Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Jestem niezwykle zadowolony!

Gość Cemol

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

- zabrzmi to może jak reklama, ale taka jest prawda: - jestem mile zaskoczony i niezwykle zadowolony z rozwiązania konstrukcyjnego kotła Defro Sigma Uni, w moim przypadku 16kW. Zadowolenie bierze się z prostoty jego czyszczenia. Kocioł ma 4 pionowe kanały wykonane z rur, w których wiszą zawirowywacze z spiralnie skręconej blachy. Kocioł eksploatuję pierwszy sezon, a dziś czyściłem po raz chyba piąty. Zdejmuję z "dachu kotła" nic nie ważący obudowany cienką blachą fragment izolacji. Otwieram odsłoniętą w tym momencie mocowaną na zawiasie i uszczelnioną klapę (dekiel) do wnętrza kotła. W niewielkiej komorze o głębokości ok. 30 cm szpachelką omiatam spadającą na dół sadzę, a następnie po kolei podnoszę i spuszczam 4 zawirowywacze, nie wyjmując ich z kotła. Spirale opadają pod swoim ciężarem czyszcząc idealnie kanały. Sadza i lotne pyły opadają n dno popielnika nie rozpylając się do komory paleniskowej, bo między komorą a kanałami jest sprytna klapka. Zasobnik sadzy może pomieścić jej chyba wiadro. Przez tą klapkę spokojnie łopatką wybieram sadzę i finito.

Wcześniej miałem 2 kotły z wymiennikiem w kształcie półek, mordęga w porównaniu z tym posiadanym obecnie. 

Opublikowano

:)))))))))))))))))))))))

Opublikowano

Może ktoś eksploatujący ten sam co jak typ kotła potwierdzi, że nie bajeruję.

Poza tym jak mi jeszcze ktoś "za darmo" postawi "-", to go sobie zapamiętam! Nie chodzi mi o obiektywizm tzw. "reputacji", ani o samą reputację, ale sam fakt tego, że jeden z drugim anonim miast odnieść się do czegoś, co mu się nie podoba w rzeczowej dyskusji, stawia zza winkla  "minus", bo frustrat za pomocą swojego megaintelektu odkrył taką możliwość. Na wielu forach, m. in. na elektrodzie zlikwidowano możliwość stawiania minusów, co przedkładam administracji portalu pod rozwagę.

Opublikowano

Witaj

I  ja jestem z tego kociołka od początku kupna zadowolony :)

Pozdrawiam

Opublikowano

Potwierdzam :) Czyszczenie nie sprawia trudności. Sterownik stabilnie prowadzi kocioł. Jedyny mankament, to zbyt nagrzewająca się rura podajnika w trakcie pracy na niskich mocach. 

Opublikowano

Rodzi mają kilka sezonów ten sprzęt w wersji z zapalarką. Zero problemów,  dodatkowo trzeba zaznaczyć że kocioł jest bardzo, bardzo cichy.

Opublikowano
3 godziny temu, Cemol napisał:

Może ktoś eksploatujący ten sam co jak typ kotła potwierdzi, że nie bajeruję.

Poza tym jak mi jeszcze ktoś "za darmo" postawi "-", to go sobie zapamiętam! Nie chodzi mi o obiektywizm tzw. "reputacji", ani o samą reputację, ale sam fakt tego, że jeden z drugim anonim miast odnieść się do czegoś, co mu się nie podoba w rzeczowej dyskusji, stawia zza winkla  "minus", bo frustrat za pomocą swojego megaintelektu odkrył taką możliwość. Na wielu forach, m. in. na elektrodzie zlikwidowano możliwość stawiania minusów, co przedkładam administracji portalu pod rozwagę.

chłopie ile ty masz lat że się minusami przejmujesz? 

Opublikowano

Za taką kasę co kosztuje  ten kocioł to dziwne żebyś nie był zadowolony:)

Opublikowano

Kosztuje tyle ile normalny, dobry kocioł kosztuje.  My kupiliśmy za 9800zł gdzie sama zapalarka kosztuje koło 1000zł.

Gość berthold61
Opublikowano

A ja za nówkę sztukę 10kw zębca dałem 3 tysiące i kto jest debeściak ?

Opublikowano

Siara.

Opublikowano

Albo i RYBA :) :) :)

Opublikowano
Godzinę temu, berthold61 napisał:

a jestes z niego zadowolony ?)

Opublikowano

berthold61...pewnie nie jest ....  bo za tani i nie ma znaczka defro....mam rację???? :)))

Yaro

Opublikowano
7 godzin temu, pięknyroman napisał:

chłopie ile ty masz lat że się minusami przejmujesz?

6. I nie przypominaj mi, bo się już dosyć popłakałem.

Opublikowano
6 godzin temu, berthold61 napisał:

3 tyś. to dałem za glazurę w kotłowni.

Opublikowano
35 minut temu, Cemol napisał:

3 tyś. to dałem za glazurę w kotłowni.

Witam.

I co?.....grzeje?

:)))

Yaro

Gość Visitor1230
Opublikowano

Możliwe, ze grzeje. Choc z drugiej strony... niejeden już sie wylozyl na skąpstwie 2rower.gif

Opublikowano

Gosci zapraszam do salonu...a nie do kotlowni...

Chyba ze sie cos zmienilo ostatnio :)

Gość Visitor1230
Opublikowano

Ja taki jeden pomysl na kotlownie miałem. Żeby na jednej scianie walnac sobie inwazje, desant Wikingow na plazy. Nie wyszlo, bo kontakt do graficiarza przepadl.

Opublikowano
25 minut temu, Visitor1230 napisał:

Możliwe, ze grzeje. Choc z drugiej strony... niejeden już sie wylozyl na skąpstwie 2rower.gif

:))))))))))))))

A co ...za tania była ?????????  i...za śliska???

YARO

Opublikowano

:)))))Tak jest...

Za ruską flotę......

Yaro

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.