Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zębiec Saturn 10Kw Prototyp

Gość berthold61

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
17 godzin temu, berthold61 napisał:

Spaliny czyste i to bardziej zdecydowanie niż tylko na podgrzewanie wody na zwykłym ekogroszku bo wiadomo ciągły nadmuch to też i spalanie dobre , już połowa potłuczona jeszcze tylko kilka godzin pracy górnika i gitarka potem pomieszam to z Chwałowicami i pójdzie jak rakieta .

Na podgrzewanie tylko CWU niestety jest tego proszku sporo a lotne to jak diabli natomiast przy paleniu normalnym praktycznie zero popiołu oczywiście mówimy o ekogroszku kupionym na składzie .

moc mojego palnika podobno jest do 15kw a dedykowane nastawy to 18 sek podawanie/24 sek przerwy ja ustawiłem 2/3 czyli 12 sek podawanie /28 sek przerwy a następnie w ustawieniach dałem moc kotła na 75% i koksujący węgiel idzie jak rakieta w PID a że mam podłogówkę ok 90m2 to 4 godz szedł na pełnej mocy a potem spadał do 2kw i tak szedł prawie dobę , trochę się nasłuchałem jak to bardzo gorąco dziś na dworze hehe .

A masz czujnik temperatury spalin? 

Gość berthold61
Opublikowano

Nie czujnika nie mam ale spaliny raczej chłodniejsze bo kocioł niby 10kw a jak mu się przyjrzeć to wymiennik bardzo rozbudowany no i waga jakoś nie pasuje do 10kw , kocioł był robiony pod 5 klasę więc wszystko odbiera i ciepła mało do komina idzie , ręką da się trzymać na rurze spalinowej w czasie jego pracy , zimą pewnie pójdzie więcej bo teraz szedł tylko na 2 kw (brak odbioru ciepła) bo za ciepło .

• 3 tygodnie później...
Gość berthold61
Opublikowano

No to testów spalania swojskiej roboty ekogroszku z węgla koksującego typ 34,4 ciąg dalszy , od ponad 1,5 tygodnia kocioł pracuje na cały dom moc kotła ok 2,5 KW (podłogówka) i tak w dwustanie ten węgiel spala się prawie na sypki popiół natomiast w PID nie za bardzo da się go palić bo przy tak małym poborze wentylator spada do 19% i na palniku pojawia się breja dosyć duża a płomienia nie ma za wiele , w dwustanie wentylator idzie na 26% a podawanie i przerwa to 11,5/28,6 sek i to już idzie elegancko , kocioł pracuje 8 minut po czym wchodzi w podtrzymanie na ok 15 minut i chyba to pozwala spalić ten dziwny( mój eko) myślę że do dużych mrozów to spalę no bo muszę a szkoda wywalać z piwnicy , trzeba kupić Chwałowice 1,5 tony i 0,5 tony Piasta na zimę .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

No to Chwałowic nie kupiłem tylko Piasta tylko dlatego że był zdecydowanie drobniejszy a jaką rurę podajnika ja mam to chyba wiadomo . ale doszedłem do perfekcji z ustawieniami z paleniem tego swojskiej roboty ekogroszku z węgla orzech Rydułtowy potłuczonego na  "ekogroszek " i teraz spalanie normalnie na pyłek bez oznak jakichkolwiek spieków , jedzie to w automacie , czas podawania 2,4 sek (18 fabryczne  pełna moc) przerwa 40sek (fabrycznie 42sek ) moc minimalna zmniejszona do 15% i  tak sobie pyka wydając 1,5KW na cały dom bo takie zapotrzebowanie chyba i nawet przebija o ok 1-2 stopnie , musiałbym zmniejszyć jeszcze minimalną moc do 10% ,

teraz zachodzi pytanie dlaczego narzekano na ten palnik pancerpola 10-15kw ? bo testowałem na nim już wszystkie ekogroszki oraz miał z kop Piast i wszystko się spalało super , miał spalany na małych mocach od 1,5 do 2KW nie wiem jak na większych ale na tych lajtowych sam popiół jak z papierosa .

Opublikowano

Narzekania na palniki pewnie biorą się z wiary początkujących w bezobsługowość. Wielu nabywców nowych kotłów "ze sterowaniem przez internet, 2 tygodnie nie trzeba do kotłowni wchodzić"  dość boleśnie zderza sie z życiem. Teraz 2 runda trwa w moim mieście - pellet "panie, raz na rok trzeba popiół wysypać".

Opublikowano

No ale aby nie było za różowo to jednak mam problem nie z samym spalaniem ale z temp podajnika bo jak kocioł pracuje w PID-dzie to rośnie temp nie wiem czy to powód pracy na bardzo niskich parametrach czy totalnie suchego tego kombinowanego ekogroszku z węgla koksującego czy chyba wina rury podajnika a raczej kolanka z tymi dwoma otworkami , jeden okrągły drugi prostokątny ? być może trzeba by zaslepić jeden z nich ? tak jak robi to gościu z tego filmika

Opublikowano

Spróbować warto, u mnie po takiej operacji temp podajnika wyraźnie się obniżyła.

Opublikowano

No z tym muszę poczekać kilka dni bo łękotka mi trachła .. teraz idzie w dwustanie i powoli się obniża

Opublikowano

Zaślepienie tylko jednego otworu nie pomoże chyba że będziesz palił miałem 

Opublikowano

Ja zalepiłem wszystkie (3) otwory jak @marcus312 pisze. Zrobiłem tak w ub sezonie bo chciałem spróbować pelletu a balem się cofki bo kocioł bez nadzoru przez dłuższy czas. Pelletu w końcu nie sprawdziłem ale za to zauważyłem wyraźny spadek temp podajnika ;) 

Opublikowano

To radzicie zaspawać wszystko co tam jest ? ja dokładnie nie wiem czy są dw a czy trzy otwory ale chyba są dwa , jeden prostokątny a drugi okrągły fi 12mm , tak przynajmniej na youtubie widziałem ale nie wiem czy to był ten sam palnik pancerpola , ja mam 10-15kw , zaślepiać wszystko ?? mam jeszcze pytanie o tak zwane dosuszanie zasobnika czy przypadkiem zaspawanie otworów w kolanku palnika a potem zrobienie dosuszania nie spowoduje tego samego efektu ? w sumie opał mam suchy jak pieprz więc chyba sensu to raczej nie ma co ?

Opublikowano

Nic nie spawaj, zaklej silikonem czarnym czy czerwonym. Jak nie pomoże to łatwo wydłubiesz.

• 4 miesiące temu...
Gość robin60
Opublikowano

Kolego @berthold61 chę Cię spytać jak się sprawuje Twój kociołek. Bym był wdzięczny jak byś zapodał w miarę dobrej jakości zdjęcia wymiennika dół i góra oraz tył.

Gość berthold61
Opublikowano

Rewelacyjnie , miałem na początku trochę problemów bo nie znałem podajnikowców a na hamca chciałem spalać ekogroszek zrobiony z węgla koksującego typ 34,2 o spiekalności 80 Ri , ale po aktualizacji sterownika gratis poszło jak procy i 700kg tego spaliłem na popiołek papierosowy , obecnie jadę na retopalu , dobowe spalanie to w taką pogodę jaką teraz mamy ok 8kg w mrozy dochodziło do 15kg , praca w pid .

a co do wymiennika i wymiarów to bliźniak peletowca , Zębiec -Agat , dokładnie ten sam kocioł poza oczywiście palnikami bo ja mam węglowy pancerpol pps15 , ale ciutkę zmodzony , a teraz jestem na etapie spawania palnika rurowego ala sv-200 ,  dałem nawet zdjęcia tu w temaci palnik własnej konstrukcji .

• 6 miesięcy temu...
Gość berthold61
Opublikowano

Ani sekundy ,uważam że to był zakup w dychę zwłaszcza za taką kasę , spala mizerne ilości ekogroszku ,z moca mogę zjechać nawet do 2kw w pid i jedzie idealnie zwłaszcza na tym nowym palniku pancerpola , na starym pps15 troszkę zmodzonym też fajnie szedł.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.