Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Regulator pokojowy i pogodowy

Szczypiorr

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Dom z poddaszem, tylko podłogowe ogrzewanie i kocioł kondensacyjny. Czy można podłączony sterowanie pogodowe i jeden regulator pokojowy w salonie na dole?

Tak chce zrobić instalator/serwisant bo inaczej nie gwarantuje, że będzie dobrze regulować temperaturę w domu.

Opublikowano

W sypialni też podłogówka?

Moim zdaniem jeden regulator to nieco mało. Ciepło ucieka na górę w efekcie komfort cieplny na piętrze będzie tragiczny. U siebie do czasu jak nie założyłem na piętrze termostatów na grzejnikach nie szło tam wytrzymać pomimo że na dole temperatura była właściwa.

Nie wyregulujesz sobie temperatury na piętrze jeśli będziesz miał tylko jeden regulator. Ewentualnie przepływami, ale czy da radę to zrobić na tyle skutecznie byś nie musiał co chwilę latać i zmieniać np: jak żona zacznie marudzić bo zimno/gorąco.

Opublikowano

Jest tylko mała różnica, ty masz grzejniki, ja sama podłogowke.
Salon na parterze jest otwarty na korytarz więc jakieś 70% ogrzewanej powierzchni.
Na poddaszu krzywa grzewcza i przepływy. Tak przynajmniej myślę, pytam aby się upewnić.

Opublikowano

Dobrze kombinujesz, ale musiałby być to termostat pokojowy  dedykowany do tego kotła i pełna komunikacja  termostatu z kotłem ,

a nie na zasadzie włącz/ wyłącz.

Pamiętaj że podłogówka długo się nagrzewa i długo stygnie i stosowanie regulacji  wg temp pomieszczenia  jest mocno dyskusyjne - ja np próbowałem i zrezygnowałem z tego rozwiązania. 

teraz tylko przepływy i krzywa grzewcza - to wystarcza - mam ponad 160m2 podłogówki na 2 poziomach.

Opublikowano

Sambor dokładnie jeszcze nie wiem jaki to będzie regulator pokojowy ale jakiś dedykowany.
Kocioł Junkers cerapur smart.
Instalator twierdzi, że będzie tylko jeden w salonie bo jest duży i nim praktycznie cały dół będzie regulowany, na górze jest w sumie 5 pomieszczeń i tam nie ma sensu dawać pokojowych przy podłogowce.

Uważasz, że dobrze mówi i można spróbować? Zawsze pokojowy można wyłączyć prawda?

Opublikowano

Rozciągnij przewody ale na razie nie dawaj regulatorów na piętrze,

Z resztą musiały by być to reg tego producenta , "widzące" kocioł.

A to złe rozwiązanie gdyż wtedy kocioł jest wyłączany każdym z nich.

Instalator ma rację - posłuchaj go

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.