mkaczko Opublikowano 10 Lipca 2018 #1 Opublikowano 10 Lipca 2018 witam prosba o doradzenie czy zamienic zwykla pompe co na elektroniczna sterownik kotla co ognik pid ma w opcjach wybor takiej pompy na wszystkich kaloryferach mamy glowice termostatyczne 2 kaloryfery w lazience zawsze sa otwarte, ale hipotetycznie moze byc sytuacja ze wszystkie glowice sie zamkna wiec zwykla pompa tloczy non stop wode przy elektronicznej bedzie tloczyc wolniej czy dobrze rozumije i czy to ma sens pozdrawiam Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
szelest Opublikowano 10 Lipca 2018 #2 Opublikowano 10 Lipca 2018 Jeżeli nie robi ci różnicy pobór prądu na I biegu 30 wat i 5wat ,to zostań przy zwykłej pompie.
mkaczko Opublikowano 10 Lipca 2018 Autor #3 Opublikowano 10 Lipca 2018 nie chodzi o watty, tylko o sytuacje w ktorej zamkna sie wszystkie termostaty, zwykla pompa dalej idzie na 1 biegu moc 54 waty, rozumiem ze elektroniczna zejdzie wtedy do minimum, Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
Jozefg1 Opublikowano 10 Lipca 2018 #4 Opublikowano 10 Lipca 2018 Te waty są też ważne bo w czasie to są spore złotówki.... Ale tu chodzi o coś jeszcze innego - pompa elektroniczna reguluje przepływ w zależności od zapotrzebowania instalacji , w skrajnym przypadku pobiera tylko 2 waty mocy. Nie ma przepychania wody na siłę aż zawory warczą i szumią, jest cisza. Jest tylko warunek: aby sterowanie kotła było bezwarunkowo sprawne Ja używam od roku pompy Alpha2 i na "sztywną" na pewno nie wrócę!
kiminero Opublikowano 10 Lipca 2018 #5 Opublikowano 10 Lipca 2018 54 W to bardzo dużo i wymiana na elektroniczną ma sens. Generalnie wyżej jest wszystko napisane i mogę tylko powtórzyć rady kolegi.
mkaczko Opublikowano 10 Lipca 2018 Autor #6 Opublikowano 10 Lipca 2018 dziekiw takim razie zamawiamWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
odpowietrznik Opublikowano 10 Lipca 2018 #7 Opublikowano 10 Lipca 2018 Przy zaworach termostatycznych najlepiej pompę z funkcją autoadapt np.Grundfos Alpha 2
mkaczko Opublikowano 11 Lipca 2018 Autor #8 Opublikowano 11 Lipca 2018 czy mial ktos doswiadczenia z pompamiibodiamond eueo termzalezy mi na kupnie polskiej pompyWysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka
sambor Opublikowano 11 Lipca 2018 #10 Opublikowano 11 Lipca 2018 2 godziny temu, mkaczko napisał: czy mial ktos doswiadczenia z pompami ibo diamond eueo term zalezy mi na kupnie polskiej pompy Wysłane z mojego Z10 przy użyciu Tapatalka Te co wymieniłeś to skośnooki badziew, więc jak chcesz "polski" produkt to tylko LFP, choć one też nie do końca polskie.
robert48 Opublikowano 18 Lipca 2018 #11 Opublikowano 18 Lipca 2018 Podłącze się ze swoim zapytaniem. Panowie proszę o poradę. Zakupiłem pompę co LFP ePCO 25/40-70 (pobór energii od 6W do 44W) bo poprzednia WITA miała pobór prądu I bieg - 122W, II bieg - 158, III bieg - 177. Korzystałem z I biegu. Więc ze względów poboru prądu uważam, że konieczna była jej wymiana. Ogrzewam 3 kondygnacje (h=7,5m wysokość między pompą a górą ostatniego grzejnika) ok 250m2 oraz latem tylko bojler. Stara instalacja grube rury (od pieca 2 cale i im wyżej to cieniej) kiedyś pracowała grawitacyjnie, ale nie wszystkie grzejniki tak grzały więc zamontowałem pompkę. Grzejniki żeliwne bez termostatów, tylko ręczne ustawione na stałe zawory tak na pół, tam gdzie chcę aby wolniej się nagrzewały, pozostałe otwarte. Moje pytanie: Jaką charakterystykę najlepiej wybrać dla tej instalacji? Teraz mam ustawioną stałą na II biegu. Zastanawiam się czy korzystniejsza by nie była charakterystyka proporcjonalna - ta pompa ma 6 biegów dla charakterystyki proporcjonalnej.
teres Opublikowano 18 Lipca 2018 #12 Opublikowano 18 Lipca 2018 Jak nie masz termostatów, to po co proporcjonalna?
robert48 Opublikowano 19 Lipca 2018 #13 Opublikowano 19 Lipca 2018 Myślałem, że przy proporcjonalnej, gdzie jest 6 biegów zaoszczędzę jeszcze bardziej na prądzie, bo mogę ją ustawić bardziej dokładnie niż 3 biegi na stałej?
sambor Opublikowano 19 Lipca 2018 #14 Opublikowano 19 Lipca 2018 Jak nie ma termostatów to tryb pracy nie większego znaczenia, daj na najniższy bieg w którym będą pracować wszystkie grzejniki i po problemie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.