Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Zębiec Saturn 10Kw Prototyp

Gość berthold61

Rekomendowane odpowiedzi

Gość berthold61
Opublikowano

Kupiłem kilka worków podobno Piast 26mj , fajny bez miału i suchutki , rozpaliłem i jakoś to pali ale musiałem dać w ustawieniach pełną moc czyli 25kw natomiast opał ustawiłem na 18mj bo inaczej za małe dawki podawał a ja ich nie mogę zwiększyć bo tej opcji właśnie brakuje no i powietrze korekcja minus 15 i jako tako to bangla , dziś rozmawiałem z programistą elster-a i bez najmniejszego problemu kazał go wysłać pocztą a oni przeprogramują w tym samym dniu i wysyłają , ale dzwoniłem też do Zębca i kazali jutro dzwonić bo w sumie to ich wina więc myślę że coś zaradzą lub wyślą serwisanta z nowym sterem .

Gość berthold61
Opublikowano

No  to melduję że po rozmowie z serwisantem Zębca on podał mi kod serwisanta i dostałem się do tego o co mi chodziło , więc zwiększyłem czas podawania na 18sekund oraz zmniejszyłem maxymalną moc kotła do 12kw , ale tak po prawdzie nie mam zielonego pojęcia na ile to ustawić ? pali się bez problemu w trybie letnim na CWU ale tam też pewnie trzeba jakieś parametry zmieniać tylko abym to ja wiedział na jakie ,    w menu instalatora ani użytkownika nie ma większej możliwości zmiany parametrów jedynie w serwisie no i dobrze że mi podał ten kod  tak czy siak ale za jakiś czas wysyłam ten sterownik do firmy elster aby mi go zaktualizowali .

Opublikowano

Moim zdaniem za długie podawanie jak na samo cwu, coś koło 5s. Nie kopci na takich ustawienich, nie zachodzi sadzą? 18s to na ostrą zimę i to za dużo. Na lato coś 1do 8/10, czyli 1 s podawanie 8-10 s przerwy. 

Opublikowano

Możliwe że tam jest jakiś wolny motoreduktor że trzeba podawać tyle sekund .

Gość berthold61
Opublikowano

To dotyczy podawania normalnie zimą bo to najmniejszy pancerpol i on ma przesyp 7 kg na godzinę z tąd taki długi czas podawania tyle wyczytałem tu z forum , ale teraz idzie w PID i tam pokazuje podawanie 2,1 sek ,  martwi mnie a właściwie ciekawi jak ma się zachowywać pompa do CWU bo wiem że ma startować np od 30 stopni ok ale tak długo idzie aż dobije do temp w bojlerze i się wyłączy , a kiedy się znów ma załączyć ? bo u mnie stoi .

Opublikowano

Chyba TempCWU - histereza CWU.

Czyli jak spuścisz baniak ;) 

Gość berthold61
Opublikowano

Tam jest taka opcja i jest to ustawione jak dobrze pamiętam na 5% , czy to dobrze hm , ale to tylko latem tak będzie bo w trybie zimowym pompa CWU będzie pracować stale nonstop ot taka ochrona powrotu ,  druga sprawa to to że podłączyłem czujnik powrotu kotła ale nigdzie w menu nie ma wzmianki o temp powrotu ale to powoli się dojdzie .

Teraz dobrze jak by pieklorz się odezwał bo kiedyś coś napomknął gdzieś o tym że badał palnik ten najmniejszy pancerpola i nawet coś pisał o jego podrasowaniu ale nie potrafię tego teraz poszukać .

Opublikowano

Berthold i jak ci idzie ten palnik? Daj jakieś foty

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Gość berthold61
Opublikowano

Pali się na razie bez najmniejszego problemu , węgiel z Piasta dwa worki wsypane w poniedziałek i zeszło już tego ok 1/3 , tylko ciekawi mnie jak ma zachowywać się pompa do CWU bo z tego co zdążyłem zauważyć to ona załączyła się po rozruchu doszła temp i się wyłączyła i chyba nie chodzi wcale ale ogólnie wszystko ok ,  doszedłem już do ustawień serwisanta bo przedtem miałem tylko kod instalatora a tam nie było wiele do ustawień , ja mając wymiennik ustawiłem moc kotła na 12kw i trzeba będzie dać na 10kw ale to w opcji serwisanta bo w opcjach ogólnych jest też max moc kotła i tu nie wiem co ustawić czy 30 czy 70 czy 100 procent , chodzi wszystko w PID , mam bardzo stare oprogramowanie i kiedyś wyślę sterownik do wgrania najnowszego , zdjęcia zrobię jak dojdę do siebie po wczorajszym grilu u sąsiada .

Opublikowano

Spala ci  na CWU ok.2,8 - 2,9 kg na dobę.

Gość berthold61
Opublikowano

Najbardziej żona zachwycona że ma cały dzień ciepłą wodę a nie tylko wieczorem jak przedtem . następne worki węgla wezmę Chwałowice bo sprzedawca mówił że ma mniej popiołu niż Piast .  trzeba potestować wszystko , a za jakiś czas i varmo .

Opublikowano

Nie wiem jak varmo bo nie próbowałem ale Chwałowice ciężko będzie spalić

Gość berthold61
Opublikowano

No ale ja tylko dwa worki wezmę , ten sprzedawca ze składu to doświadczony fachman i zaopatruje sporą część miejscowości i mi trochę poopowiadał o węglach peletach i takich tam , wg niego Piast jest ok ale ma za dużo popiołu i to jest fakt bo to widzę natomiast Chwałowice mają mniej i dobrze się spala więc jak się nie przekonamy to nie będziemy wiedzieć .

Gość berthold61
Opublikowano

No jednak trochę sadzy jest , kilka zdjęć

CAM00502.jpg

CAM00503.jpg

CAM00504.jpg

CAM00505.jpg

CAM00506.jpg

CAM00507.jpg

CAM00508.jpg

CAM00509.jpg

CAM00510.jpg

CAM00511.jpg

CAM00512.jpg

Gość berthold61
Opublikowano

Panowie mam pytanie związane z ustawieniem mocy , po zamontowaniu kotła trzeba podać w menu serwisanta moc kotła u mnie np 10kw tak producent kotła wyliczył ale z drugiej strony to znów palnik pancerpol ma moc 15kw tak stoi na tabliczce znamionowej i teraz w ustawieniach wpisać 10kw czy uśrednić to w połowie między mocą wymiennika a mocą palnika np 12kw ? czy to błędne rozumowanie , ok jak już to ustalimy powiedzmy że 10kw to w normalnych opcjach znów można ustawić moc kotła ale już w procentach więc o co w tym kaman ? dawać na 100% czy to zmniejszać i o jakiej porze roku czy to ma jakieś znaczenie czy nie ? laik jestem a do zimy trzeba się podciągnąć .

Opublikowano

Wiele osób blokuje górną moc w cieplejszych okresach po to by dłużej pracował i mniej sadził.

Niezależnie co byś ustawił, to dobrze żeby moc wyliczona z jednego i drugiego ustawienia nie przekroczyła 10kW bo powyżej sprawność może spaść (grzejesz komin) a dodatkowo retorty na 100% mocy potrafią przydymić a najlepiej gdy pracują na ok 60-70%. Tak gdzieś czytałem ale @Pieklorza jeszcze podpytaj co do tego palnika.

A gdyby brakło mocy w mrozy to najwyżej zwiększysz.

Gość berthold61
Opublikowano

Ok dzięki ,  więc moc dla kotła ustawię na 10kw a moc w procentach też dam na 100% ewentualną korekcję się zrobi potem .

Gość berthold61
Opublikowano

Panowie czy 50 kg ekogrochu (Piast) na 13 dni grzania CWU to jest w miarę ok ?

Opublikowano

Wychodzi 116 kg miesięcznie ( 700 kg na 6 m-cy)  rezultat dobry.Palisz pierwszy sezon myślę ,że jak poznasz lepiej  kociołek możesz jeszcze trochę zmniejszyć spalanie.

Opublikowano

Dobry wynik. Mi na Czechy wychodzi od 3-4kg na dobę. Baniak 100litrow dwie osoby dorosłe i dwoje dzieci. Noi wanna

Gość berthold61
Opublikowano

To jeszcze muszę to trochę sprostować bo jak dwa dni temu wybierałem popiół to pogrzebaczem zgarnąłem przy okazji kopiec i prawdopodobnie potem kocioł wygasnął bo przesypane dziś było 3/4 wiadra i teraz nie wiadomo czy zaraz wygasło czy po jakimś czasie ale wczoraj jeszcze była woda gorąca a dziś to dopiero sprawdzałem , to ta ilość jest pewna co podałem jest pewna ale jak by doszło jeszcze te 3/4 wiadra to o dwa dni szło by doliczyć ale tego nie jestem pewny bo jak zgasło po wygrzebaniu to te 50kg na 13 dni by trzeba uznać , ale tak czy siak jest wygoda w porównaniu do poprzedniego kotła gdzie trzeba było codziennie rozpalać ,

pewnie jak mówicie coś da się jeszcze poprawić bo np moc kotła miałem ustawioną na 12kw a ja mam 10 kw i dziś to zmieniłem ale max moc ustawiłem na 30% nie wiem czy tak powinno się na lato robić czy raczej pełna moc czyli 100% ? tak czy siak trzeba wszystkie ustawienia sprawdzić bo jest czas ,

Opublikowano

Dużo, czy mało to można dopiero powiedzieć wiedząc ile zużyło się wody i o jakiej temperaturze. Jak zużycie wody duże, np. codzienne kąpiele w wannie to wynik bardzo dobry ale jak tylko zmywnie i jakiś prysznic dla dwóch osób, to już słabiutko. Ale pewnie masz duże zużycie skoro przedtem musiałeś codziennie rozpalać ? U siebie na jednym 160- litrowym bojlerze nagrzanym do 80 stopni jadę w tym roku 4 dni a zdarza się, że rozpalam dopiero na dzień piąty... Sam się dziwię skąd tyle tej wody i że aż tak długo trzyma temperaturę. W latach ubiegłych trochę wody brałem do innych celów niź domowe i starczało tylko na trzy doby. Na zagrzanie idzie 3 wiadra po 20 litrów trocin, drzazg i kory pozostałych z cięcia drewna na opał. Biorę prosto ze sterty z ziemi. Na oko waży to razem może jakieś 5-6 kg, ale  na wadze nie ważyłem. Po nagrzaniu bojlera resztą wody z kotła i dopalającym się żarem wygrzewam grzejnik i podłogówkę w łazience. Bardzo się przydaje, bo w łazience nie ma okna i zaczyna się czuć wilgoć a takie wygrzanie co kilka dni ją fajnie usuwa. W sumie więc nic grzanie mnie nie kosztuje. Moi sąsiedzi takie paliwo albo spalają w ognisku albo wywożą z posesji jako nie nadające się do spalenia w kotle...

• 2 tygodnie później...
Gość berthold61
Opublikowano
W dniu 7.06.2018 o 08:26, krisgie napisał:

Wiele osób blokuje górną moc w cieplejszych okresach po to by dłużej pracował i mniej sadził.

Niezależnie co byś ustawił, to dobrze żeby moc wyliczona z jednego i drugiego ustawienia nie przekroczyła 10kW bo powyżej sprawność może spaść (grzejesz komin) a dodatkowo retorty na 100% mocy potrafią przydymić a najlepiej gdy pracują na ok 60-70%. Tak gdzieś czytałem ale @Pieklorza jeszcze podpytaj co do tego palnika.

A gdyby brakło mocy w mrozy to najwyżej zwiększysz.

No właśnie co do palnika to chyba w sobotę będę go wyciągał i rozbierał a potem ponacinam podobnie jak to robił pieklorz i zobaczę czy da się nawiercić jeszcze jakieś dodatkowe dziurki , ciekawą kwestią jest też czy dałoby się nawiercić pionowe dziurki w kołnierzu po obwodzie np 6mm i tak z 8 szt przynajmniej , ciekawe czy to coś by dało

Gość berthold61
Opublikowano

Dziś postanowiłem przetestować kocioł bo trochę się ochłodziło , załączyłem kocioł w automacie cały dom i zastanawia mnie jedno  czy praca w automacie to jest non stop praca z zmniejszającą się mocą czy inaczej ? bo u mnie ustawioną temp np 53 stopnie i on dobije do 56 stopni i przechodzi w podtrzymanie co wydaje mi się dziwne bo tak chyba w dwustanie powinno być co ?   chyba prawdopodobnie muszę wysłać sterownik do przeprogramowania sam nie wiem .

Może to mieć związek z temp zadaną CWU ? bo temp na kotle 53 st a CWU też 53 st a wiadomo że czujnik w bojlerze jest dopiero w połowie więc zanim dobije to wieczność mija , sam nie wiem , a byłem przekonany że praca w automacie to płynne zwalnianie i przyspieszanie ale ciągła praca a nie wchodzenie w podtrzymanie .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.