Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Piecbud kj-wd, zasypowy 5 klasy

makra

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Czy ktoś posiada, widział taki kocioł? Tajemniczy produkt. Prośba o opis, wrażenia, szczegóły.

Opublikowano

Wg rysynku technicznego to kociol dolnego spalamia

Wysłane z mojego LG-M700 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Rysunek techniczny tego kotła to jakiś schemat uproszczony hehe. Wręcz zaprzecza mozliwosci uzyskania przez niego 5 klasy. Może ktoś go widział "na żywo"? Może znajdzie się użytkownik z Radomia i obejrzy kiedyś.

Opublikowano

Ledwo się mieści w 5 klasie w realu pewnie nie będzie lepiej.

Opublikowano

Słabe parametry w podrówaniu do konkurecji  - niesprawdzony produkt,  cena niekonkurencyjna, mały wymiennik,  ale z tą wagą to kogoś potrzepało...700-880kg co oni z ołowiu to zrobili ,  jak to wnieść??? 

Opublikowano

Tyle stali, to musi kosztować! Może Pan Wojciech ujmie go w rankingu kotłów. Z notą mocne E. Tam nie ma chyba nawet ruchomego rusztu. Przy tej cenie to wstyd. 

Opublikowano

Jak to jest, że teraz da się robić kotły w miarę czyste 5 klasy o takim standardowym przekroju jak w kotle DS dodając dwie cegły szamotowe a wcześniej sprzedawali takie wiadra z wodą utylizatory węgla :) Pisze ogólnie a nie akurat o tym kotle z tematu.

piecbud_zasypowy_KJWD_5klas.png

Opublikowano

Odpowiedź na to pytanie znamy już dawno,producenci,nie zmuszani przez wyśrubowane normy,klepali kotły o sprawdzonej i niesprawdzonej konstrukcji,a klient nie patrzył na komin tylko ładował w kocioł paliwo. Dużo pomogło rozpowszechnienie internetu pod przysłowiową strzechą,gdzie ludzie zaczęli wymieniać się doświadczeniami,zaczęli ludzie bardziej świadomi procesów spalania,praktycy,którzy we własnych kotłowniach eksperymentowali już kilkadziesiąt lat temu. Nowe medium -internet pozwoliło dotrzeć do ludzi,którzy byli zainteresowani w poprawie spalania we własnych kotłach. 10-12 lat temu szlak przetarł Last Rico z paleniem od góry a potem już poszło. Duże znaczenie miały tu też ciągłe podwyżki cen węgla, wydajniejsze palenie pozwalało zaoszczędzić trochę grosza,mniej kopcić i nie niszczyć komina smołą i sadzą.

Opublikowano

Pytanie czy ten kocioł rzeczywiście ma takie parametry jak podane na stronie, co raczej wątpliwe bo waga 700kg? Cały kocioł szamotem od góry do dołu wyłożone? Pow. grzewcza kotła: 1,2 m przy 14kw też wydaje się dziwna, konkurencja ma około 1,6m2.

Dołożenie szamotu i palników do dopalania dymu i kocioł spala czyściej, ale aby było czysto to musi lecieć na mocy nominalnej nonstop więc 5 klasa jest tylko i wyłącznie z buforem.

Opublikowano

Może ta prostota kotła ośmieli innych producentów i każdy stworzy coś prostego i skutecznego. I daj Boże w miare taniego. Już kiedyś pisałem, że marzy mi się wysyp zasypowców 5 klasy. Czyli konkurencja, różnorodność, wybór. Może właśnie tym kotłem zamykamy usta niedowiarkom... może to jest kocioł na miarę naszych możliwości. 

A tak serio, może na prawde można dosyć prosto osiągną tą 5 klasę.

Opublikowano

Chodziło mi raczej o to, że do niektórych konstrukcji wystarczyło dołożenie trochę szamotu i to tak bardzo zmieniło sytuację, nie można było tak wcześniej?

Tak jak pisałem z rok temu, że jeszcze rok i ceny zaczną maleć rynek się nasyci, urośnie konkurencja itd.

Mnie się udaje w zasypowcu na 50% mocy w 5 klasie chodzić, przynajmniej jeśli chodzi o CO więc pewnie na rynku pojawią się także inne konstrukcje z czasem nie wymagające innych obwarowań.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.