Marso Opublikowano 1 Października 2018 #1 Opublikowano 1 Października 2018 Witam, mam w domu ogrzewanie podłogowe i grzejnikowe. Kocioł zasypowy z zaworem 4D. Zasilenie grzejników jest w temp. ok 50*C a podłogówki ok. 28*C. Grzejniki są w tej chwili bez głowic termostatycznych. Problem jest w tym, że po ok. 3h jak zaczyna grzać podłogówka w pomieszczeniach z grzejnikami robi się za gorąco a jednocześni zależy mi na szybkim ogrzaniu pomieszczeń za pomocą grzejników. Zastanawiam się nad automatycznymi głowicami termostatycznymi. Tylko nie wiem jak one działają. Czy np. jak ustawię temperaturę na tych głowicach np. 21*C a w pomieszczeniu będzie np. 15*C to one otworzą przepływ na 100% do momentu osiągnięcia temp. 21*C ?
shogunzlasa Opublikowano 2 Października 2018 #2 Opublikowano 2 Października 2018 22 godziny temu, Marso napisał: Zastanawiam się nad automatycznymi głowicami termostatycznymi. Tylko nie wiem jak one działają. Czy np. jak ustawię temperaturę na tych głowicach np. 21*C a w pomieszczeniu będzie np. 15*C to one otworzą przepływ na 100% do momentu osiągnięcia temp. 21*C ? Tak - działają 0-1 ale te z bateryjkami brzęczą trochę więc w sypialni mogą być kiepskie. Lepsze byłyby tzw. gazowe - reagują szybko a są ciche.
PioBin Opublikowano 2 Października 2018 #3 Opublikowano 2 Października 2018 Roznie jest z tymi glowicami. Nie wszystkie sa 0-1. Niektore maja "inteligentne" sterowanie (nie lubie tego okreslenia do rzeczy). Regulatory PI / PID adaptacyjne. Jezeli nie sa Ci potrzebne programowane strefy czasowe to zastap je zwyklymi gazowymi.
Marso Opublikowano 2 Października 2018 Autor #4 Opublikowano 2 Października 2018 R Godzinę temu, shogunzlasa napisał: Tak - działają 0-1 ale te z bateryjkami brzęczą trochę więc w sypialni mogą być kiepskie. Lepsze byłyby tzw. gazowe - reagują szybko a są ciche. Tak podejrzewałem, że będą wydawać niepotrzebne dźwięki. Godzinę temu, PioBin napisał: Roznie jest z tymi glowicami. Nie wszystkie sa 0-1. Niektore maja "inteligentne" sterowanie (nie lubie tego okreslenia do rzeczy). Regulatory PI / PID adaptacyjne. Jezeli nie sa Ci potrzebne programowane strefy czasowe to zastap je zwyklymi gazowymi. Nie potrzebne mi są strefy czasowe, a co do tych gazowych to widzę tylko firmy Danfoss. Chyba że możecie polecić coś innego. Jak działają te gazowe, czy jak ustawię na "3" to będę miał 50% przepływu o po osiągnięciu jakiejś temperatury bo nie wiem ile to jest te "3" zamknie się całkowicie przepływ?
shogunzlasa Opublikowano 2 Października 2018 #5 Opublikowano 2 Października 2018 źle się wyraziłem - większość jest 0-1 - są oczywiście bajeranckie z regulatorami, ale cena nie ta. One nie mieszają przepływem - dogrzeje się stop - za zimno start, dogrzeje się stop, za zimno start itd itd - 0-1. Te z regulatorami grzeją po trochu robi się zimniej - trochę puszcze, za ciepło powoli dokręcam itp.
grzesiu Opublikowano 2 Października 2018 #6 Opublikowano 2 Października 2018 Cyfra na głowicy jest trochę umowna. W instrukcji masz napisane jaka cyfra jakiej temperaturze odpowiada. Np 3 to jest około 20°C. Jeśli grzejnik grzeje i temp wokół głowicy wzrasta to ona powoli zaczyna przymykać zawór. Jesli temp otoczenia głowicy przekroczy temp ustawioną na glowicy to zawór zostanie całkiem zamkniety. Jeśli temp zacznie spadać to zawór zacznie się otwierać.
Marso Opublikowano 2 Października 2018 Autor #7 Opublikowano 2 Października 2018 Takie działanie spełni moje oczekiwania. Poszukam odpowiednich głowic i je zamówię. Dziękuje wszystkim za podpowiedzi.
awiator Opublikowano 2 Października 2018 #8 Opublikowano 2 Października 2018 Jeśli jednak interesuje cię głowica elektroniczna to ja już dwa sezony użytkuje głowice z Lidla. Mam dwa w wersji z Bluetooth i dwa zwykłe. Obie wersje mogę polecić ale te z Bluetooth trochę łatwiej się programuje przy użyciu telefonu. Dziś w tych z Bluetooth musiałem wymienić baterię niemniej dwa sezony wytrzymały na fabrycznych. Te bez Bluetooth wciąż działają na oryginalnych bateriach. Co do głośności to faktycznie trochę je słychać ale bez przesady. Mam w sypialni i całkiem nieźle się wysypiam:) Dużą zaletą wersji elektronicznej jest możliwość automatycznej zmiany temperatury. Ja np. mam zaprogramowane tak aby przed pobudką mieć w sypialni 22 stopni. Potem w dzień 20 aż do powrotu domowników. Wtedy wraca 22 stopnie aż do nocy. Tuż przed zaśnięciem mam z powrotem 20 stopni. W weekend harmonogram jest inny ale działa tutaj podobna zasada. Z innej strony to ja napotkałem problem, że po zamknięciu wszystkich głowic jeden z grzejników zaczynał gwizdać jak czajnik:( Było to związane z pompą obiegowa która była zwykła i mimo użytkowania na pierwszym biegu za mocna do moich potrzeb (25-60). W tym roku wymieniłem ją na 25-40 z autoadaptacją i efekt czajnika całkowicie znikł. Wysłane z mojego TA-1021 przy użyciu Tapatalka
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.