Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jak podłączyć zawór 3d

Jaro1040

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam nie mam ochrony powrotu w piecu i chciałbym zamontować zawór 3d z elektronicznym siłownikiem afriso Proszę o podpowiedź jak go zamontować bo jak przeszukuje Internet to jedne schematy są na wyjściu pieca a inne na powrocie. Która wersja będzie właściwą. 

Opublikowano

Tu w Twoim przypadku: 1011820772_ochrona3D.png.4ed268a57b3283e20f07493bd88398ea.png

Tu inne do wyboru...oczywiście tylko niektóre.

post-51897-0-42873400-1522758408_thumb.png

Opublikowano
54 minuty temu, Jaro1040 napisał:

To logiczne tylko czemu są dwie wersje.

Jak pompa i zawór są na zasilaniu to pompa musi być bliżej kotła, i "pchać " wodę na zaw 3-D, wtedy następuje rozdzielenie strumienia i część wody idzie na potrzeby grzewcze a część na podgrzanie powrotu kotła.

Taki układ jest mniej skuteczny i bardziej kłopotliwy w obsłudze i  regulacji układu, ale jak ktoś bardzo chce to i majtki przez głowę zdejmie.

Tylko po co?

Opublikowano

Jeśli masz mozliwosć, pomyśl o takim rozwiązaniu. Upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu: ochronę powrotu oraz grzanie CWU.3D-jednopompowe.png.f4e4bc880860bc1afc97ac21da76e7e3.png

Opublikowano
38 minut temu, gmaj22 napisał:

Jeśli masz mozliwosć, pomyśl o takim rozwiązaniu. Upieczesz dwie pieczenie na jednym ogniu: ochronę powrotu oraz grzanie CWU.3D-jednopompowe.png.f4e4bc880860bc1afc97ac21da76e7e3.png

I praktycznie zawsze zimny powrót.

Opublikowano

Nie mogę się z tym zgodzić. Bojler ma mniejsze opory przepływu, stąd nawet ręczne ustawienie rozdzielacza 3D na 20-25% przepływu na bojler potrafi skutecznie zadbać o temperaturę powrotu na poziomie 10 stopni niższej niż temperatura na kotle. 

Mając siłownik i umieszczając czujnik zaworu na powrocie kotła, uzyskujemy względną stabilizację temperatury powrotu. A przy okazji mamy priorytet CWU. Nedynie może rzucać przepływami, a to jak wiadomo nie wpływa na stabilną pracę instalacji.

Naturalnie to wszystko przy uwzględnieniu odpowiednich średnic, przepływów oraz nastaw siłownika. 

Opublikowano

Małe opory przepływu to ma bojler dwupłaszczowy, ale na dodatek porównaj sobie moc wężownicy i kotła - ta pierwsza jest prawie zawsze dużo większa.

Na dodatek sobie policz - masz na kotle 65C, chcesz mieć na powrocie z kotła 55C - czyli klasyka.

Woda idzie na bojler - ok 1/4 a na CO - reszta.

Na powrocie mamy wodę z bojlera o temp = zasilanie -10C czyli 55C + 3x tyle wody o temp 50C lub mniej.

Pytanie jaka będzie temp wody na powrocie?

Metoda z ochroną powrotu bojlerem - z resztą popularna na tym forum była dobra dla przewymiarowanych kotłów, 

gdzie nikt nie patrzył na ilość spalonego paliwa, ani na stan kotła.

Ja mam inny pogląd na tą sprawę.- jak już robicie dobór kotła, nawet przez cw to do tego dobierzcie prawidłową instalację, a nie bezmyślnie zamieszczajcie rys instalacji pobrane z netu.

Opublikowano

Wystarczy przecież duży pobór wody, np. ktoś napełnia wannę - wtedy dół ślimacznicy znajdzie się w zimnej wodzi napływającej do bojlera i praktycznie kocioł zalewa zimna woda. Mniejsza o korozję, gorzej z cyklicznymi naprężeniami spoin. A odróżnić zwykła korozję spoiny od korozji naprężeniowej - to już sztuka.

Opublikowano
Godzinę temu, gmaj22 napisał:

... 

Mając siłownik i umieszczając czujnik zaworu na powrocie kotła, uzyskujemy względną stabilizację temperatury powrotu. A przy okazji mamy priorytet CWU. Nedynie może rzucać przepływami, a to jak wiadomo nie wpływa na stabilną pracę instalacji.

... 

Tak by sie dalo. U mnie dziala. Tylko ze jest 4d a nie 3d (roznicy nie widze na 3d tez by dzialalo) i nie przez cwu. Ale to droga opcja i czy potrzebna...

Opublikowano

Jak 3D do ochrony powrotu to tylko TZM. Nie trzeba siłownika, sterownika i działa zawsze poprawnie. Zbiornik CWU podłączyć do obiegu grzewczego za pośrednictwem zaworu termostatycznego z kapilarą. Całość na jednej pompie.

Opublikowano
3 godziny temu, sambor napisał:

Na powrocie mamy wodę z bojlera o temp = zasilanie -10C czyli 55C + 3x tyle wody o temp 50C lub mniej.

Pytanie jaka będzie temp wody na powrocie?

Mnie wyszło ok. 47 C, zakładajac 45 C na powrocie z grzejników, ale pewnie będzie mniej. 

25%x55 + 75%x45 / 100% = 47,5 C

Jutro zrobię "eksperyment" i zdam relację :)

Opublikowano

Wspomniany wyżej "test": instalacja jak wyżej na schemacie, tj. zawór 3D jako rozdzielacz

1/ Temp. kotła 55 C

2/ Ustawienie 3D 20-25 % przepływu do bojlera, 75-80% - na grzejniki- ustawienie manualne, siłownik odłączony. Powrót bojlera dodatkowo zdławiony zaworem ok. 40-50%. Pompa- ciśnienie 3,0 m H2O

1596294288_kola.jpg.4f2974bbc471b30ba5bf6de9861381a6.jpg

3/ Na zdjeciu: Twewn.= 28,7 C - to powrót z instalacji CO,

T zaw./ Tpowr. kotła= 41,8C - czujnik zaworu na powrocie kotła, 

Tcwu=52C

Zdjęcie robione ok. godz. 11.15 po otwarciu kilku głowic na grzejnikach - widać zwiększony przepływ na wykresie - ok. 550 l/h

Strzałki pokazują momenty o większym rozbiorze i widać wyrażnie, że spadek temperatury powrotu jest chwilowo spory ale szybko wraca do normalnego poziomu, mimo utrzymującego się zwiększonego przepływu.

wykres.thumb.png.eaaf4f4c787410705120b2b345b702f9.png

Opublikowano

Moja instalacja wygląda następująco dorysowalem tylko zawór 3d który chciałem w taki sposób zamontować. Chciałbym jak najmniej przerabiać myślę że pompa za też odpowiednio przepchnie wodę do zaworu 3d który zasili ciepła wodą powrót i będzie lepiej niż jest teraz zupełnie bez zaworu.

IMG_20181230_130605.jpg

Opublikowano

Na szkicu autora 3D jest jako MIESZAJĄCY, w dodatku obniżona zostaje temperatura zarówno na CO jak i CWU.

Opublikowano

A jeśli nie masz, to możesz zrobić tak,  jak wspomniał @sambor. Przenosząc 3D za trójnik bojlera.

1595290673_3Drozdz.png.839a07d10acd728921c6c1e9722cd624.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.