Opublikowano

Spróbowałem coś pomalować. Proszę o wyrozumiałość.

Największy problem jest na Rys 1. kiedy grzeje samo CWU. Pompka CWU lub grawitacja pchają powrót na grzejniki. Zawór 3d ustawimy na 5. Myślałem nad tym czy zawór zwrotny nie byłby rozwiązaniem? Czy jest to bezpieczne dla instalacji?

Przy grzaniu CO myślę że jest Ok. tzn tak mi się wydaje że ochrona powrotu jest zachowana.

Tak samo przy grzaniu równoległym CO i CWU tez chyba jest ok.

Rys 1. Samo CWU.jpg

Rys 2. Samo CO.jpg

Opublikowano

Kolego @dziedzictom miałem już Ci dawno odpowiedzieć. Ale wyręczył mnie w długim pisaniu drugi taki sam wątek niżej.

Zajrzyj na drugi wątek i tam się dowiesz jak powinna wyglądać instalacja z jednym obiegiem grzewczym i CWU jak powinno być wpięte.

Dowiesz się ponadto co bardziej rozumni Panowie od planowania instalacji i jej wykonania zrobili by to prawidłowo wykonać. Obecnie pozostało jedynie użytkownikowi doregulowanie palnika, ale to już szczegół.

A u Ciebie takich partaczy jak Pan inspektor w roli głównej który doprowadził do sknocenia  tak prostej instalacji w przyłączeniu kotła a już o osobach które robiły i ***  tak proste przyłącze to nie widziałem.

Jeżeli podpisałeś dokumenty odbioru tej skopanej instalacji przyłącza to pozostają Ci dwa wyjścia.

1, Wykonać przyłącze kotła na własny rachunek zgodnie z normą i rysunkiem i materiałami użytymi jak u kolegi w podobnym wątku niżej.

2. Powołać osobę z papierami zapłacić jej i jej opinię wnieść do dokumentacji tej swojej inwestycji wymiany kotłów w Tym programie, gdzie wykonawca będzie zobligowany do całkowitej jej poprawy jako nie zgodnej z przyjętymi normami.

U Ciebie to nigdy nie będzie działać na zaworze 3 drogowym i jeszcze bez siłownika , ponieważ cały czas będzie instalacja na grawitacji a kocioł będzie cały czas pracował i spalał tak ogromne ilości paliwa.

Drugą kwestią i to też bardzo istotną to ilość wody w instalacji 400 l , musisz zmodernizować swą instalacje CO tak by w niej nie było więcej jak 150 litrów wody łącznie z kotłem.

W tedy powinieneś mieć spalanie na poziomie 20 kg na dobę.

Co do regulacji palnika to Ci nie pomogę na odległość, ponieważ wiem , że Ty na obecnym etapie nie umiesz się poruszać po meni sterownika a to kluczowa kwestia  ale są osoby na Tym forum które świetnie się na tym znają, i mają meni s-control w jednym palcu i może mają więcej cierpliwości i czasu.

Pozdrawiam.

Opublikowano

Witaj  @robin60

Dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Czy schemat instalacji to jest ten co dodałem w załączniku?

Na ten moment nie mogę sobie pozwolić na redukcję pojemności układu, ale bardzo bym chciał żeby to zaczęło działać tak jak powinno. 

Mam kilka pytań:

1.Czy tylko w grę wchodzi modernizacja na zaworze 4d? 

2.Czy u mnie zawór 3d ma za zadanie ochronę powrotu? 

3. Czy są jakieś aspekty które mogę poprawić nie dużym nakładem finansowym? Nie chce iść na otwarta wojnę z inwestorem (tj. Gmina) 

4. Czy duże spalanie to jest głównie sprawa montażu czy dużej pojemności układu? Co bardzie zauważa nad tym czynnikiem? 

image.thumb.png.7a5a1b8c7187a06ed7cf3e6e092df951.png

Opublikowano
47 minut temu, dziedzictom napisał:

Mam kilka pytań:

1.Czy tylko w grę wchodzi modernizacja na zaworze 4d?  Tak z siłownikiem i prawidłowym wpięciem i powrotem obiegu CWU

2.Czy u mnie zawór 3d ma za zadanie ochronę powrotu?  Nie

3. Czy są jakieś aspekty które mogę poprawić nie dużym nakładem finansowym? Nie chce iść na otwarta wojnę z inwestorem (tj. Gmina)  Gmina i Ty po części jesteście inwestorami a skoro inwestorowi wykonano nie poprawne podłączenie kotła to inwestorom powinno zależeć by wykonawca który wziął za to ogromnie pieniądze ma to wykonać prawidłowo. I trzeba mu to udowodnić , że spartaczył swoje wykonawstwo za które został wynagrodzony obficie.

4. Czy duże spalanie to jest głównie sprawa montażu czy dużej pojemności układu? Co bardzie zauważa nad tym czynnikiem?  I to i to , ale na dzień dzisiejszy poprawne wykonanie przyłącza pozwoli na ograniczenie spalonego paliwa o 30 % + ustawienie poprawne palnika.

Opublikowano

Moim zdaniem to tylko zostaje zgłoszenie sprawy do gminy.

Jakie mam przedstawić wady, błędy tej instalacji? 

Chce pójść mocnymi argumentami. 

Opublikowano
9 minut temu, dziedzictom napisał:

Moim zdaniem to tylko zostaje zgłoszenie sprawy do gminy.  Tak i wspólnie z inwestorem który pilotuje ten program zobligować wykonawce do poprawy wadliwie wykonanego podłączenia kotła , bo nie daj Boże jak kocioł padnie przed okresem gwarancji to firma Galmet ma sprawę wygraną w Sądzie, a odpowie Pan Inspektor który przystawił pieczątkę na dokumentach instalacyjnych.

Jakie mam przedstawić wady, błędy tej instalacji?  Takie jak opisane wyżej.

Chce pójść mocnymi argumentami. Mocnym argumentem dla Ciebie i Gminy wobec wykonawcy,  jest zaproszenie instalatora CO z uprawnieniami który może wydać opinie w tym zakresie i w swej opinii wskaże i obnaży wiedzę Pana Inspektora i wykonawcy.

Opublikowano

@robin60 chciałbym precyzyjnie sformułować błędy ww. wymienionej instalacji. Jestem laikiem. Pomożesz? 

Widzę że w instrukcji kotła producent dopuszcza użycie zaworu 3d.

Screenshot_20190101-161807.jpg

Opublikowano

Heiztechnik Daspell GL BOX 12 kW opinie i alternatywy

W Tym dziale na stronie 2 jest ten watek j.w. przeczytaj post nr 8 taki sam program w mej miejscowości i podobny problem jak u Ciebie tylko tu Panowie spartaczyli wpięcie powrotu z CWU , ale właściciel ma też duży problem z ilością wody w instalacji . Przerobił to wpięcie powrotu i wyregulowałem palnik , I chyba jest OK bo jak dzwonił to się nie skarżył . Ale zrobił to na swój koszt . A u Ciebie są większe wydatki. Tak , że działaj z wespół z Gminą i będzie dobrze.

Jak możesz to zrób w miarę dokładne zdjęcie wymiennika  swego i jak możesz to wrzuć na forum .

Pzdr.

Opublikowano
24 minuty temu, robin60 napisał:

Jak możesz to zrób w miarę dokładne zdjęcie wymiennika  swego i jak możesz to wrzuć na forum 

Nie rozumiem. Jakie dokładnie foty? 

Opublikowano

Powiem tak. U mnie w gminie wyglądało to tak, że ktoś zaprojektował instalację i sposób podłączenia kotła. Ktoś to zatwierdził i wszystko przeszło aż do momentu instalacji kotłów u inwestorów. Wykonawca zakwestionował sposób podpięcia kotła do instalacji (na zaworze 3d) dla inspektora jednak ten powiedział że wszystko ma być zgodnie z projektem zamieszczonym w wniosku o dofinansowanie i w nie jego kwestii leży poprawianie tych projektów, więc instalatorzy rozpoczęli instalację według projektu. W pewnym momencie ktoś z firmy Galmet stanowczo powiedział, że takie rozwiązanie nie może mieć miejsca i instalacja musi być wykonana na zaworze 3d (u wszystkich inwestorów a w całym projekcie było ich bodajże 11). W tym momencie projekt instalacji został zmieniony i u wszystkich inwestorów instalacja wygląda tak jak u mnie. 

Zastanawiam się jakim cudem takie coś przeszło u Ciebie. Czy nikt z firmy Galmet nie zakwestionował takiego podłączenia i czy w ogóle widział je. Bo wydaje mi się że instalatorowi który wykonywał podłączenie było wszystko jedno, aby tylko podłączyć i iść dalej.

Opublikowano

@Taziff trochę się pogubiłem. Czyli ostatecznie jak masz zrobione? Na 3d czy 4d? Podeślesz schemat? 

Opublikowano

Papierki gminne zostawiam na boku. Nie interesują mnie.

1. Czy to układ otwarty czy zamknięty? Jeśli otwarty, to gdzie jest wpięte naczynie przelewowe, a jak zamknięty, to czy kocioł ma na to atest. Podejrzewam, że skoro układ zbudowano jako grawitacyjny, to naczynie jest gdzieś na strychu wpięte w najbliższy pion zasilający. To pierwszy potencjalny problem.

2. Zawór 3D wpięty jak na foto jest w funkcji rozdzielania, czyli jego zadaniem jest ochrona powrotu kotła. Ten schemat z DTR, który wkleiłeś pokazuje natomiast 3D w funkcji mieszania, czyli redukcji temperatury na grzejnikach i ochrony powrotu nie zapewnia. Wygląda na to, że Galmet do tak podpiętego kotła (bez ochrony powrotu) nie miałby zastrzeżeń. Dziwne.

3. Co ten domontowany Tech robi? Wyłącza pompę grzejnikową, prawda? A kto wyłącza grawitację? W Twoim wypadku sensowniej byłoby zaopatrzyć grzejniki w termostaty i dać pompę z autoadaptacją, która pracuje cały czas. Z uwagi na naczynie pompa na powrocie. Nie ma przeciwwskazań, by ten 3D posłać również na powrót i zamiast rozdzielać zasilenie, zrobić to samo z powrotem i na grzejniki posyłać sobie ile Pan sobie życzysz. W trybie ciągłym rzecz jasna, by nie "stresować" kotła.

4. Z ciekawości to bym chciał zobaczyć ten zaopiniowany pozytywnie "projekt" modernizacyjny kotłowni.

Co zrobić, to zależy od typu układu odbioru (otwarty czy zamknięty), bo to wielka różnica.

Opublikowano

1. Układ był otwarty. Przerobili na zamkniety dodając zamiast naczynia odpowietrznik. Z instrukcji wynika że producent dopuszcza układ zamkniety pod warunkiem odpowiednich zabezpieczeń. 

2. Czyli jakaś ochrona powrotu jest? Pomijając fakt że podczas grzania ciepłej wody pompa CWU przebija i grzeją się grzejniki. U mnie jest 10os. więc zapotrzebowanie na wodę duże. Chyba że ustawie zawór 3d na 10, ale wtedy przy grzaniu CO pasowaloby wrócić na 5 żeby nie było zimnego powrotu? 

3. Tech wylacza całkiem kocioł. Mam zainstalowane termostaty na grzejnikach (uczyniłem to przed montażem pieca) może  nie jakieś cuda ala są. 

4. Takiego nie widziałem. Tylko umowa i tyle. 

Załączam kilka fotek. Może coś pomogą. imageproxy.php?img=&key=acc5b9696ee8bf50

Screenshot_20190101-174402.jpg

IMG_20190101_175553.jpg

IMG_20190101_174555.jpg

IMG_20190101_174538.jpg

IMG_20190101_174526.jpg

IMG_20190101_174526.jpg

Opublikowano

Przecież Ci pokazał schemat jak ma zrobione , na zaworze 4 D a Ty ten schemat przeniosłeś do swego wątku.

A dokumentacja jest w Gminie u osoby odpowiedzialnej za cały projekt i masz do niej wgląd , więc zapoznaj się z nią szczegółowo i ze zrozumieniem , mało tego powinien być schemat owej instalacji w dokumentacji.

Opublikowano

Chciałem tylko potwierdzenia czy to ten schemat. Poza tym tutaj mnie ten wpis zmylił. Pewnie miało być napisane 4d

Godzinę temu, Taziff napisał:

W pewnym momencie ktoś z firmy Galmet stanowczo powiedział, że takie rozwiązanie nie może mieć miejsca i instalacja musi być wykonana na zaworze 3d (u wszystkich inwestorów a w całym projekcie było ich bodajże 11). W tym momencie projekt instalacji został zmieniony i u wszystkich inwestorów instalacja wygląda tak jak u mnie. 

Opublikowano

@dziedzictom tak wkradł się błąd, już poprawiam.

//edit

widzę że już nie da rady poprawić :(

Opublikowano
39 minut temu, Taziff napisał:

@dziedzictom tak wkradł się błąd, już poprawiam.

//edit

widzę że już nie da rady poprawić :(

Edytowane teraz przez Taziff

Spoko. Głupota. Gorsze rzeczy dzieją się przy dotacjach OZE. Ktoś bierze gruby hajs a i tak wszystko spartolone. 

A jeszcze przy montażu jak ktoś się nie zna to bida. Myślałem że to będzie zrobione porządnie i nie doszkolilem się. A tu się okazuje że takie projekty są do zabijania kasy przez wykonawców a nie dla ludzi którzy chcą skorzystać z dofinansowania. 

Opublikowano
W dniu 31.12.2018 o 15:55, dziedzictom napisał:

. Z założenia inspektora miało to wyglądać tak że całość miało funkcjonować na jednej pompce obiegowe (CO i CWU) 

Przy Twojej instalacji jest to dobre założenie.Tyle,że w instrukcji tego kotła pisze,ze minimalna temperatura powrotu 55 stopni.W takiej sytuacji na ogół się stosuje zawór temperaturowy VTC z wkładką 55 stopni(wtedy inwestor nie ma możliwości kombinowania z ochroną powrotu).Oznacza to,że zawór zaczyna puszczać wodę na instalację gdy na kotle jest 55 stopni.Pełne otwarcie przy 65 stopni wtedy pompa pcha wodę na grzejniki.Domek łapie temperaturę i termostat wyłącza kocioł.Poniżej kilka schematów ochrony kotła.cieply_powrot.jpg

Opublikowano

W teorii u mnie zawór 3d pełni funkcję rozdzielajaca jak kolega wyżej pisał. Czyli powrót jest chroniony? 

Myślałem czy tematu przebijania CWU na grzejniki nie zaltwilby siłownik ARM tak żeby podczas grzania samego CWU zamykał zawór na 10 a podczas grzania CO otwierał na środek czyli 5.

Ale co i jak ma tym sterować to nie mam pojęcia.

Być może pisze głupoty, więc  wybaczcie dopiero uczę się podstawowych zagadnień. 

Opublikowano
W dniu 31.12.2018 o 15:55, dziedzictom napisał:

received_2029032177161803.jpeg

W tym Twoim schemacie na odnodze zaworu 3D(tej dochodzącej do powrotu kotła)brakuje zaworu zwrotnego strzałką w kierunku powrotu kotła.Jak także między pompą CO a zaworem 3D. Prawdopodobnie to jest przyczyna ciepłych grzejników przy samym grzaniu CWU.W jakiś sposób wpycha wodę w grzejniki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.