Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Przebudowa instalacji czy schemat jest poprawny

spark17

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

A więc tak ja w tytule czeka mnie lada dzień przebudowanie kotłowni . Wymieniam smieciucha na kocioł z podajnikiem na ekogroszek . Instalacja zamknięta , jednak kocioł nie ma wężownicy więc będzie zawór zchładzający syr 5067, do tego zawór 4d ( wymagany do gwarancji na piec ) . Zbiornik cwu 300l biwalentny ( na wiosnę solary lub pompa ciepła ) . Do naczynia przeponowego C.O. jest grupa bezpieczeństwa ( została ze starej instalacji) . Wydaje mi się że schemat jest poprawny jedyne co mnie męczy to czy faktycznie potrzebna będzie pompa na małym obiegu kotłowym a może wystarczy puścić tylko przez zawór 4d z jej całkowitym pominięciem . Acha wszystkim sterować będzie tech -580 zPid 

Wszystkie uwagi mile widziane te dobre jak i te złe w stosunku do mojego schematu  . 

IMG_20181029_215457.jpg

Opublikowano

Może i nie potrzebny ale jak by tak stanęła pompka to pozostaje wiara w grawitację ,słaba bo słaba ale jednak wiara ;) 

Czyli mówisz na powrocie pod zaworem 4d na tym schemacie . Powinna starczyć jakaś mała jak sądzę 25/20 . 

Opublikowano

Daj pompę 25/40, oczywiście zaraz za 4_D, a grawitacją się nie martw, ona przez samą pompę zadziała, z resztą musi tam być i tak zaw zwrotny, więc raczej nici z grawitacji.

Opublikowano

Dobrze rozumuję to co piszesz (rysunek)  ? 

Tylko czy ten zawór zwrotny jest tam konieczny , czyżby pompka co miała zassać do tyłu , chyba nie ma takiej możliwości bo mniejsza linia oporu będzie z wyjścia kotła no ale aż tak się nie znam i może coś pomijam .

IMG_20181029_225821.jpg

Opublikowano

Kocioł 17kW , zawór bezpieczeństwa 2.5 bar jest wkręcony fabrycznie na kotle od góry nr 2 na schemacie a w gr bezpieczeństwa jestw2.5 albo 3bar teraz nie pamiętam .Jest zawór zwrotny na dolocie zaraz za licznikiem wody więc powinno styknąć no chyba że chodzi o odseparowanie zimna/ciepła to faktycznie można dać . Zawór 4d z siłownikiem , jeszcze nie kupiony ale chyba komplet afriso ,a średnica to jeszcze temat otwarty . 

Opublikowano

Kurcze tak się zafixowałem na tym układzie zamkniętym a może jednak by tak dać wymiennik i układ zamknięty który już jest zostawić w spokoju a na kotle zrobić układ otwarty ( nad kotłownią jest stryszek w sam raz na naczynie przelewowe ) . Dał bym rurę stalową 6/4 jak kruciec na kotle do naczynia i na trójniku od tego do zaworu 4d i na powrót . na wymiennik redukcja tak jak średnica przyłączy na nim . Może by to chodziło na grawitacji bez pompy na powrocie . A nawet gdyby trzeba było pompę to chyba bezpieczniejszy taki układ . 

Chyba nie trzeba za bardzo gmerać w tym schemacie i będzie ok ? 

100811sas3.jpg

Opublikowano

Zawór 4D zbędny. Pompa po stronie pierwotnej wymiennika ma ssać wodę z kotła i wtłaczać do wymiennika.

Opublikowano

To sie zdecyduj czy 4D czy wymiennik płytowy bo oba są zbędne albo rybki albo akwarium;).Jak masz możliwość zamontowania naczynia układu otwartego w najwyższym punkcie instalacji i co by nie zamarzło to lepiej na 4D bo jednak na wymienniku jakieś małe straty są.I bez przesady z tą rurą 6/4 do naczynia wystarczy 1" i nie liczyłbym na grawitację w obiegu kotłowym przy 4D tylko od razu pakował pompę.

Możesz też zrobić kocioł w układzie otwartym+pompa kotłowa do ochrony powrotu+3D z pompą do regulacji temp.na grzejniki+pompa na CWU

Opublikowano

podepne  się pod temat. jestem w trakcie przeróbki instalacji ponieważ mam problem z ustawieniem temp na podłogowce za zaworem 3D. Ale o tym w innym temacie gdzie koledzy mi podp wiedzieli co i jak. mam też zawór 4D i nie mam pompy kotłowej. ponieważ to jest częsty temat poruszany odnośnie ochrony kotła u mnie działa grawitacyjnie i  na powrocie osiąga zalecana temp.

Opublikowano

Niestety naczynie mogę dać na wysokości podłogi pierwszego piętra domu ponieważ kocioł jest w dobudówce niższej od domu . 

O wymienniku pomyślałem głównie dla tego żeby spać spokojniej i jednak sam kocioł mieć na obiegu otwartym . 

Digitrax

tylko jak regulować temperaturę na grzejnikach i za razem dbać o powrót żeby miał te 50-55st bez żadnych zaworów . 

odpowietrznik

No w sumie odczepmy się od tej grawitacji to wystarczyły by cieńsze rury wykorzystując pompę kotłową . tylko gdzie tą pompkę wstawić w przypadku zaworu 3d . Coś w tym stylu co na rysunku ? 

15410210490786395871324705492549.jpg

Opublikowano

Jeżeli po stronie wtórnej wymiennika będzie tylko obieg grzejnikowy to do regulacji temperatury w pomieszczeniach wystarczą zawory termostatyczne na grzejnikach. Powrót kotła regulujesz za pomocą przepływu przez wymiennik. Czym szybciej krążyć będzie woda pomiędzy kotłem a wymiennikiem tym cieplejszy powrót. U mnie teraz różnica wynosi około 7 stopni. 52 stopnie mam na kotle a na powrocie 45. Mam kocioł żeliwny, więc niska temp powrotu mu nie straszna. Gdy podniosę temp kotła do 65 to na powrocie mam nie mniej niż 55.

Opublikowano

U mnie niestety taka akcja nie przejdzie bo jakiś magik zrobił podłogowe w łazience w szereg z grzejnikiem (przynajmniej tak to wygląda) i nie chciał bym puszczać tam zbyt gorącej wody a poza tym wolę uniknąć sytuacji że zamkną się wszystkie termostaty na grzejnikach razem . Do tego planuję sterownik pokojowy który przez automatykę na zaworze nie dopuścić do zbytniego nagrzewania grzejników a jednak będzie to trzymał cały czas wg krzywych z pogodówki które nie potrzebują mega temperatur bo grzejniki są ciut przewymiarowane . 

Opublikowano

To po stronie wtórnej wymiennika zainstaluj zawór 3D z pompą. Obieg pierwotny czyli kocioł - wymiennik będzie pracował na wysokiej temperaturze co będzie idealne dla kotła a po stronie wtórnej wymiennika obniżysz sobie temperaturę obiegu C.O tak jak będziesz chciał ręcznie czy za pomocą siłownika regulowanego przez sterownik pogodowy.

Opublikowano

Zostawić jak napisał digitrax, czyli głowice na grzejnikach a do tej nieszczęsnej podłogówki dodać ogranicznik temperaturty powrotu, czyli zawór np. FJVR Danfossa. (o ile jest możliwość jego zamontowania). 

Opublikowano
13 godzin temu, Digitrax napisał:

To po stronie wtórnej wymiennika zainstaluj zawór 3D z pompą. Obieg pierwotny czyli kocioł - wymiennik będzie pracował na wysokiej temperaturze co będzie idealne dla kotła a po stronie wtórnej wymiennika obniżysz sobie temperaturę obiegu C.O tak jak będziesz chciał ręcznie czy za pomocą siłownika regulowanego przez sterownik pogodowy.

1 godzinę temu, odpowietrznik napisał:

Pozostaje pytanie jak zamontować zaw.3D po stronie wtórnej wymiennika co by pompa tłoczyła do wymiennika a nie z niego ssała)

Zeby nie powtarzać, to zacytuję odpowiedż kol. Digitraxa z innego wątka, bo tutaj najwidoczniej zapomniał o tym wspomnieć :)

"To wzorem wymienników danfosa za pompą a przed wymiennikiem zainstaluje zawór 3D rozdzielający przepływ na wymiennik lub jego pominięcie. Wtedy za wymiennikiem będzie miał wodę zmieszaną z powrotu i podgrzaną przez wymiennik."

Opublikowano

Czyli jeśli dobrze rozumiem powinno wyglądać to mniej więcej tak jak na rysunku poniżej . Brakuje tam jeszcze naczynia przeponowego , filtrów przed pompami i manometrów . Ten zawór 3d nastawił bym jako podłogowy zależny od pogodówki na sterowniku i wyłączył ochronę powrotu i powinno gadać . 

Jak by ktoś jednak widział bubla śmiało przyjmę krytykę i podziękuję równocześnie za znalezienie . 

15413632889052080494307600604660.jpg

Opublikowano

Hehe właśnie też to ogarnęłem że pompa nie tu i wchodzę edytować post a tu już odpowiedź . 

Naczynie dać po stronie powrotu czy na zasilaniu co ? 

Opublikowano

Po stronie wtórnej zbędny jest zawór zwrotny. Jak jest w obiegu jedna pompa to nie jest on potrzebny. Brakuje też tam przed pompą naczynia przeponowego z zaworem bezpieczeństwa np 1,5 bar.

Opublikowano

No właśnie chodziło mi o to którego brakuje na schemacie . Czyli pomiędzy pompę a zawór 3d na powrocie wpinam grupę bezpieczeństwa z naczyniem przeponowym ( taki zestaw został po poprzedniej instalacji ) . 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.