Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Wymiana grzejników? pomoc w obliczeniach

alberto6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Jakieś dwa lata temu opisywałem problem zapchanej instalacji...ufff..na szczęście udało się temat ogarnąć. "Problemów" jednak ciąg dalszy.

Odnoszę wrażenie, że grzejniki nie do końca "oddają" ciepła tak jak powinny...a w zasadzie robią to bardzo wolno. Perogramator pokojowy mam ustawiony w ten sposób, że grzanie włącza się rano od 6ej do 7ej i po południu od 16ej do 21ej. W sumie podniesienie temperatury z 19 do 21 trwa czasem i kilka godzin!!!

Kilka podstawowych informacji:

-mieszkanie w bloku na 3 piętrze, docieplone,  narożne, nade mną jest jeszcze jedno mieszkanie;

-metraż około 64 m2;

-wysokość - około 250 cm;

-kocioł dwufunkcyjny combitek f 21 e;

-okna:

salon + aneks kuchenny:150x145, 115x145, 145x145,  drzwi balkonowe230x85

pokój 1 -145x85, drzwi balkonowe 230x85

pokój 2- 230x145

w zeszłym roku zamówiłem ekipę do regulacji okien, jednak po tej wizycie, po dwóch tygodniach zdecydowałem się na wymianę uszczelek :/ (przekrój uszczelek wymieniony na identyczny) ...na wisonę będę musiał zrobić jeszcze jedną regulację (gdzieniegdzie czuć delikatny chłód ciągnący między ramą a skrzydłem). Myślę też o dołożeniu okuć na górze i dole okien (moje niestety należą do tych "oszczędnych", gdzie okucia są tylko od strony klamek

-grzejniki panelowe Purmo (patrz załączniki), w salonie 2 grzejniki o wymiarach 80x60x6 (dł/wys/szer), a w pokojech po jednym o wymiarach 60x60x6. grzejniki większe zaznaczone na zdjęciu na czerwono, a mniejsze w pokojach na zielono.

Proszę o informację, czy aby na pewno moc grzejników nie jest zbyt mała?

IMG_20181218_211218.jpg

IMG_20181218_211426.jpg

IMG_20181218_211432.jpg

Opublikowano

nie wiem jak dziś to się liczy ale kiedyś przyjmowało się 100W/m2 

chociaż ja u siebie mam przykładowo na 16m2 grzejnik 120/60...i daje radę aż nadto....

Opublikowano

Uznajmy że salon i kuchnia to jedno pomieszczenie i masz tam 27m2 powierzchni.
Zakładamy że są to grzejniki purmo dolnozasilane z serii ventil compact czyli V21/600/800 co daje 1072W na grzejnik czyli ~2150 W przy założeniu że idzie na nie parametr 75/65. 

Wychodzi ok. 80W/m2 powierzchni. Czy to dużo czy mało, to zależy od izolacji poziomej i pionowej budynku.
W nowych budynkach to w zupełności wystarcza. 

Opublikowano

Kuchnia, salon i hol stanowią jedna całość, co daje nam w sumie powierzchnię około 37m2.

Grzejniki z zasilaniem bocznym (bo takie mam) o wymiarach  jakie podałem  to ok 800W.

1600W/37m2=43W/m2

Wydaje mi się trochę mało, tym bardziej że sporo okien. 

Zastanawiam się nad ich wymianą na przyszly sezon. Co myślicie o tym, żeby dać 2 grzejniki o wymiarach 1000x600x100(dlugosc,wysokość,głębokość) co da mi (2x1400)/37=92W/m2.

W dwóch pozostałych pokojach  mamy około 60W/m2, ale szału nie ma... 

Opublikowano

Po pierwsze: to jest mieszkanie narożne, więc straty na pewno dużo większe. Czy to wielka płyta, wielki blok czy cegła?

Po drugie: moc  grzejnika zależy nie tylko od jego gabarytów a przede wszystkim od temperatury zasilania/powrotu  grzejnika. 

Po trzecie wreszcie: są to grzejniki jednopłytowe. Przy wymianie warto pomyśleć o zastąpieniu ich dwupłytowymi (C22 )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.