Skocz do zawartości
IGNOROWANY

Czas Na Zmiany 4D?

dormario

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zaobserwowałem u siebie jedną ciekawą rzecz. Może ktoś to wytłumaczy.

Piec osiągnął temperaturę zadaną i ją utrzymuje.... temperatura powrotu zaczyna się spokojnie obniżać (jak mniemam otworzyły się głowice i dopuszczają ciepłej wody. Obniżanie powrotu trwa jakąś chwilę np 1 min a temperatura na kotle stoi po czym obserwuję że powrót zaczyna spokojnie rosnąć a po chwili zaczyna spadać temperatura na kotle.

Czujnik od wejścia do kotła jest oddalony ok 50 cm. Czy to normalne zjawisko?

Ja miałem tak samo.

Zasilanie spadało wiec PID zwiększał moc. A ponieważ dalej spadało to wchodził na wyższe moce, nawet na 100%.

A w drugą stronę działało tak samo, tzn jak zasilanie już rosło to PID ograniczał moc a ono dalej rosło i przebijało zadaną o parę stopni i PID schodził na MIN po czym się odstawiał.

I modulacja mocy była od min do max.

Problem całkowicie ustał po zwiększeniu przepływu przez kocioł.

Cały sezon zajęło mi zrozumienie dlaczego tak się dzieje :D .

Czy u Ciebie pomoże nie wiem, na pewno dużo zależy od instalacji, u mnie pomogło.

Opublikowano

A jak masz u x=siebie rozwiązaną ochronę powrotu? Zaworem 4D czy inną metodą.

Skoro większy przepływ byłby lekarstwem to może rzeczywiście pompa kotłowa na krótkim obiegu załatwiła by sprawę bo przepływu przez kaloryfery nie zwiększę skoro głowice termostatyczne go ograniczają.

Opublikowano

Nie musiałem nic robić z powrotem bo zwykle z wymiennika wraca woda 1-3C niższa niż zasilanie zależnie od temp zew.

Obecnie 0.5C.

post-44592-0-82816000-1522920513_thumb.jpg

Opublikowano

O właśnie taki efekt chciałbym uzyskać.

Rozumiem ze masz coś na zasadzie bufora

Zastanawia mnie jeszcze dlaczego masz temp spalin niższą niż kotła?

U mnie miałem kiedyś przez chwile taka sytuacje i sterownik wywalił alarm i informacja o zaniku płomienia po czym przeszedł w tryb wygaszenia.

Opublikowano

Nie mam bufora.

Wymiennik płytowy, układ otwarty po stronie kotła i zamknięty po stronie instalacji.

Na spaliny nie patrz, palę z wyłączonym cz. spalin a sam czujnik tylko położony na czopuchu i przyciśnięty :).

Wyłączony właśnie z powodu potencjalnych alarmów bo już to przećwiczyłem. 

Na poprzednim sterze miałem tak samo i musiałem oszukać sterownik (dolutowanie rezystorów do czujników zas/powr) żeby odczyt spalin był zawsze wyższy niż temp kotła :).

Opublikowano

Nie prościej było ustawić "spaliny X 2" ? :)

Opublikowano

Wychodzi że znowu muszę looknąć do dokumentacji :D.

Opublikowano

To wykres byłby jeszcze niżej. X1 pokazuje temperaturę realną.

Dalej nie wiem na co się zdecydować.

A czy sprzęgło hydrauliczne jest jakimś rozwiązaniem ?

Opublikowano

A powiedzcie jak się dobiera moc takiego sprzęgła?

Mam kocioł 12 KW

Opublikowano

Ja właśnie wyrzucam zawór 4d i wstawiamy sprzęgło jak na filmie wyspawane ocieplone uzbrojone czeka na cieplejsze dni. Sprzęgło powinno być minimum 2x większe od kotła

Opublikowano

Czyli jak będzie np 40 KW to w niczym nie szkodzi?

A jak z pompami jak powinny pracować?

Jeżeli zwiększy się przepływ po stronie instalacji a po stronie kotlowej będzie ustawiona na niskim biegu to czy nie będzie tak ze będzie zaciągana woda z powrotu instalacyjnego i tym samym będzie szła niższa temperatura na obieg? Jakoś nie mogę sobie wyobrazić zasady działania.

Opublikowano

Przewymiarowanie sprzęgła nie wpływa negatywnie na pracę całego układu,groźne jest zbyt małe sprzęgło

Gdy zależy nam na podniesieniu temp.powrotu do źródła ciepła(ochrona kotła na paliwo stałe przed korozją niskotemp.) to przepływ po stronie kotłowej musi być większy w stosunku do przepływu na odbiory,co można uzyskać ustawiając odpowiednią wydajność pompy kotłowej.

W instalacjach z kotłem kondensacyjnym jest odwrotna sytuacja tu zależy nam na obniżeniu temp.czynnika grzewczego powracającego do kotła

Opublikowano

Czyli mając większe sprzęgło przypwlyw po stronie kotlowej tez może być mniejszy. Dobrze rozumiem?

Opublikowano

No to zaproponuj jakieś rozwiązanie.

Opublikowano

Tak. Jest tak jak na schemacie.

Opublikowano

To co tu kombinować -albo zaw 4D + 2 pompy + to co jest albo sprzęgło + 2 pompy + zaw 3D TZM na powrocie + to co jest

Pierwsze rozw jest tańsze i w zasadzie prostsze.

Tu podstawą jest rozdzielenie obiegów i wymuszenie w nich odpowiednich przepływów.

Inaczej nic z tego nie będzie

Opublikowano

No i postanowiłem.

Montuje sprzęgło 40KW z pompa kotlową. Po stronie instalacja pompa na zasilaniu za nią zawór 3D z siłownikiem jako rozdzielacz na CO i CWU. zawór będzie pilnował temp. CWU a temp. pomieszczeń sterować będą termostaty na kaloryferach.

Dzieki wszystkim za pomoc w podjęciu decyzji.

Opublikowano

Jasne ze można montować pompę dla CWU tylko po co ładować kolejna. Wykorzystanie 3D do tego celu tez jest poprawne wiec nie powinieneś krytykować tym bardziej ze są na takie rozwiązanie schematy.

Ja jestem zwolennikiem stosowania jak najmniejszej ilości pomp wiec takie rozwiązanie dla mnie jest najlepsze.

Opublikowano

To twój wybór, ale to nie jest dobre rozwiązanie i ciężko będzie zapewnić prawidłową temp powrotu.

Może daj taki przykładowy schemat , łącznie ze sterownikiem, który to obsłuży.

PS

To nie jest krytyka, tylko stwierdzenie faktu.

Ponadto pompami się najdokładniej steruje i zapewni to każdy sterownik kotła.

Opublikowano

Jeśli czujnik zaworu da na powrót kotła i otwieranie zaworu bedzie na obieg przez bojler, to nad temp. powrotu da się zapanować. Ale temperatura cwu będzie dobijać do tej na kotle. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tej strony zgadzasz się na Polityka prywatności.