Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Ustawienie przepływu na rotametrach dla podłogówki i sterownika cw 400

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

teres nie znam się ale rację przyznaje Samborowi, bez sensu jest dawać jakiś ograniczony sterownik do Co skoro ma to działać nadrzednie. Jak już dam do cyrkulacji.

Dwa pytania.

Zakrecic wszędzie odpowietrzniki auto?

Dlaczego mam ustawiona temp w domu 21 ' a sterownik wyłącza grzenie przy temp. 19 - 20? Wplyw pomieszczenia wyłączony

Opublikowano

Znalazłem jak gdzieś pisałeś, że odpowietrznik powinien być automatyczny na zasilaniu rozdzielaczy a zakręcony lub ręczny na powrocie. Tak zrobić?

Czyli nie kręcić rotametrami czy podwyższac ten zasilania, biegu pompy tylko jeżeli nie dobija do zadanej temp pomieszczenia na cw 400 to zwiększać wpływ pomieszczenia?

Opublikowano
52 minuty temu, Szczypiorr napisał:

teres nie znam się ale rację przyznaje Samborowi, bez sensu jest dawać jakiś ograniczony sterownik do Co skoro ma to działać nadrzednie. Jak już dam do cyrkulacji.

Spoko, ja Ci napisałem moją wersję :)

13 godzin temu, sambor napisał:

Jest w sumie możliwe  6 załączeń na dobę  czyli trochę mało  i bez możliwości rozdziału - święta/ dni wolne 

Jak bez rozdziału? @sambor sterujesz po pierwsze ile razy w ciągu godziny ma się pompa włączać (od 1 - 6 lub na stale), do tego masz jeszcze harmonogramy na każdy dzień tygodnia kiedy ma cyrkulacja działać.

13 godzin temu, sambor napisał:

Argument o oddawaniu ciepła na cele grzewcze domu przez inst CWU jest bzdurny i tak właśnie tłumaczony przez pseudo instalatorów, którzy nie znają przepisów odnośnie izolacji instalacji grzewczych i chłodniczych.

To w stylu "panie po co ta izolacja?  woda przecież musi oddychać, inaczej sie rury pocą."

Możesz pisać, że jest bzdurny, ale tak jest. To ciepło nie jest tracone.

Opublikowano
33 minuty temu, Szczypiorr napisał:

Znalazłem jak gdzieś pisałeś, że odpowietrznik powinien być automatyczny na zasilaniu rozdzielaczy a zakręcony lub ręczny na powrocie. Tak zrobić?

Czyli nie kręcić rotametrami czy podwyższac ten zasilania, biegu pompy tylko jeżeli nie dobija do zadanej temp pomieszczenia na cw 400 to zwiększać wpływ pomieszczenia?

Nie pisałem że automat być na zasilaniu, tylko że może, głównie zależy to od lokalizacji pompy

np ja daję tylko ręczne, gdyż automatów nie uznaję.

Jak potrzebuję odpowietrzać instalację automatycznie to daję separator powietrza.

Nie wiem jakie masz temp podczas regulacji i ustawiania ale najprościej jest pobawić się wpływem pomieszczenia.

Opublikowano

Jeżeli jest odpowietrznik aut jest na zasilaniu między pompą a odbiorami to go odkręcamy, jak jest już za odbiorami to albo wymieniamy na ręczny - najlepiej albo zakręcamy - gorzej , gdyż często kapturek puszcza powietrze i  powietrze  jest zaciągane odpowietrznikiem przez pompę.

Opublikowano

Tak jak pisałem, jest sprzęgło z odpowietrznikiem auto który zakręcilem, potem jest pompa wilo i z niej idą dwie rurki na rozdzielacze. Na oba są odp na zasilaniu i i powrocie. Czy na pow zakręcić?

Opublikowano

Na powrocie musisz zakręcić.

Ponadto sprawdź jak są zamontowane belki - odpowietrzniki mają sens jak są w najwyższym punkcie belki lub grzejnika- wtedy tam gromadzi się powietrze , które jest usuwane przez odpowietrzniki

Opublikowano

Sambor jeżeli w cw 400 mam ustawiony grzanie za pomocą temp zewnt, krzywa grzewcza itd to czy powinienem też mieć włączona opcje 1.7d na numer 2? Czy potem w kotle też ustawiać krzywa grzewcza? Czy to wystarczy że jest w cw 400. Jak robisz ty?

Tryb sterowania pompy 2.1e, inteligentny czy domyślny numer 5? 2358379fdf93893314997fdbba156633.jpg37460092ab5c7f4133157c8e6ae11136.jpg

Opublikowano

Jeżeli jest sterownik na szynie systemowej np E-bus lub inne które pozwalają na pełną komunikację z kotłem to ten sterownik jest priorytetowy, czyli decydują jego ustawienia a nie ustawienia wprost na kotle.

Ale ja jako zapobiegliwy ustawiam te same parametry na kotle na na sterowniku pokojowym

Opublikowano

Dzięki.

Możesz jeszcze podpowiedzieć jak ekonomicznie ustawić cwu. Wyczytałem aby ograniczyć moc kotła dla cwu z 24kW na 50%, ustawić 45' i godziny grzania tzn w moim przypadku 5.30 do 9 i od 14 do 23.

Opublikowano

Co do CW to trzeba podejść do tego praktycznie sprawdzić co się opłaca.

Należy tylko pamiętać że jak kocioł grzeje CW to nie grzeje domu i dom stygnie.

Takie przestoje są oczywiście nadrabiane przez kocioł, ale wtedy idzie więcej paliwa i są wahania temperatury w budynku.

Wszelakie poradniki projektanta lub doboru urządzeń zalecają przerwę na grzanie CW nie większą niż 20 minut i pod tą przerwę dobiera się moc kotła.

Opublikowano

Czyli nie ograniczać mocy dla cwu?

W sterowniku cw 400 jest dwie opcje grzania. Ogrzewanie i obniżenie, nie chce dwóch temp tylko ustawić stała jedna temp.
Jest opcja dowolna temperatura ale wtedy też jest aby podać temp obniżenia, nie rozumiem tego. Znasz ten sterownik?

Opublikowano

Czyli ustawienie 21' w trybie ręczny będzie utrzymywać stale ta temperaturę uwzględniając resztę parametrów tzn krzywa grzewcza, pogodowka itd?
A automat to, że automatycznie zmienia temp o zaplanowanych godzinach?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

W domu jest za gorąco. Ustawione jest na sterowniku grzanie 21' a obniżenie 20.5'
Mimo że sterowniki pokazuje 22.5' kocioł nadal grzeje . Przy krzywej grzewczej i podłogowce tak jest czy może jest jakaś opcja do wlaczonenia aby reagował bardziej na temp w domu ? Wpływ pomieszczenia wyłączony, jak był włączony chyba nie było różnica .

Druga kwestia że rzeczywista temp w domu to 23.5' , stawialem dwa różne termometry obok sterownika i jakby o w stopnie zanizal

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie potrzebuje rady bo czytam i kombinuje A dalej jest za gorąco

Pompa zewnętrzna jest na 1.5 biegu. Na parterze wszędzie przepływ na 1.5l , na poddaszu tak samo jedynie w łazience na 2.5l .
Na sterowniku cw400 jest ustawione 21' i temp na dole jest 22'? Akceptowalne, niestety na górze jest już 23.5 '

Od czego zacząć regulację aby wyrównać temp ? Przepływy, moc pompy? Jak to ustawić

Opublikowano

Pompą prościej, ale efekty grzania trzeba sprawdzać podczas mrozu, teraz jest za ciepło.

Ponadto weź pod uwagę że ciepło z parteru idzie na piętro, gdzie dodatkowo dogrzewa kondygnację.

Opublikowano

Sambor czyli nie ruszać przepływów ?

Czy w takim przypadku zmniejszając bieg na pompie Wilo nie zmniejszy się też temp na dole gdzie jest prawie ok ?

Chodzi o to jak ustawić aby nie było takiej różnicy parter A poddasze.

Temp na piecu byla 35-40', akurat jak byłem w kotłowni a temp na wyjściu sprzęgle pokazywało 30-parę stopni gdzie na dworze było ok 6'

Opublikowano

Kręcić rotametrami w kółko nie bardzo jest sens, masz 3 możliwości regulacji:

przepływem całości ( bieg pompy)

przepływem w pętlach ( rotametry)

temp zasilania ( krzywa grzewcza)

Najprościej jest wykonać zmianę temp zasilania i przepływ w całej instalacji

Zacznij od korekty krzywej grzania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.