Mapik Opublikowano 16 Października 2018 #1 Opublikowano 16 Października 2018 Witam szanowne grono! Prosiłbym o sprawdzenie i ewentualne uwagi do szkicu mojej kotłowni. Domek jest częściowo podpiwniczony z użytkowym poddaszem. Do ogrzania ok 180 m2 ocieplony styropianem 20 cm i 33 cm wełny na poddaszu. Dom ma 2lata i pierwsza zima przed nami. Okna 3szybowe. Powiedzcie czy układ jest ok czy ewentualnie coś do poprawki. Do rozdzielacza miedź a później pex.
odpowietrznik Opublikowano 17 Października 2018 #2 Opublikowano 17 Października 2018 Rysunek nie do końca czytelny nie mogę się połapać gdzie jest co tzn grzejniki czy podłogówka. Nie za duży ten kocioł?
Mapik Opublikowano 17 Października 2018 Autor #3 Opublikowano 17 Października 2018 Górny rozdzielacz to podłogówka a dolny to grzejniki. Tez mi się wydaje ze mogłaby być 15tka a instalator upierał się ze 25 KW. Teraz chyba wziąłbym 15 KW No ale zobaczymy co będzie zima
hajtaler428 Opublikowano 17 Października 2018 #4 Opublikowano 17 Października 2018 Przy takiej izolacji to i 15kw sporo za duży. Brak ochrony powrotu, brak pompy i mieszacza na podlogówkę. Zdjęcia lepiej wrzuć
Mapik Opublikowano 17 Października 2018 Autor #5 Opublikowano 17 Października 2018 Powrót będzie chroniony pompa cwu a „zestaw podłogowy” tez jest.
hajtaler428 Opublikowano 17 Października 2018 #6 Opublikowano 17 Października 2018 No to na rysunku tego nie było. Potrzebny jeszcze zawór zwrotny na obiegu podłogówki w odpowiednim miejscu- może być np na odcinku od belki powrotnej do zaworu motylkowego poniżej zaworu 3d. Ochrona powrotu przez CWU to tak trochę nie bardzo, tym bardziej w nowej instalacji ale jak ma tak być to niech będzie. Jeśli to pierwszy sezon to przygotuj się na wysokie spalanie - pierwsze wygrzanie i usunięcie wilgoci technologicznej swoje kosztuje. Podstawa to wentylacja.
Mapik Opublikowano 17 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 17 Października 2018 Zz jest założony na zasilaniu ale będzie przeniesiony na powrót ale w kotłowni bo pod belka się nie wmieszcze. Tynki i posadzki były robione w tamtym roku latem wiec 1 zimę już paliłem ale nie było jeszcze drzwi wewnątrz wiec zobaczymy jak będzie teraz.
Mapik Opublikowano 18 Października 2018 Autor #8 Opublikowano 18 Października 2018 Mam jeszcze takie pytanie odnośnie przewężenia rury przed rozdzielaczem na grzejniki czy nie powinien być tam odcinek na całości Cu 28 a nie 22 ? Bo to jest jeden rozdzielać na parter i poddasze. Na poddaszu jest w sumie 60 aluminiowych żeberek i drabinka w łazience a na parterze 40 i drabinka.
odpowietrznik Opublikowano 18 Października 2018 #9 Opublikowano 18 Października 2018 To są polskie grzejniki np.Alice?czy KFA G500?Jaka jest temp.zasilania tych grzejników?Ale myślę że Cu 22 wystarczy
Mapik Opublikowano 18 Października 2018 Autor #10 Opublikowano 18 Października 2018 To są fondital calidor
Mapik Opublikowano 20 Października 2018 Autor #11 Opublikowano 20 Października 2018 A powiedzcie mi czy zz może być na zasilaniu i na powrocie czy lepiej tylko na powrocie bo w poniedziałek czeka mnie przeróbka i nie wiem czy przenosić zz z zasilania czy tylko dołożyć na powrót ?
odpowietrznik Opublikowano 20 Października 2018 #12 Opublikowano 20 Października 2018 Może zostać ten ZZ na zasilaniu.Lokalizacja ZZ jak w załączniku
Mapik Opublikowano 21 Października 2018 Autor #13 Opublikowano 21 Października 2018 A powiedzcie mi czy zz może być na zasilaniu i na powrocie czy lepiej tylko na powrocie bo w poniedziałek czeka mnie przeróbka i nie wiem czy przenosić zz z zasilania czy tylko dołożyć na powrót ?
Mapik Opublikowano 21 Października 2018 Autor #14 Opublikowano 21 Października 2018 A co by mogło być w przypadku gdybym nie przerobił tego powrotu z grzejników? Czy jest to konieczne? A gdybym tylko wstawił zz przed wejściem powrotu z bojlera? Nie byłoby prawie to samo?
Mapik Opublikowano 23 Października 2018 Autor #15 Opublikowano 23 Października 2018 Już jestem po modernizacji zrobiłem tak jak we wskazówce z tym ze zz z podłogówki dalem niżej. Teraz tylko czekać na podpalenie groszku. Mam nadzieje ze będą efekty przeróbek. Dzięki za pomoc. Pozdrawiam !!!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.