piokryt Opublikowano 5 Grudnia 2018 #1 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Witam, mam problem z ogrzewaniem w domu. Piec z podajnikiem na ekogroszek, kaloryfery + podłogówka. do kazdego kaloryfera termostat, na poddaszu w kaloryferach automatyczne odpowietrzniki. Pompka obiegowa włączona na I bieg. Problem: Gdy temperatura w domu się podniesie, koło południa i kaloryfery wyłączą się na termostatach to przelewa mi wodę przez naczynie wyrównawcze. w jednym z kaloryferów słyszę jak poprzez odpowietrznik automatyczny zaciąga powietrze. Za małe jest naczynie wzbiorcze? Usunięcie automatycznego odpowietrznika rozwiąże problem?
Hermogenes Opublikowano 5 Grudnia 2018 #2 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Źle podłączone, lub zbyt nisko jeśli pompa na powrocie. poz Hermogenes
sambor Opublikowano 5 Grudnia 2018 #3 Opublikowano 5 Grudnia 2018 Daj rys instalacji, może być odręcznie. Ja obstawiam pompa razem z naczyniem na 1 rurze lub to co kolega podał wyżej
piokryt Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor #4 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Pompa jest na zasilaniu. Schemat tak jak na załączonym rysunku. Rozdzielacze mają po 6 obwodów, na poddaszu zamontowane 3 odpowietrzniki caleffi. Na dole 3 obwody podłogówki i 3 kaloryfery, na górze 1x podłogówka, 5 kaloryferów.
Gość Digitrax Opublikowano 6 Grudnia 2018 #5 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Układ niebezpieczny i sprzeczny z wymogami prawa. Pompa w trybie pilnym do przeniesienia na powrót pod warunkiem, że naczynie otwarte jest wyżej o minimum 2,8 m nad najwyższym grzejnikiem przy użyciu pompy 40 lub 4,2 m przy użyciu pompy 60.
piokryt Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor #6 Opublikowano 6 Grudnia 2018 A co jest w nim "Układ niebezpieczny i sprzeczny z wymogami prawa." ? Jeżeli chodzi o schemat to nie zaznaczyłem zaworu zwrotnego przy zamontowanej pompie. Załączam jak to wygląda. Naczynie wzbiorcze jest otwarte.
odpowietrznik Opublikowano 6 Grudnia 2018 #7 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Digi ma rację Na rurze do naczynia nie wolno montować żadnej armatury(pomp,zaworów itd) Co ogranicza temp.na podłogę?
piokryt Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor #8 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Termostaty na powrocie obwodów z podłogówką przy rozdzielaczach. Jeszcze dokładnie sprawdzę czy ta rura do naczynia wzbiorczego nie jest oddzielna, ale z tego co mi się wydaje to nie.
Hermogenes Opublikowano 6 Grudnia 2018 #9 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Gdzie ta woda ma płynąć jeśli wszystkie termostaty zamknięte/ do naczynia minus to co odbierze zbiornik CWU. poz Hermogenes
lechumb Opublikowano 6 Grudnia 2018 #10 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Naczynie podłącz przed pompa i na pompie jak jest możliwość to włącz autoadapt a jak nie ma to np drabinka w łazience cały czas odkrecona na maxa. Ten zawór co zaznaczyłeś to nie zawór zwrotny tylko różnicowy który stosuje się przy grawitacji. Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka Mam nadzieję że jakiś zawór ograniczać i temperaturę na podłogę?
piokryt Opublikowano 6 Grudnia 2018 Autor #11 Opublikowano 6 Grudnia 2018 To jakie są rozwiązania tej sytuacji : - przeniesienie pompy na powrót? - zwiększenie naczynia wzbiorczego? - wydzielenie rury do naczynia wzbiorczego? (o ile tak nie jest, zweryfikuje po powrocie do domu) - odkręcenie termostatów na kilku kaloryferach(żeby obieg tam zawsze był)? Dzięki za dotychczasową pomoc !!
lechumb Opublikowano 6 Grudnia 2018 #12 Opublikowano 6 Grudnia 2018 jeśli masz naczynie wzbiorcze zainstalowane za pompą to obowiązkowo przenieść ją przed przed jakąkolwiek armaturą wyjście na naczynie wzbiorcze musi być pierwszy z pieca dopiero później reszta instalacji. wystarczy odkręcić jeden grzejnik na przykład drabinkę w łazience i to wystarczy ale w podłodze też masz cały czas obieg. moim zdaniem wystarczy tylko i wyłącznie przenieść naczynie przed całą armaturę jako pierwsze z kotła i to załatwi temat takie jest moje zdanie.Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Gość Digitrax Opublikowano 6 Grudnia 2018 #13 Opublikowano 6 Grudnia 2018 Najprościej to będzie gdy przeniesiesz pompę na powrót kotła. Wtedy rura bezpieczeństwa czyli od kotła do naczynia nie będzie posiadać zaworów i stanie się układ bezpiecznym. Chcąc ciągnąć do naczynia nową rurę bezpieczeństwa będziesz musiał się przebijać przez stropy co zapewne nikogo z domowników nie ucieszy. Sprawdź ile wyżej nad najwyższym grzejnikiem masz dno naczynia otwartego.
piokryt Opublikowano 10 Grudnia 2018 Autor #14 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Dziękuję wszystkim za pomoc!!!
lechumb Opublikowano 10 Grudnia 2018 #15 Opublikowano 10 Grudnia 2018 Ale rozwiązałem problem i dziękujesz czy dopiero masz zamiar się za to brać?Wysłane z mojego Nokia 5.1 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.