Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł gazowy, sterowanie dwoma obiegami

barney

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W tamtym tygodniu zamówiłem zawór zawor 3d VRG132 KVS4 1cal gw zewn oraz siłownik ARA661

Zawor jest trudno dostepny. Zalezalo mi na czasie i mial byc w tamtym tygodniu, Do dnia dzisiejszego go nie ma, a sprzedajacy nie odbiera telefonu.

Czy wedlug was moge dac jakis inny zamiennik? Przeplyw wyliczony miałem okolo 3kvs wiec te 4kvs jest z zapasem.

Czy kvs 6,3 bedzie na tyle za duzy ze kompletnie sie nie nadaje? Jakie beda skutki za duzego kvs?

Ewentualnie kvs4 ale podlaczenie 3/4 a nie 1 cal?

Opublikowano
50 minut temu, odpowietrznik napisał:

Ile jest pętli?

Jest siedem pętli.

Opublikowano

O ile pamietam to około 70m2

Opublikowano

Pytanie odnosnie termostatow do grzejniow.

ZESTAW TERMOSTATYCZNY 1/2 KĄTOWY DANFOSS 75,00 zł (Głowica , Zawór termostatyczny,  Zawór powrotny)

FERRO Zestaw termostatyczny kątowy 1/2" ZTM21 38,89 zł (Głowica , Zawór termostatyczny,  Zawór powrotny)

Jest jakościowa roznica powyzej wymienionymi zaworami? Ktory lepszy?

Opublikowano

Dzięki serdeczne.

Opublikowano
W dniu 10.10.2018 o 16:45, odpowietrznik napisał:

Zawór o Kvs =6,3 jest zdecydowanie za duży.Może być 3/4 Kvs=4

Udało mi sie kupic taki jak miał byc. 

VRG132 KVS4 1cal gw zewn oraz siłownik ARA661

Pytanie w jakiej pozycji powinien byc zamontowany? W moim przypadku tak jak na załączonym foto?

22.thumb.jpg.5841470847fc6f2a2c46195640f8fe56.jpg

Opublikowano

Witam ponownie. Jeszcze jedno pytanie. Czy miejsce podlaczenie naczynia przeponowego w ukladzie c.w.u jest prawidłowe?

Wstawiony bedzie trójnik pomiedzy kolano a grupe bezp. tak jak na foto. Czy jest to dobrze? Wielkosc naczynia z tego co pisza dobiera sie min 5% pojemnosci wymiennika, w moim przypadku 120l x 5% = 6l Instalator wspominał o 24l. Czy nie jest ono zbednie duze?

sdfsfd.thumb.jpg.bdf85fc12dc313c3e3066fe3bb7a1173.jpg

Opublikowano
40 minut temu, odpowietrznik napisał:

Może udałoby się zamontować trójnik 3/4" w pionie w miejsce tego kolana

Dziekuje za odpowiedz. Nie wiem czy dam rade bez kolizji otworzyć klape  od sterownika na piecu. Wydaje mi sie ze bedzie problem, ale sprawdze.

Opublikowano
W dniu 14.10.2018 o 18:37, odpowietrznik napisał:

kolanko 3/4"GZ  i kawałkiem rury Cu 22 odjechać w bok

Zbiornik na zasobniku koliduje z klapka. Naczynie zawieszone obok kotla na scianie i połączone z zasobnikiem pex fi20

Cisnienie wody z sieci ma okolo 5-6 atmosfer  Za licznikiem i z antyskażeniowym zainstalowany jest reduktor cisnienia. W tej chwili jest na nim 2,5 bara Jakie cisnienie powinno byc ustawione na dom? 3-4 atmosfery?

Opublikowano

Jeszcze jedno. Przy rozdzielaczu do o podlogowego sa odpowietrzniki reczne takie jak przy grzejniku aluminiowym. Takie maja byc czy wymienic na automatyczne?

Opublikowano
2 godziny temu, barney napisał:

Zbiornik na zasobniku koliduje z klapka. Naczynie zawieszone obok kotla na scianie i połączone z zasobnikiem pex fi20  

Cisnienie wody z sieci ma okolo 5-6 atmosfer  Za licznikiem i z antyskażeniowym zainstalowany jest reduktor cisnienia. W tej chwili jest na nim 2,5 bara Jakie cisnienie powinno byc ustawione na dom? 3-4 atmosfery?

Zbyt mała średnica do naczynia ten PEX fi.20 Naczynie ma gwint 3/4" co odpowiada rurze np.Cu 22

Fabrycznie reduktory są ustawione na 3bary można ustawić właśnie takie ciśnienie na dom

Opublikowano
2 godziny temu, barney napisał:

Jeszcze jedno. Przy rozdzielaczu do o podlogowego sa odpowietrzniki reczne takie jak przy grzejniku aluminiowym. Takie maja byc czy wymienic na automatyczne?

I bdb ze ręczne.Pewnie że zostawić.Bym wymienił gdyby było w drugą stronę)

Opublikowano
2 godziny temu, odpowietrznik napisał:

Zbyt mała średnica do naczynia ten PEX fi.20 Naczynie ma gwint 3/4" co odpowiada rurze np.Cu 22

Nie chce miedzi do wody. Pex20 zmienie najwyżej na Pex25

Opublikowano

Znowu mam pytanie i prosbe o pomoc. Chodzi mi o sposob podpiecia przewodu BUS do kotła, vrc700, vr70 i vr 91 Na parter miałem wciagniety kabel do sterownika i przepuszczony do kotłowni w pobliżu vr70 Niestety doszedł mi kabel do vr91 na poddaszu i nie mam jak go dociagnac do kotłowni. Sa polozone płytki i nie ma opcki kucia. Zostaje opcja po wierzchu płytek, wolałbym tego uniknac. Na jednej scianie jest skrzynka z rozdzielaczem i przez nia przechodzi przewod od  vrc700 ktory jest z parteru do vr70 w kotłowni. 

Kabel z poddasza do tej skrzynki dociagne bez problemu. I tutaj moje pytanie. Czy moge kabel z parteru przeciac i do niego dołączyc ten z poddasza? Moim zdaniem moge, ale ja jestem laikiem i wole zasiegnac porady osob doswiadczonych. Mysle ze zrozumiecie o co mi chodzi.

1.thumb.png.37d4fbea2aa0a6c34c9eaf10f55af46f.png

3.thumb.png.592325357b4bcdb56e58e032403319ad.png

Opublikowano

Zapytam jeszcze w tym temacie. W domu gdzie obecnie mieszkam bede wymienial zawory grzejnikowe na termostatyczne z głowicami. W sklepie bardzo zachwalaja francuskiej firmy Comap. Mozecie cos powiedziec o tej marce i jakosci zaworow z glowicami? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.