Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ogrzewanie podłogowe w zasadzie nie działa

JacekKo

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Upewnij się co do prawidłowości połączenia między kotłem a mieszaczem oraz między mieszaczem a rozdzielaczem. Jak z kotła wychodzi 60, to tyle samo ma mieć rurka pod zaworem mieszającym. Z kolei ta po lewej ma być dużo chłodniejsza. 

Z drugim połączeniem będzie trudniej, bo temperatury mniejsze i mniej zróżnicowane. Można dla ułatwienia przekręcić zawór mieszający ma "full czerwone". Jak dowiesz się gdzie dopływa woda zasilająca rozdzielacz, to będzie wiadomo, czy instalator olał napisy "Powrót" na zaworach dolnej belki i podpiął ją do zasilania z mieszacza, czy też dał ciała i nie uwzględnił typu rotametrów. 

Co należy zrobić, by było dobrze powiemy Ci gdy ustalisz co gdzie dopływa/odpływa. 

Do kontroli prawidłowość konfiguracji mieszacza. W tym celu należy zdemontować siłownik i ustalić położenie zawieradła. Teoretycznie powinno być OK, bo to chyba fabrycznie złożony zestaw, ale sprawdzić warto.

ster.jpg.d1dbe68685cb67ad0eaaa24d90ff3224.thumb.jpg.fb97a665b53db85a364679cc53e0d87c.jpg

Opublikowano

@kiminero Jest tak, jak piszesz. Idąc od dołu-czerwone linie to wyjście z kotła, jest zaraz za kadrem z prawej strony. To, co opisałeś jako zdecydowanie chłodno określiłbym jako temperatura pokojowa.

Wskazany szary element to pewnie czujnik podłogi. Nie wiem, co masz na myśli pisząc o wymianie poziomego odcinka PP na miedź. Wygląda na mosiężny, powinien być miedziany? Poza tym-zawór między termometrami jest zakręcony, nie da się nim ruszyć w prawo. Wspominał o nim @odpowietrznik

Odpowietrznik na rurze schodzącej: nie ma. Może pomyślę o nim, ale już może po sezonie grzewczym. To chyba nie jest jakieś bardzo pilne?

Miałem sprawdzić połączenia kablowe: z pieca wychodzi kilka przewodów. 3 widać na zdjęciu grupy pompowej (czujnik, pompa i terowanie zaworem/mieszaczem). Jest jeszcze zasilanie dwu pomp: CO (tam myślę, że to CO-jest w głębi, przy ścianie poniżej kadru) i na połączeniu kotła ze zbiornikiem CWU.

Natomiast dzisiaj podniosłem temperaturę na sterowniku o 0,5 stopnia. Kocioł zaczął częściej pracować a temperatura na czerwonym termometrze jest wyższa o około 4 stopnie od tej na niebieskim. Podczas pracy pieca górna belka jest bardzo ciepła a dolna najwyżej letnia. Oczywiście rotametry nadal stoją jak stały.

Zastanawia mnie tylko, co miałbym zrobić, gdybym chciał uzyskać wyższą temperaturę w domu. Bo teraz mam +2,5 a maksymalnie da się ustawić +3,0.

Przy takim ustawieniu sterownik pokazuje 20,5-21 stopni. A sterownik jest poniżej.

sterownik.jpg.c0134e07cb7ddbce53279e96ff03ae04.jpg

Opublikowano
W dniu 11.12.2018 o 22:06, JacekKo napisał:

Na górze podłoga bywa w miarę ciepła, ale nie zawsze. Często jest po prostu chłodna.

Na dole podłoga często jest chłodna, czasem jest ciepła, ale tylko miejscowo.

Postanowiłem coś z tym zrobić.

Ja nie brardzo rozumiem o co się autorowi tematu rozchodzi - czy o zimną podlogę czy o temp w pomieszczeniach.

Np u mnie jest 21-22C a podłoga ma ok 24C i jest odczuwalnie chłodna.

OP to nie plaża w Afryce , aby odczuwać ciepłą powierzchnię.

Opublikowano

Kimi miał na myśli wymianę kawałka rury PP na CU aby móc w tym miejscu zamontować czujnik,który powinien być zaizolowany.W tej chwili może nie podawać wiarygodnych wskazań bo jest przymocowany do żeliwnego półśrubunka,takie połącznie nie przewodzi dobrze ciepła

vsb.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, sambor napisał:

Ja nie brardzo rozumiem o co się autorowi tematu rozchodzi - czy o zimną podlogę czy o temp w pomieszczeniach.

Np u mnie jest 21-22C a podłoga ma ok 24C i jest odczuwalnie chłodna.

OP to nie plaża w Afryce , aby odczuwać ciepłą powierzchnię.

Domyślam się, że podłoga nie będzie grzała, ale zanim podniosłem o pół stopnia na sterowniku podłoga miała 18-19 stopni.

Teraz, gdy podniosłem temperaturę podłoga ma od 20 do 25 stopni. Teraz będę musiał odnaleźć który zawór na belce odpowiada za ten czy inny obwód.

Opublikowano

Pomijając wszystko mnie tylko zastanawia fakt że są zerowe przepływy na rotametrach co=podłoga nie grzeje.Pompa może tłoczyć lodowatą;) wodę ale rotametry powinny pokazywać jakiś przepływ.Namierzyłeś ten filtr osadnikowy?(o ile w ogóle jest)

Opublikowano
5 minut temu, odpowietrznik napisał:

Pomijając wszystko mnie tylko zastanawia fakt że są zerowe przepływy na rotametrach co=podłoga nie grzeje

Mnie też to dziwi, ale podłoga ogrzewa się. W ciągu 2-3h temperatura podniosła się miejscami o 2 do 3 stopni, a gdzie indziej nawet więcej.

Oby tylko nie okazało się, że to efekt podniesienia temperatury na sterowniku. Nie chciałbym, aby po ustabilizowaniu się temperatury wewnątrz podłoga znowu zrobiła się chłodna.

Opublikowano

Tak będzie, gdyż po podniesieniu się temp w pomieszczeniach termostat wyłączy pompę lub zmniejszy temp na zaw 3-D - nie wiem jak to naprawdę jest regulowane.

Podłoga będzie ciepła jak będzie przez nią płynąć ciepła woda., po wyłączeniu przepływu wszystko stygnie -  taka regulacja jest najgorsza.

Może się okazać że rotametry są do kitu.

Opublikowano

Już stygnie, miejscami znowu ma poniżej 20 stopni. Rozumiem, że czasem podłoga jednak będzie włączana?

Skoro taka regulacja jest najgorsza, to czy da się to zmienić?

Chociaż z drugiej strony-chcąc mieć ciągle ciepłą podłogę zużyłbym mnóstwo paliwa.

Opublikowano

Skoro belka górna jest wyraźnie cieplejsza, to masz złe rotametry. Żeby zaobserwować przepływ musisz wymienić je na te do montażu na belce zasilającej (0 na górze).

Ten czujnik też może mieć "zły wpływ" na zachowanie podłogi. Jeśli przekłamuje w dół (a przekłamuje na pewno), to ster kotła puszcza w rzeczywistości dużo cieplejszą wodę w podłogę niż chce. Być może stąd ten rollercoaster podłogi. Szybko nagrzewa, ale też na długo musi się wyłączyć.

Opublikowano

Czy w miejsce moich rotametrów mogę zainstalować jakieś współczesne, czy tylko jakieś wybrane np ze względu na ich wiek?

Pytam o rotametry, bo podmiana fragmentu instalacji na miedzianą to chyba poważniejsza sprawa.

Opublikowano

Przyszło mi na myśl, że skoro one nie są na tę belkę, to czy nie utrudniają przepływu wody?

Poza tym-chciałem wykręcić jeden, ale wychodzi trochę i zaczyna stawiać wyraźny opór (wykręcam plastikowy gwint).

Opublikowano
Teraz, odpowietrznik napisał:

Tylko w końcu trzeba ustalić która belka to zasilanie a która powrót bo teraz na to wygląda(przy tego typu rotametrach zero na dole) że dolna belka to zasilanie a górna powrót

I znowu dolna jest cieplejsza od górnej, ale jak wcześniej podniosłem temperaturę na sterowniku to górna była bardzo ciepła, niemal gorąca a teraz dolna jest tylko ciepła.

Poza tym-gdyby one były takie, jak należy to w obecnej sytuacji pokazywałyby jakiś przepływ, a wskazują tradycyjne 0.

Opublikowano

Kolega pisze że raz jest dolna cieplejsza a innym razem górna i bądź tu mądry)Tzw "huśtawka nastrojów";)Może instalacja jest po prostu zapowietrzona,te odpowietrzniki automatyczne mogły zrobić swoją czarną robotę zwłaszcza jak mają popuszczone kapturki

Opublikowano

Jest opcja, że brak jest zaworu zwrotnego dla układu podłogi i przy postoju pompy pojawiają się wsteczne przepływy generowane przez pompę CO. To by wyjaśniało czasowo wyższe wskazania "niebieskiego" termometru i problemy z decyzją, która belka jest cieplejsza.

Opublikowano

Jak już zabawa z rotametrami to warto całą belkę przenieść - mniej roboty niż rotametrami

Ale najpierw trzeba wyczaić - które jest zasilanie - bez tego nic nie robić-

Opublikowano
2 minuty temu, sambor napisał:

Jak już zabawa z rotametrami to warto całą belkę przenieść - mniej roboty niż rotametrami

Zamienić belki miejscami?

Opublikowano

Skoro Waszym zdaniem nie przejdzie zamiana belek miejscami, to jeden rotametr już wykręciłem. Mocno był dokręcony... i przy okazji rozwiązała się zagadka odpowietrzników do kaloryferów leżących we wnęce ;)

Zatem jutro jadę do jakiegoś Leroy, Obi albo Castoramy.

Chyba, że odradzacie te sklepy. I jakiego producenta szukać, aby nie przepłacić a mieć przyzwoite rotametry?

Opublikowano

Aha, to jakiego producenta polecasz, żeby był przyzwoity i nie kosztował majątku?

I jeszcze odnośnie opcji z przekładaniem belek. Od górnej do górnej krawędzi otworu jest ~12cm a do górnej krawędzi wnęki ~13cm.belka_g.jpg.2fe3f7cc0bb5eb5c104d9fd1e024669e.jpg

Ale może nie na to patrzę ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.