Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Prośba o pomoc w doborze systemu ogrzewania w nowo powstającym budynku

Darek8x9

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam szanowne grono forumowiczów; 

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w doborze sposobu ogrzewania domu. Jestem w trakcie budowy  domu z projektu „dom wjabłonkach g2”; Archonu poszerzonego o 0,6m. Wykonałem analizę za pomocą podanej na forum strony http://czysteogrzewanie.pl/.To mój wynik.  Nie chce popełnić błędu i wepchnąć się w system którego użytkowanie będzie mnie irytowało każdego dnia jego używania. A po rozmowie z pięcioma hydraulikami i przeczytaniu kilku podpiętych tematów na forum dalej mam mętlik w głowie. Działka na której stawiam dom, (obecnie w stanie surowym zamkniętym) aktualnie nie ma możliwości podpięcia do gazociągu. Mimo tego chciałbym korzystać z ogrzewania podłogowego, jako tego bardziej komfortowego  i energooszczędnego przy zasilaniu źródłami niskotemperaturowymi. Z perspektywą, że kiedyś gazociąg będzie dostępny. Jako podstawowe źródło o którym zacząłem dyskusję z każdym z Panów hydraulików przyjmowałem kocioł na ekogroszek.

• Pan hydraulik numer 1. jako specjalista od pomp ciepła i nowoczesnych systemów grzewczych. Odradzał mi ekogroszek, ale twierdził jednocześnie jako jedyny że da się go pogodzić z podłogówką w całym domu. I że to kwestia jedynie automatyki sterującej. Przekonywał mnie jednocześnie do gruntowej pompy ciepła, która aktualnie jest poza moim zasięgiem budżetowym (wg jego wyceny ok. 100k PLN). Wyceny w 3 wariantach tego Pana to odpowiednio:
    - kocioł węglowy domino z podajnikiem rynnowym 20kW (!), zbiornik CWU 120l, wymiennik płaczowo rurowy WNW zintegrowany z naczyniem wzbiorczym 40kW do tego podłogówka "tak gęsto jak wymagała by tego w przyszłości zmiana źródła ciepła na niskotemperaturowe"
    - j.w. lecz z kotłem na pelet Kostrzewa Compact Bio 24kW
    - pompa ciepła NIBE F1245 8kW, zbiornik CWU180l + rekuperacja FLM

• Pan hydraulik numer 2 który nie był zwolennikiem ogrzewania podłogowego połączonego z kotłem na ekogroszek.  Sugerował system mieszany: podłogówka w łazienkach na powrocie z grzejnika ręcznikowego + grzejniki w reszcie pomieszczeń. Osobiście nie wiem czy słusznie ale skreśliłem go na dzień dobry. Nie widzę sensu w takim rozwiązaniu w którym ani nie mogę korzystać  z grzejnika drabinkowego latem ani nie mogę wyregulować niezależnie temperatury jednego i drugiego źródła ciepła. 

• Pan hydraulik numer 3 również zaproponował system mieszany podłogówka w całym domu, ustawiona trochę chłodniej niż robi się to zazwyczaj + dodatkowe grzejniki w sypialniach jako kontrola szybkiej zmiany temperatury. Jednak nie odezwał się z szczegółową ofertą do dziś. 

• Pan hydraulik numer 4 sugerował w przypadku podłogówki powietrzną pompę ciepła (Vaillant Monoblok 10,5kW) jako jedyne źródło ogrzewania 

• Pan hydraulik numer 5 zaproponował system mieszany podłogówka salon i łazienka, reszta grzejniki. Do wyboru kotły Defro Komfort EKO (15kw) / Ogniwo Eko Plus M (14kW)/ Malina (15kW) + zasobnik ciepłej wody 200l

Chciałem Was zapytać czy to faktycznie moje wymysły i nie da się pogodzić podłogówki z ekogroszkiem? Czy powietrzne pompy ciepła nie będą generowały przy silnych mrozach horrendalny kosztów? Czy któraś z propozycji wydaje się Wam godna uwagi? Może zasugerować jakąś zmianę? Z góry dziękuje za wszystkie opinie. 

Serdecznie Pozdrawiam
D.

Opublikowano

Kiedys myslalen nad pompą, ale powietrze woda lg thermaV 9kw, niestety jest dla mnie za droga. Tu na forum jest gosc automatyk co zajmuje sie pompami, pogadaj z nim.

Jesli nie pompa to pellet i sama podlogowka - tylko te wielkosci kotlow podane przez instalatorów to jakas abstrakcja. 

Opublikowano

Nie robił mi nikt wyceny pompy powietrze woda. Otrzymałem jedynie propozycje na pompę gruntową i powietrzną. Jakie są oscylacyjne koszty takiego rozwiązania? Te wielkości kotłów też wydały mi się mocno zawyżone. Nie mogę trafić na hydraulika który by zaproponował coś sensownego w temacie :( 

Opublikowano

Wprost do kotła na eko groszek nie podłączysz podłogi, musi być układ obniżający temp wody - mna podłogę dajesz max 36C a następnie podwyższający  temp powrotu na kocioł do 55C lub więcej.

Ja polecałby kocioł na pellet Biawara 12kW. lub inny o mocy nie większej niż 12-13kW.

Opublikowano
Godzinę temu, Darek8x9 napisał:

Nie robił mi nikt wyceny pompy powietrze woda. Otrzymałem jedynie propozycje na pompę gruntową i powietrzną. Jakie są oscylacyjne koszty takiego rozwiązania? Te wielkości kotłów też wydały mi się mocno zawyżone. Nie mogę trafić na hydraulika który by zaproponował coś sensownego w temacie :( 

Pompa powietrzna to właśnie powietrze-woda czyli do podłogówki.

Zrób wycenę i porównaj np. ze Skam-PV 13, który kosztuje 7400 zł plus zawór 4D z siłownikiem z 400 zł + pompy z 500 zł, a potem sam zdecyduj.

Osobiście wybrałbym powietrzną pompę ciepła i w ogóle komina nie stawiał, a w kotłowni urządził pralnio-suszarnię, ale jeśli masz już komin i chcesz palić ...

Pomyśl też o najnowocześniejszym kierunku, czyli klimatyzator kanałowy plus elektryczne maty podłogowe w łazienkach dla komfortu, wtedy w ogóle odpada robienie podłogówki, a kanałówką masz utrzymywanie komfortu zimą i latem.

Do tego koniecznie brak kominów wentylacyjnych i zamiast nich rekuperacja z rozsądną cenowo jednostką np. Airpack lub o3ozone

Opublikowano

Nie daj się wmanewrować w ekogroszek, to już nie jest tanie grzanie zwlaszcza po ostatnich podwyżkach.

Niskie koszty początkowe takiego ogrzewania  pchają ludzi w to goowno.

Postaraj się zrobić w całym domu ogrzewanie podłogowe i wentylację mechaniczną, 

Wydaje się że najwięcej pojęcia ma hydraulik nr 4 

Do  pompy ciepła z gruntowym kolektorem poziomym to potrzebny jest specjalista i odpowiedni grunt, najlepiej nasączony wodą (duży stopień nasycenia wodą, która jest świetnym nośnikiem ciepła).  

Opublikowano

U mnie także brak gazu a na pompę jak narazie mnie nie stać. Zresztą myśleć o pompie należy już na samym początku budowy by zrezygnować z kominów, zrobić rekuperację itp.
Dopóki nie podłączą u mnie gazu także będę miał kocioł na ekogroszek i w całym domu ogrzewanie podłogowe. Ze wstępnej rozmowy z wykonawcą zastosuje jedno z dwóch rozwiązań albo zawory 4 drożne a grzejnik w garażu, drabinku w łazienkach i bojler podłączy za kotłem. Albo podłogówkę za bojlerem i grzejnikami.
Co do samych cen i opłacalności to nie jest wcale tak źle. Ja jestem z Małopolski i u nas węgla pod dostatkiem. Ceny za groszek to ok 710zł luz 770 paleta. Jak się ma znajomego górnika i odkupi się kartki to w cenie tony jest 200kg więcej. A co do spalania to zależy nie tylko od ocieplenia ale także od wygody użytkowników. Ja w zimę muszę mieć te min 23 stopnie w domu. Znajomi opalający gazem mają zazwyczaj max 21 bo po podkręceniu temp spalanie wzrasta i to solidnie. Inni dogrzewają kominkiem co wogóle moim zdaniem mija się z celem.
Co do samego spalania to znajomi przy grochu zamykają się między 3 a 4,5t rocznie.

Wysłane z mojego PRA-LX1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
7 godzin temu, JacekFF napisał:

U mnie także brak gazu a na pompę jak narazie mnie nie stać. 

To raczej na ekogroch Cię nie stać, ale brniesz w to nie licząc wszystkich kosztów z tym związanych. Robisz nieświadomie kominy, kotłownię i inne elementy podrażające inwestycję, bo tak się kiedyś budowało, tak doradza Ci Ojciec i Dziad bezwiednie, chcąc dobrze dla Ciebie.

Gaz nie jest też paliwem tanim tak jak i ekogroch. 

Opublikowano

Nie planowałem od początku pompy ciepła, więc kominy już stoją. W związku z tym pierwszy hydraulik zaproponował rekuperację "FLM". Ponoć to jakieś skandynawskie rozwiązanie na dorzucenie reku do domów z kominami. Pompa gruntowa wg wyceny tego Pana (wraz z reku) i całą instalacją wod-kan do prawie 100 tysięcy. To za dużo na mój budżet. Wiem, że rozwiązanie jest wygodne ale z ekonomicznego punktu widzenia (na tym etapie budowy) stopa zwrotu takiego rozwiązania wyciąga się na całkiem sporo lat. Rozwiązania z kotłami stałopalnymi w najdroższych przypadkach nie sięgały nawet połowy tej ceny. Jeżeli chodzi o grunt robiłem jego badania przed postawieniem domu jednak były to 3m odwierty. Raczej nie za wiele wniosą pod kontem pompy ciepła. Nie mniej jednak wrzucam. 

Untitled.png

Opublikowano
2 godziny temu, Animus napisał:

To raczej na ekogroch Cię nie stać, ale brniesz w to nie licząc wszystkich kosztów z tym związanych. 

Nie wiem,nie ingeruję w to,ale wydać prawie 100k na pompę ciepła to głupota tym bardziej,że nie wiadomo czy to się w ogóle zwróci i czy ta pompa wytrzyma więcej niż 10lat..

Wiem,że pompę można kupić taniej,ale nadal trzeba się zastanowić nad sensem tego wyboru.

A tak nawiasem mówiąc bo już mnie to trochę parzy polecanie na każdym kroku prądu jako ogrzewania pisząc,że w skandynawi się to stosuje a ja pytam konkretnie gdzie?

Bo tak się składa,że mieszkam w jednym z tych krajów i na tyle mieszkań/domów,które robię jeszcze nigdy nie spotkałem się z grzaniem domu prądem a jak wiadomo (chociaż nie wiem skąd i dlaczego tak się uważa) prąd w skandynawii jest tani.

Jedyne co jest grzane prądem to podłoga (mata) w łazience.

Do tej pory najczęściej spotykam się tutaj z ogrzewaniem na gaz,ale już kolejny dom po remoncie,gdzie postawiono piec na pellet (podłogówka na płytach) i świadomie zrezygnowano z gazu.Na wioskach z tego co widziałem sporo osób ma grzany dom piecem na olej.

Każdy robi jak uważa,ale ja po przeczytaniu setek stron na tę chwilę nie polecę prądu jako główne źródło ogrzewania domu-no chyba,że kogoś stać...

Pozdro

Opublikowano
To raczej na ekogroch Cię nie stać, ale brniesz w to nie licząc wszystkich kosztów z tym związanych. Robisz nieświadomie kominy, kotłownię i inne elementy podrażające inwestycję, bo tak się kiedyś budowało, tak doradza Ci Ojciec i Dziad bezwiednie, chcąc dobrze dla Ciebie.
Gaz nie jest też paliwem tanim tak jak i ekogroch. 

Koszt np pompy ciepła nie jest wcale taki mały. Nawet jak bym odliczył kominy które mnie wyszły 4 tys (spalinowych i wentylacyjny) a cała instalacja z kotłem (ogrzewanie, woda i kanalizacja z robocizną) wyszła mnie 34 tys zł. Pompa ciepła jeszcze gruntowa + rekuperacja to dużo większy koszt. Oczywiście bardziej wygodne jednak wielu ludzi ma problem z wyłożeniem takiej gotówki odrazu. Ceny wykończenua są kosmiczne. Dziś mnie np powaliła wycena drzwi i bramy garażowej. Drzwi 5800 brama 4700. Masakra

Opublikowano

Panie co kto lubi i jakie marki lubi. Co do pompy to przeciez gruntowe sa drogie, taniej wychodzi powietrze - woda. Taka lg therma V 9kw to koszt okolo 13 tys.zl.

Opublikowano

Niby tak ale u znajomych pompa powietrzna przy mrozach które u nas były przez prawie 3 tyg po ok - 20 i więcej nie wydała i dogrzewał kominkiem. Nie wiem niestety jaką pompę posiada. Powierzchnia użytkowa u niego 150 + ogrzewany gataż 25m2

Opublikowano
54 minuty temu, sambor napisał:

Co będzie jak przy-20C braknie prądu na 1-2 doby?

Pytam gdyż sam tak miałem ostatniej zimy?

Wtedy żadna PC nie da rady nawet ta za milion

Ja mam kominek. Nie wiem czy jest coś lepszego w tej sytuacji

Opublikowano

Trochę poza tematem ale: 1-2 doby można tak jak piszesz ale już tydzień, dwa...? Autor kominy postawione już ma (czy pod kominek nie wiem). Nie ważne.

Wracając do tematu również opcja 3, ale tutaj szczegółów brak a te mogą okazać się kluczowe.

Opublikowano
19 minut temu, PioBin napisał:

1-2 doby można tak jak piszesz ale już tydzień, dwa...? 

Gdyby tyle czasu u mnie prądu nie było to bym się zastanawiał czy w ogóle tam mieszkać :)

A tak na serio-zawsze można ładować akumulator w pracy (jeżeli jest tam prąd).

Opublikowano
W dniu 15.06.2018 o 15:28, Darek8x9 napisał:

Nie planowałem od początku pompy ciepła, więc kominy już stoją. W związku z tym pierwszy hydraulik zaproponował rekuperację "FLM". Ponoć to jakieś skandynawskie rozwiązanie na dorzucenie reku do domów z kominami. Pompa gruntowa wg wyceny tego Pana (wraz z reku) i całą instalacją wod-kan do prawie 100 tysięcy. To za dużo na mój budżet. Wiem, że rozwiązanie jest wygodne ale z ekonomicznego punktu widzenia (na tym etapie budowy) stopa zwrotu takiego rozwiązania wyciąga się na całkiem sporo lat. Rozwiązania z kotłami stałopalnymi w najdroższych przypadkach nie sięgały nawet połowy tej ceny. Jeżeli chodzi o grunt robiłem jego badania przed postawieniem domu jednak były to 3m odwierty. Raczej nie za wiele wniosą pod kontem pompy ciepła. Nie mniej jednak wrzucam. 

Instalację wod-kan i tak trzeba zrobić, kominy rozebrać do stropu, zostawić tylko do kominka, kanały poniżej dachu wykorzystać do  instalacji wod-kan i do wentylacji mechanicznej.

Co do gruntu to wody gruntowe są dość wysoko. Można samemu wykonać kolektor poziomy do pompy,  jest przeważnie dość tani w wykonaniu, ale niezbędna jest większa działka.

Opublikowano

Co Wy tutaj Pany polecacie i za ile,podajcie może również roczny koszt obsługi...

Chyba za dużo naczytaliscie się postów TB z innego forum i wierzycie w cudowne ogrzewanie.

Opublikowano

TB jest przeciwnikiem CO. Domy energooszczdne sa i beda, rowniez takie zero energetyczne. Warto niektore pomysly podpatrzec. Nie wszystkie sa do zaakceptowania.

Uwazam ze najwazniejszy jest komfort (nie mylic z obsluga), nastepnie koszty.

Opublikowano

@PioBin

Oczywiście masz rację z tym podpatrywaniem pomysłów,ale jeżeli ktoś ma wybudowane kominy po to by je teraz rozbierać chyba nie jest jednym z tych dobrych pomysłów biorąc pod uwagę,że dom nie jest energooszczędny.

42 minuty temu, PioBin napisał:

Uwazam ze najwazniejszy jest komfort (nie mylic z obsluga), nastepnie koszty

A tutaj  już bardziej zależne jest to od zasobności portfela bo chyba każdy z Nas chciałby mieć ogrzewanie np prądem,które jest bardziej komfortowe niż np piec na paliwo stałe,ale nie każdego na to stać...

Opublikowano

Nic nie burzyc tylko np. nieuzywac, zaslepic i tyle. Albo co najlepsze po prostu wykorzystac i zmienic ich przeznaczenie.

Im cieplejszy domek wybudujesz na poczatku tym wiekszy sens szukania innych rozwiazan niz wegiel.

Dlatego np. zgadzam sie z teoria TB ze: "sens grubosci izolacji konczy sie tam gdzie zaczanaja sie alternatywne rozwiazania ogrzewania".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.