Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Mam podobny problem a mianowicie cieknie z zaworu bezpieczeństwa, w dzień jest wymiarem ok ale przez noc potrafi wylać ok 20 litrów. Naczynie wymienione na nowe zawór wymieniony na nowy i dalej cieknie. Gdy zasobnik byk grzany grzałka elektryczna nic takiego się nie działo w momencie grzania przez piec c.w.u problem się pojawił. Jak sobie z tym poradzić?

Opublikowano
8 godzin temu, Marteus napisał:

Naczynie wymienione na nowe

A ciśnienie wstępne sprawdzone?

Opublikowano

Odpowiednio nabite? Co to znaczy? Na naczynku powinna być wskazane ile dokładnie jest nabite. Generalnie do zasobników CWU daje się ok 4 barów lub 0.5 bar mniej jak w instalacji

Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

No to ja już nie wiem czemu kapie. spróbuje jeszcze zamontować reduktor ciśnienia. Szkoda tylko ze takie objawy nie występowały 7 lat tylko w tym sezonie grzewczym się pojawiły. Tak jak nadmienialem w okresie letnim przy grzaniu c.w.u grzałka w zasobniku nic takiego nie miało miejsca.

• 2 lata później...
Opublikowano

jeśli problem jest tylko w nocy, to może być skutkiem wzrostu ciśnienia w instalacji wodociągowej i dziurawej wężownicy w bojlerze. Mała dziurka powoduje że woda z wodociągu przenika do układu grzewczego, wzrasta ciśnienie do np. 4stm następnie bojler podgrzewa wodę i ciśnienie wzrasta dodatkowo co skutkuje otwarciem zaworu bezpieczeństwa. W dzień ciśnienie w wodociągu spada ciśnienia się wyrównują i sytuacja wydaje się być OK, ale gdy w nocy wzrasta problem wraca

Opublikowano

U mnie wyrzucało wodę z zaworu bezpieczeństwa CWU jak padło naczynie przeponowe. Zakręcić dopływ wody, odkręcić kran, żeby zrzucić ciśnienie z rury i manometrem samochodowym zmierzyć ciśnienie na zbiorniku przeponowym. Zawsze wierz własnym oczom a nie zapewnieniem innych.