Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam grono po dłuższej przerwie. W końcu podjąłem decyzje o zamontowaniu do mojego viadrusa herkulesa podstawy z podajnikiem. Pytanie jakim i o jakiej mocy. Zastanawiam się pomiędzy brucerem a ekoenergią. Myślę o mocy 25 kw. Który obecnie lepszy i bardziej poszedł do przodu? Metraż około 220m, chałupa ocieplona. 

Opublikowano

Obrotówkę ardeo lub pancerpola lub sv.(czystszy  wymiennik jeden z forumowiczów ma taki palnik zamontowany bodajże Kacper12). Przy obecnej jakości opału ja innego nie widzę. Mogę Ci podesłać zdjęć viadrusa z ekoenergią jak zacznie się sezon (fabryka sadzy) .

Opublikowano

Ja swojego viadruska wyposażyłem w Ardeo iron 25 kw i sterownik SKZP 02.

Opublikowano (edytowane)

Szelest i jakie wrażenia. Jak się spala? 

A dlaczego nowe brucery i ekoenergia to takie zło? Jakie mają wady? Myślałem, że to dobre palniki wykorzystywane w markowych piecach... Po co właściwie obrotowa retorta? Okrągła lepsza od kwadratowej? 

Edytowane przez radost
Opublikowano (edytowane)

Dopiero kończę przeróbkę odpalenie we wrześniu .Zmieniałem całą instalację  w kotłowni,3 pompy(pompa kotłowa , pompa do ładowania CWU, pompa za zaworem )zawór 3D + siłownik i bojler 300L z nierdzewki.Wszystko robię sam  podstawę sam wyspawałem.Zrobione w/g schematu.

schemat do wykonania.png

Edytowane przez szelest
Opublikowano

Trzeba mieć na uwadze  że nie każdy palnik da się zabudować do przystawki oryginalnej  viadrusa bez przeróbek czy wykonania dodatkowej ramki.Mamy do dyspozycji 35cm na szerokość i w tym musimy zmieścić się z palnikiem .

Opublikowano

Ja miałem (i wciąż mam) co prawda innego żeliwniaka, a mianowicie wymiennik dakona który wyposażony był w podajnik tłokowy z paleniskiem tuż pod rusztem wodnym więc sadzy generowało to sporo. Obecnie od ostatniego sezonu mam założony palnik ekoenergia 25 kw i powiem tak nie jest on zły bo kupiony na rynku wtórnym od kolegi z tego forum (stosunek jakości do ceny). Jednak dzisiaj jakbym miał coś kupić to szukałbym obrotowego lub wahliwego (nie koniecznie cały żeliwny, a takie na rynku wtórnym też można nabyć) dlatego że trudno jest kupić nie spiekający węgiel a te co są na rynku to są przeważnie słabsze węgle. W moim przypadku jest to o tyle istotne że na palniku leżą sobie skośnie 2 cegły szamoty, cały dół podstawy w szamocie, drzwiczki w szamocie, boki tył i przód (tam gdzie płomień) w szamocie a na deflektorze 2 płytki szamotowe i sadzy u mnie ni huhu. Wysoka temperatura jaka tam panuje sprzyja powstawaniu spieków. Generalnie nie ma tragedii przetestowałem wszystkie węgle ze skladu lokalnego. Plus mieszanki tegoż węgla z antracytem lub sam antracyt. Gdybym więc miał ruchomy palnik paliłbym antracytem. Nie mam żadnych problemów z napowietrzaniem tego palnika (pali się na całej powierzchni) pomimo że mam tradycyjna koronę z pionowymi nacięciami (do nabycia podobno są korony palnika z wierconymi otworami), dorobiłem sobie tylko napowietrzanie zasobnika i zaślepiłem 3 z 4 sławnych otworów które znajdują się w tym palniku po odkręceniu go od korpusu. Nad rusztem wodnym zrobiłem sobie akumulator ciepła z szamotowych cegieł wg tego co prezentuje na swojej stronie kolega czp01 który ma kielara żeliwnego, do tego dodatkowo z blachy trapezowej u góry kotła płaskie turbulizatory i w tegoroczny mróz w czopuchu miałem max około 150-180 stopni po 2 tygodniach nie czyszczenia (po czyszczeniu 120-130 stopni). Przeanalizuj ile kosztują te palniki, jak długo chcesz palić węglem bo jego ceny stawiają opłacalność pod znakiem zapytania. Ja osobiście odpuściłbym brucera bo ma chyba najgorsze opinie w necie a tak to szukałbym czegoś młodego i używanego ale w retorcie. Osobiście nie poszedłbym też w palnik sv200 mimo iż pewnie spala czysto to musisz przygotować podstawę tak żeby nie nagrzewała się mocno bo ogień wyrzucany jest tylko w jedną stronę. Jednego sezonu dawno temu zakryłem swojego tłoka szamotem i działał on podobnie jak ten SV (wiem że inna dystrybucja powietrza) ale nie sprawdziło się to u mnie. Podstawa nagrzewała się niemiłosiernie a węgiel (kiepski i slaby miał) się spiekał w te bochenki mimo że pomieszany był ze zrebką. Plusem jest to że tam gdzie się nie spiekał to popiół był bajka. Retorta ma jedną wadę wywala syf z popiołu w górę na wymiennik. Tu SV będzie miał przewagę, żeby było śmieszniej tłok tak oczerniany że syfi też wywalał mniej syfu popiołowego ale to może przez to że u mnie (po ostatecznych przeróbkach) częściowo był zakryty szamotem.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

I tyle w tym temacie moim zdaniem. Ja też myśle tak jak już pisałem tylko obrotówka.

Opublikowano

No to wybór już masz prosty i wiesz czego szukać (obrotowych palników). Ja tej ekoenergi tak nie przekreślam bo u mnie nie generuje sadzy ale też palnik zamontowałem maksymalnie nisko nad podłogą kotła (jak w produktach marketowych) tzn pod palnik na luźno wchodzi pogrzebacz z pręta okrągłego i tyle a popiół spada na podłogę i świadomie zrezygnowałem z popielnika. Dzięki temu paląc z umiarkowanym nadmuchem płomień nie dotyka rusztu a kończy się na deflektorze, ewentualnie jeśli rozbije się o deflektor to trafi na płytkę szamotową (ciepło idzie do góry wąskimi przesmykami pomiędzy szamotami). Ogólnie za palnik (2 letni) z dmuchawa i koszem dałem 1100 zł. W tym czasie na olx był do kupienia obrotowy stalowy ardeo za 600 ale bez dmuchawy (nie była mi potrzebna) i bez kosza (kosz mógłbym przerobić z tłoka) i dzisiaj wybrał bym ten palnik ale ogólnie nie jest źle. Tak że dużą rolę gra też cena no bo za nowy palnik z koszem nie dam 2 lub 3 tysi bo kto wie jak to będzie z tym wunglem w PL.

Wysłane z mojego Redmi 4 przy użyciu Tapatalka