Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Kocioł gazowy, sterowanie dwoma obiegami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W tamtym tygodniu zamówiłem zawór zawor 3d VRG132 KVS4 1cal gw zewn oraz siłownik ARA661

Zawor jest trudno dostepny. Zalezalo mi na czasie i mial byc w tamtym tygodniu, Do dnia dzisiejszego go nie ma, a sprzedajacy nie odbiera telefonu.

Czy wedlug was moge dac jakis inny zamiennik? Przeplyw wyliczony miałem okolo 3kvs wiec te 4kvs jest z zapasem.

Czy kvs 6,3 bedzie na tyle za duzy ze kompletnie sie nie nadaje? Jakie beda skutki za duzego kvs?

Ewentualnie kvs4 ale podlaczenie 3/4 a nie 1 cal?

Edytowane przez barney
Opublikowano
50 minut temu, odpowietrznik napisał:

Ile jest pętli?

Jest siedem pętli.

Opublikowano

O ile pamietam to około 70m2

Opublikowano

Pytanie odnosnie termostatow do grzejniow.

ZESTAW TERMOSTATYCZNY 1/2 KĄTOWY DANFOSS 75,00 zł (Głowica , Zawór termostatyczny,  Zawór powrotny)

FERRO Zestaw termostatyczny kątowy 1/2" ZTM21 38,89 zł (Głowica , Zawór termostatyczny,  Zawór powrotny)

Jest jakościowa roznica powyzej wymienionymi zaworami? Ktory lepszy?

Opublikowano

Dzięki serdeczne.

Opublikowano
W dniu 10.10.2018 o 16:45, odpowietrznik napisał:

Zawór o Kvs =6,3 jest zdecydowanie za duży.Może być 3/4 Kvs=4

Udało mi sie kupic taki jak miał byc. 

VRG132 KVS4 1cal gw zewn oraz siłownik ARA661

Pytanie w jakiej pozycji powinien byc zamontowany? W moim przypadku tak jak na załączonym foto?

22.thumb.jpg.5841470847fc6f2a2c46195640f8fe56.jpg

Opublikowano (edytowane)

Witam ponownie. Jeszcze jedno pytanie. Czy miejsce podlaczenie naczynia przeponowego w ukladzie c.w.u jest prawidłowe?

Wstawiony bedzie trójnik pomiedzy kolano a grupe bezp. tak jak na foto. Czy jest to dobrze? Wielkosc naczynia z tego co pisza dobiera sie min 5% pojemnosci wymiennika, w moim przypadku 120l x 5% = 6l Instalator wspominał o 24l. Czy nie jest ono zbednie duze?

sdfsfd.thumb.jpg.bdf85fc12dc313c3e3066fe3bb7a1173.jpg

Edytowane przez barney
Opublikowano
40 minut temu, odpowietrznik napisał:

Może udałoby się zamontować trójnik 3/4" w pionie w miejsce tego kolana

Dziekuje za odpowiedz. Nie wiem czy dam rade bez kolizji otworzyć klape  od sterownika na piecu. Wydaje mi sie ze bedzie problem, ale sprawdze.

Opublikowano (edytowane)

Jak problem to usytuwanie trójnika w ten sam sposób(bo myślę że trójnik "siądzie" w to samo miejsce co dotychczasowe kolano) + kolanko 3/4"GZ  i kawałkiem rury Cu 22 odjechać w bok

Edytowane przez Ryszard
Nie ma potrzeby cytowania ostatniego postu
Opublikowano
W dniu 14.10.2018 o 18:37, odpowietrznik napisał:

kolanko 3/4"GZ  i kawałkiem rury Cu 22 odjechać w bok

Zbiornik na zasobniku koliduje z klapka. Naczynie zawieszone obok kotla na scianie i połączone z zasobnikiem pex fi20

Cisnienie wody z sieci ma okolo 5-6 atmosfer  Za licznikiem i z antyskażeniowym zainstalowany jest reduktor cisnienia. W tej chwili jest na nim 2,5 bara Jakie cisnienie powinno byc ustawione na dom? 3-4 atmosfery?

Opublikowano

Jeszcze jedno. Przy rozdzielaczu do o podlogowego sa odpowietrzniki reczne takie jak przy grzejniku aluminiowym. Takie maja byc czy wymienic na automatyczne?

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, barney napisał:

Zbiornik na zasobniku koliduje z klapka. Naczynie zawieszone obok kotla na scianie i połączone z zasobnikiem pex fi20  

Cisnienie wody z sieci ma okolo 5-6 atmosfer  Za licznikiem i z antyskażeniowym zainstalowany jest reduktor cisnienia. W tej chwili jest na nim 2,5 bara Jakie cisnienie powinno byc ustawione na dom? 3-4 atmosfery?

Zbyt mała średnica do naczynia ten PEX fi.20 Naczynie ma gwint 3/4" co odpowiada rurze np.Cu 22

Fabrycznie reduktory są ustawione na 3bary można ustawić właśnie takie ciśnienie na dom

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, barney napisał:

Jeszcze jedno. Przy rozdzielaczu do o podlogowego sa odpowietrzniki reczne takie jak przy grzejniku aluminiowym. Takie maja byc czy wymienic na automatyczne?

I bdb ze ręczne.Pewnie że zostawić.Bym wymienił gdyby było w drugą stronę)

Edytowane przez odpowietrznik
Opublikowano
2 godziny temu, odpowietrznik napisał:

Zbyt mała średnica do naczynia ten PEX fi.20 Naczynie ma gwint 3/4" co odpowiada rurze np.Cu 22

Nie chce miedzi do wody. Pex20 zmienie najwyżej na Pex25

Opublikowano

Znowu mam pytanie i prosbe o pomoc. Chodzi mi o sposob podpiecia przewodu BUS do kotła, vrc700, vr70 i vr 91 Na parter miałem wciagniety kabel do sterownika i przepuszczony do kotłowni w pobliżu vr70 Niestety doszedł mi kabel do vr91 na poddaszu i nie mam jak go dociagnac do kotłowni. Sa polozone płytki i nie ma opcki kucia. Zostaje opcja po wierzchu płytek, wolałbym tego uniknac. Na jednej scianie jest skrzynka z rozdzielaczem i przez nia przechodzi przewod od  vrc700 ktory jest z parteru do vr70 w kotłowni. 

Kabel z poddasza do tej skrzynki dociagne bez problemu. I tutaj moje pytanie. Czy moge kabel z parteru przeciac i do niego dołączyc ten z poddasza? Moim zdaniem moge, ale ja jestem laikiem i wole zasiegnac porady osob doswiadczonych. Mysle ze zrozumiecie o co mi chodzi.

1.thumb.png.37d4fbea2aa0a6c34c9eaf10f55af46f.png

3.thumb.png.592325357b4bcdb56e58e032403319ad.png

Opublikowano

Zapytam jeszcze w tym temacie. W domu gdzie obecnie mieszkam bede wymienial zawory grzejnikowe na termostatyczne z głowicami. W sklepie bardzo zachwalaja francuskiej firmy Comap. Mozecie cos powiedziec o tej marce i jakosci zaworow z glowicami?