marconi Opublikowano 2 Sierpnia 2018 #1 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Witam , chciałbym zamontować wkład kominkowy z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Ponieważ nie mam możliwości doprowadzenia powietrza w poziomie chciałbym zrobić to w pionie i wykorzystać wentylowane poddasze do poboru powietrza. Czy takie rozwiązanie ma sens? ktoś coś ?
sambor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 #2 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Jak nie będzie wentylatora nadmuchowego do paleniska, wymuszającego przepływ powietrza to raczej nie ma sensu.
marconi Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor #3 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Czyli w rurze która doprowadza dodatkowe powietrze zainstalować wentylator? Dobrze zrozumiałem ?
sambor Opublikowano 2 Sierpnia 2018 #4 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Tak, trzeba wentylator pchający powietrze do paleniska, najlepiej z regulatorem obrotów, są takie. Wtedy masz regulację ilości powietrza podawanego do kominka. Na początek zrób samą rurę a następnie jak nie będzie działać daj też wentylator.
PioBin Opublikowano 2 Sierpnia 2018 #5 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 2 godziny temu, marconi napisał: Witam , chciałbym zamontować wkład kominkowy z doprowadzeniem powietrza z zewnątrz. Ponieważ nie mam możliwości doprowadzenia powietrza w poziomie chciałbym zrobić to w pionie i wykorzystać wentylowane poddasze do poboru powietrza. Czy takie rozwiązanie ma sens? ktoś coś ? Jak duzo rzeczy w zyciu to moze zadzialac ale nie musi. Spostrzezenia opieram na podstawie obserwacji swojej "zetki". Jest to kanal pociagniety z poziomu strychu (poddasza nieuzytkowego) az do okolo 40cm nad posadzka w kotlowni. Dlugosc okolo 2,5 m. Sam kanal wykonalem z plyt xps 3cm jest rozmiaru okolo 12x35cm wewnatrz. W kotlowni oprocz kotla (wentylator) jest oczywiscie wentylacja grawitacyjna. Moje spostrzezenia w ciagu zimy (wiosna, jesien) wszystko pracuje zgodnie z oczekiwaniami. Zetka pracuje jako nawiew, wentylacja i kociol jako wywiew. Latem natomiast system zamiera - brak nawiewu i brak wentylacji (chociaz ta pojawia sie w nocy). Ot taka ciekawostka.
marconi Opublikowano 2 Sierpnia 2018 Autor #6 Opublikowano 2 Sierpnia 2018 8 godzin temu, PioBin napisał: Jak duzo rzeczy w zyciu to moze zadzialac ale nie musi. Spostrzezenia opieram na podstawie obserwacji swojej "zetki". Jest to kanal pociagniety z poziomu strychu (poddasza nieuzytkowego) az do okolo 40cm nad posadzka w kotlowni. Dlugosc okolo 2,5 m. Sam kanal wykonalem z plyt xps 3cm jest rozmiaru okolo 12x35cm wewnatrz. W kotlowni oprocz kotla (wentylator) jest oczywiscie wentylacja grawitacyjna. Moje spostrzezenia w ciagu zimy (wiosna, jesien) wszystko pracuje zgodnie z oczekiwaniami. Zetka pracuje jako nawiew, wentylacja i kociol jako wywiew. Latem natomiast system zamiera - brak nawiewu i brak wentylacji (chociaz ta pojawia sie w nocy). Ot taka ciekawostka. dzięki za spostrzeżenia są one o tyle pocieszające ,że latem z reguły nie będę miał potrzeby korzystania z kominka
HP79 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 #7 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Ja mam powietrze doprowadzone do kominka z dachu (jednym kanałem komina wlata a drugim wylata:-) Działa bez zarzutu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.