danielek Opublikowano 11 Listopada 2018 #1 Opublikowano 11 Listopada 2018 Dzień dobry wszystkim. W związku z rozpoczynającym się sezonem grzewczym pojawił mi się błąd, dość nietypowy. Piec pracuje przez jakis czas, ok 2 godz. pracuje normalnie, natomiast później wentylator przestaje działać mimo załączenia go na sterowniku. Piec to defro optima komfort plus 15kw, sterownik defro ru z-pid. Co może być przyczyną?
Gość witek1234 Opublikowano 11 Listopada 2018 #2 Opublikowano 11 Listopada 2018 Może być tak że zbyt wolno nabiera temperatury i mija domyslny czas funkcji rozpalania. Wówczas powinien pojawić się komunikat "wygaszanie"albo coś w tym stylu. Druga możliwość to przekroczenie zadanej o 5 stopni i wówczas wentyl się wyłącza, a co jakiś czas włącza się przedmuch.
danielek Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #3 Opublikowano 11 Listopada 2018 Funkcja rozpalania ddziała prawidłowo, przedmuchy też ok. Sterownik jakoś odłącza wentylator podczas pracy. Piec nie przechodzi w stan wstrzymania. Na wyświetlaczu podświetlana dioda pompy co, reszta nie. Nie wiem co może być przyczyną. Dodam jeszcze, że nie można włączyć ręcznie w ustawieniach wentylatora. Muszę wyłączyć sterownik i ponowne uruchomienie załącza wentylator.
Gość witek1234 Opublikowano 11 Listopada 2018 #4 Opublikowano 11 Listopada 2018 U mnie taka sytuacja jaką opisujesz ma miejsce wyłącznie gdy się przekroczy zadaną o 5 stopni. Wówczas faktycznie nie ma możliwości włączenia dmuchawy, nawet z ręcznego menu. Nietypowa usterka, mógł uszkodzić się sterownik albo czujnik temperatury wody jak też kondensator w wentylatorze. Chyba potrzeba wykonać telefon do serwisu Defro.
spidoman Opublikowano 11 Listopada 2018 #5 Opublikowano 11 Listopada 2018 Ale co , dochodzi do zadanej czy nie.
danielek Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #6 Opublikowano 11 Listopada 2018 Temp dochodzi do zadanej, tak pracuje przez jakiś czas po czym wentylator sie wyłącza. Nie można wtedy włączyć funkcji rozpalania ani nadmuchu. Dodam że jak nadmuch zwalnia do obrotów niższych niż 20% to dmuchawa buczy, wentylator się nie kręci.
Gość witek1234 Opublikowano 11 Listopada 2018 #7 Opublikowano 11 Listopada 2018 No to wiemy trochę więcej. Obstawiam uszkodzenie kondensatora.
danielek Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #8 Opublikowano 11 Listopada 2018 Jak sprawdzić kondensator? Czy na uszkodzonym będą prawidłowo działały obroty powyżej 20%? Wychodzi na to że to jest próg przy którym zaczyna się buczenie.
Gość witek1234 Opublikowano 11 Listopada 2018 #9 Opublikowano 11 Listopada 2018 Jeśli faktycznie masz sterownik z funkcją pid to wentylator ma zakres pracy od 1-100 %. Żadnego buczenia, bo jeśli wentyl staje i buczy to ewidentnie padł kondensator. W sklepie z elektroniką kupisz taki 1mF za chyba 3-4 zł. No chyba że masz zwykły sterownik to inna para kaloszy. Jeśli to ster z pid-em, wejdź w menu serwisowe ( jeśli wiesz jak ) i wyłącz funkcję PID. Sterownik będzie wtedy pracował w sposób ciągły a po osiągnięciu zadanej przejdzie na okresowe przedmuchy.
danielek Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #10 Opublikowano 11 Listopada 2018 Sterownik jest z funkcją PID, w menu serwisowym jest możliwość ustawienia mocy nadmuchu od 1 - 100%. Czy kondensator, który podałeś będzie pasował? W necie dostępne są dedykowane do tego wentylatora Kondensator 0,68 wentylatora MplusM WPA 117 wpa07 Typ : MKP -SL7 25/085/21 Napięcie znamionowe : 400 V Pojemność kondensatora : 0,68 μF
Gość witek1234 Opublikowano 11 Listopada 2018 #11 Opublikowano 11 Listopada 2018 Twój opis to oryginalny , dedykowany do WPA 117. Ja kupiłem o identycznej wartości 0,68 mF w sklepie z elektroniką, inaczej wygląda ale działa bez problemu. Taki 1mF też będzie , nic złego się nie stanie a będzie mocniejszy. Swoją drogą śmieszna rzecz, ja mam sterownik TECH-a a wentylator i menu w sterowniku identyczne:) Ot, klepią inne obudowy a bebechy od jednego wytwórcy. Pamiętaj, jeśli się zdecydujesz na przełączenie z pidu na zwykłe sterowanie , musisz to przestawić w menu. Oczywiście nie daję Ci gwarancji że taki myk zadziała, ale sprawdzić możesz.
danielek Opublikowano 11 Listopada 2018 Autor #12 Opublikowano 11 Listopada 2018 Dziękuje i pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.